UE constată că nu poate confisca legal activele ruseşti îngheţate

Uniunea Europeană a ajuns la concluzia că nu poate confisca direct, în mod legal, activele ruseşti îngheţate şi, în schimb, se concentrează pe utilizarea temporară a acestor active, potrivit unui document consultat de Bloomberg, scrie agerpres. 

Conform acestui document, UE se îndreaptă spre două opţiuni pe măsură ce continuă să exploreze modalităţile prin care poate folosi activele îngheţate ale Băncii centrale a Rusiei, în valoare de peste 200 de miliarde de euro, şi să le direcţioneze pentru a ajuta Ucraina. Multe din aceste fonduri sunt la casa de compensare Euroclear Ltd., unde au generat venituri de aproape 750 milioane de euro pînă în primul trimestru al acestui an.

Blocul comunitar este aşteptat să ceară un mandat, pentru a lucra la o politică în acest dosar, de la liderii UE care se vor reuni săptămîna următoare la Bruxelles.

Un grup de lucru UE cu privire la utilizarea activelor ruseşti îngheţate, conform sancţiunilor adoptate de blocul comunitar, a discutat despre obţinerea de informaţii şi a evaluat opţiuni în conformitate cu legislaţia internaţională. Membri grupului de lucru au ajuns la concluzia că nu există „o cale legală credibilă care să permită confiscarea activelor îngheţate sau imobilizate, pe singurul motiv că aceste active sunt vizate de măsuri restrictive adoptate de UE”. În schimb, grupul de lucru este în favoarea direcţionării profiturilor excepţionale din investiţii spre Ucraina.

Potrivit unor surse citate de Bloomberg, mai multe mari bănci globale sunt îngrijorate că o confiscare a activelor ruseşti ar putea face Moscova să reacţioneze împotriva intereselor din Rusia ale băncilor. De exemplu, Rusia ar putea să facă viaţa mai grea pentru băncile străine şi să le ia în vizor angajaţii din Rusia, a declarat un director de la o mare bancă. Un al doilea director a spus că banca sa nu face lobby în mod direct dar se opune, din principiu, confiscării activelor ruseşti de către UE.

Banca Centrală Europeană a avertizat că utilizarea dobînzilor generate de activele ruseşti ar putea încuraja deţinătorii de rezerve valutare să întoarcă spatele monedei euro, se mai arată în raportul consultat de Bloomberg. BCE crede că procesul de coordonare internaţională va juca un rol cheie în diminuarea riscurilor.

Raportul a identificat obstacole legale semnificative în calea uneia din cele două opţiuni pe care blocul comunitar le explorează: utilizarea temporară a activelor lichide ale Băncii centrale a Rusiei, cu alte cuvinte, investirea acestor active şi direcţionarea profiturilor spre Ucraina.

Grupul de lucru ar prefera o a doua opţiune: aşa-numita contribuţie excepţională. Firmele care au active ruseşti şi care generează mari profituri de pe urma investirii acelor active ar putea fi obligate să transfere o parte substanţială din profiturile generate către UE. Asta ar reduce riscurile legale pentru blocul comunitar pentru că UE nu ar fi gestionarul activelor ruseşti.

Oficialii UE susţin că acest model nu ar afecta stabilitatea financiară, ar menţine modelul de business al firmelor implicate şi ar fi unul corect în termeni de taxe. ”Nu ar avea un impact asupra situaţiei legale a activelor”, au adăugat oficialii europeni.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus, Miercuri, la o conferinţă internaţională dedicată Ucrainei, care a avut loc la Londra, că blocul comunitar va veni cu o propunere pentru utilizarea activelor ruseşti înainte de vacanţa estivală de la mijlocul lunii Iulie. Mai mult de jumătate din activele ruseşti sunt în bani cash şi depozite, în timp ce o parte importantă din restul activelor sunt în obligaţiuni care se vor transforma în numerar cînd ajung la maturitate, în următorii doi-trei ani.

Comisia a informat grupul de lucru cu privire la „mărimea potenţială a veniturilor” dacă aceste active lichide ar fi investite în mod prudent.

Oficialii UE au analizat, în mod activ, varianta de a gestiona activele care generează randamente, care ar putea fi utilizate pentru a sprijini Ucraina. Însă, în acest caz, ar trebui să fie avute în vedere drepturile de proprietate, şi, de asemenea, există riscul unor randamente negative, o posibilitate nu poate fi complet exclusă, se mai arată în raportul citat.

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
05.11.24 - 00:02
04.11.24 - 16:28
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:41
01.11.24 - 13:40