UCRAINA CERE EUROPEI SA TRIMITA IN DONBAS CEA MAI AMPLA MISIUNE DE SECURITATE DIN ISTORIE

Ucraina i-a cerut Uniunii Europene să trimită în Donbas - estul separatist al ţării, scena unui conflict armat între forţele guvernamentale şi insurgenţi proruşi - o misiune de securitate şi apărare care ar trebui să fie cea mai mare din istoria UE, relatează miercuri agenţia de presă Unian.

O declaraţie în acest sens a fost făcută de ambasadorul Ucrainei la UE, Konstantin Eliseev, într-un interviu pentru site-ul Euractiv, citat de Ukrainskaia Pravda.

«Noi am solicitat înăsprirea sancţiunilor UE împotriva agresorului pentru că Rusia continuă să încalce prevederile acordului de la Minsk. Din păcate, nu există unitate în cadrul UE în ceea ce priveşte impunerea unor astfel de sancţiuni. De asemenea, am cerut în mod oficial Uniunii Europene să desfăşoare o misiune de securitate pe teritoriul Ucrainei, în Donbas, pentru a ajuta la punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk», a afirmat Eliseev.

În opinia sa, o misiune a UE are mai multe avantaje faţă de o misiune OSCE, ale cărei acţiuni sînt limitate.

«Misiunile OSCE nu au un istoric bun în ceea ce priveşte gestionarea crizelor şi soluţionarea conflictelor. Să ne amintim numai de situaţia din Transnistria, unde conflictul a fost îngheţat», a adăugat diplomatul ucrainean.

«Din punctul nostru de vedere, ea ar trebui să fie cea mai ambiţioasă misiune de pînă acum, cea mai ambiţioasă misiune din secolul XXI, pentru că în acest secol avem un război nedeclarat de amploare. Iată de ce ar trebui luate măsuri de urgenţă, nu numai în ceea ce priveşte sancţiunile», a adăugat el.

Cea mai extinsă misiune de securitate a UE este desfăşurată în prezent în Bosnia şi Herţegovina, cu un efectiv maxim de 700 de oameni.

Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier declarase anterior că o misiune de menţinere a păcii în Donbas este posibilă, dar nu foarte curînd, potrivit Unian.

Comisia Europeană a declarat că deocamdată nu se pune problema trimiterii în Ucraina a unei misiuni de menţinere a păcii a UE, potrivit agenţiei de presă ucrainene citate.

Rebelii proruşi profită de armistiţiu pentru a aduna armament

Rebelii proruşi din estul Ucrainei adună armament greu în depozite în jurul oraşului Doneţk, în pofida armistiţiului, a anunţat marţi armata ucraineană, relatează Reuters.

Atacurile s-au redus în ultima săptămînă, dar acuzaţiile din ambele părţi de încălcare a armistiţiului arată fragilitatea acordului de pace convenit luna trecută la Minsk, care solicita retragerea armamentului greu de pe linia frontului.

«Rebelii continuă să transporte echipament şi muniţie pentru artilerie prin nodul de cale ferată de la Debalţevo şi construiesc depozite de arme în jurul Doneţkului», a declarat purtătorul de cuvînt al armatei, Andrei Lîsenko.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care monitorizează retragerea armamentului, a anunţat că nu poate confirma pe deplin retragerea de ambele părţi deoarece nu a avut acces la toate locaţiile unde a fost mutat o parte din armament.

Lîsenko afirmat că poziţiile ucrainene au fost atacate luni de separatişti de 31 de ori, între care cu cinci focuri de artilerie, şi a raportat că nouă militari au fost răniţi în ultimele 24 de ore.

«Cele mai afectate zone sînt Şirokin şi cea din jurul aeroportului din Doneţk. Ieri au fost lupte aproape toată ziua la Şirokin», a afirmat Lîsenko, referindu-se la un sat de la marginea oraşului Mariupol, port startegic.

De partea rebelilor, oficiali au afirmat că forţele ucrainene au încălcat armistiţiul de 17 ori în ultimele 24 de ore, dar nu au semnalat victime, potrivit serviciul de presă al separatiştilor.

Obama şi Tusk au făcut apel la unitate în privinţa crizei ucrainene

Preşedintele SUA, Barack Obama, şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, au făcut apel luni la unitate în privinţa crizei ucrainene şi au discutat despre provocările Europei privind securitatea, inclusiv despre terorism, transmite DPA.

Obama a salutat eforturile cancelarului german Angela Merkel şi preşedintelui francez Francois Hollande în obţinerea acordului de încetare a focului de la Minsk. "Dar ştim din experienţa ultimului an că dacă nu există o monitorizare şi o implementare puternică, aceste acorduri îşi vor pierde sensul", a declarat Obama, la o întîlnire cu Tusk la Casa Albă.

UE şi SUA au mers umăr la umăr în privinţa sancţiunilor împotriva Rusiei pentru intervenţia în Ucraina, dar Tusk a declarat anterior într-un interviu pentru The New York Times că Uniunea Europeană nu este încă pregătită pentru o nouă rundă de sancţiuni mai dure împotriva Moscovei.

În opinia lui Tusk, unitatea este importantă nu doar în privinţa crizei ucrainene, dar şi în ceea ce priveşte ameninţarea teroristă tot mai mare în Libia şi acordul asupra Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP).

El a mai spus că UE trebuie să contribuie la eforturile de a opri răspîndirea extremismului violent în Africa. "Nu putem avea un stat eşuat condus de tirani războinici şi anarhie la doar 160 de km sud de frontiera Europei", a afirmat Tusk.

El a recunoscut că probleme precum rezolvarea crizei din Ucraina, lupta împotriva terorismului şi susţinerea acordului comercial par să fie provocări extrem de diferite. Însă, a adăugat Tusk, ele au «un numitor comun», şi anume apărarea «valorilor noastre fundamentale»: libertatea, prosperitatea şi ordinea politică.

Fostul premier polonez a declarat de asemenea că inamicii alianţei SUA-UE "încearcă să ne dividă".

În interviul pentru The New York Times, Tusk şi-a exprimat îngrijorarea în legătura cu o atitudine larg răspîndită printre politicienii europeni, şi anume că «bunăvoinţa» Rusiei va rezolva criza privind Ucraina.

Puţini europeni "se pot gîndi astăzi la un posibil conflict fierbinte sau la un război", deoarece acest lucru ar fi «inacceptabil» pentru opinia publică, a spus Tusk. Însă acest lucru a lăsat Europa nepregătită în a-şi apăra ideile în faţa forţelor nedemocrate din Rusia sau din altă parte.

"Trebuie să ne folosim de această criză ucraineană ca de o lecţie despre cît de gravă poate fi situaţia. Trebuie să începem să trăim fără iluzii", a mai declarat el.

Sursa: Agerpres

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:37
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 00:29
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:22
03.05.24 - 12:37