SUPRAVIEŢUIREA EURO ESTE ÎN PERICOL

Liderii UE pregătesc un şoc de salvare a monedei unice

Motiv de panică în Europa dar şi pentru Moldova. Au loc retrageri masive de economii  în euro din bănci. Astfel încît, Banca Centrală Europeană solicită constituirea unui fond comun pentru garantarea depozitelor în zona euro, argumentînd că Europa are nevoie de noi instrumente pentru a lupta împotriva retragerilor masive din depozitele bancare. Aprecierea din ultima perioadă a monedei americane, pe fondul dificultăţilor financiare din Europa, determină tot mai mulţi investitori să renunţe la euro şi sa parieze pe dolar. Moneda europeană a atins zilele acestea cel mai mic nivel din ultimii doi ani în raport cu dolarul american.

 Moneda americană continuă să crească din cauza îngrijorării investitorilor în privinţa Greciei, ameninţata cu ieşirea din zona euro, dar şi pe seama Spaniei, ale cărei obligaţiuni au atins un nivel record. Mai cu seamă, neliniştile investitorilor s-au îngroşat după ce una dintre cele mai mari bănci din această ţară, Bankia, a ajuns în prag de faliment, punînd în pericol întregul sistem bancar al statului pirineic. Dar trebuie de spus că economia Spaniei este mult mai importantă pentru Europa decît cea a Greciei. Criza bancară ar conduce la creşterea datoriilor acestei ţări, iar costul obligaţiunilor s-ar amplifica, mărind presiunea asupra zonei euro şi asupra monedei unice.

 Căderea monedei unice nu este una întîmplătoare. Ea reflectă nivelul înalt al preocupărilor investitorilor vizavi de situaţia de pe continent. Unde mai pui că pe aceştia a început să-i pună pe jar statistica tristă din Marea Britanie, unde volumul lunar al vînzărilor a scăzut cu mai bine de 2 procente. Aşa că nici moneda din această ţară europeană nu se ţine prea bine pe picioare, fapt ce învolburează pieţele financiare. Or, mulţi investitori speculanţi au început să retragă banii în sume deosebit de mari, pentru a-i băga în active mai sigure, precum obligaţiile de stat ale SUA, Germaniei, Japoniei, dezechilibrînd pieţele financiare ale ţărilor respective, precum şi valutele lor.

 Ultima dată, dolarul american s-a ridicat la cotele de astăzi în perioada de dinainte de criză din 2009. Cît priveşte moneda unică, înrăutăţirea situaţiei din Europa, spun experţii internaţionali, nu va contribui la consolidarea acesteia. Dar dacă, totuşi, economia şi sistemul financiar al UE vor cunoaşte mutaţii positive, euro îşi va veni în fire. Mai pe scurt e greu de a face anumite prognoze. Să vedem, în primul rind, cu ce rezultate se vor încheia alegerile anticipate din Grecia, programate pentru 17 iunie. Oricum, prezic experţii, este puţin probabil ca euro să devină mai greu.

 Cu toate riscurile pentru euro, principalul contributor la bugetul UE, Germania, respinge proiectul constituirii unui fond comun pentru garantarea depozitelor în zona euro. În aceste condiţii, Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, a avertizat că zona monetară unică s-ar putea dezintegra fără măsuri mai dure anti-criză şi fără o disciplină fiscală strictă, comunică Reuters. El a adus vorba şi de emiterea de eurobonduri comune. "Avem nevoie de o adevărată cultură a stabilităţii şi de o capacitate comună mult mai bună de a stăpîni riscul de contagiune", a explicat Rehn. "Trebuie să facem acest lucru, cel puţin pentru a evita dezintegrarea zonei euro şi pentru a transforma euro într-un succes", a conchis comisarul european.

José Manuel Barroso, preşedintele comisiei europene, a mers şi mai departe. El a propus recurgerea la terapia de şoc pentru a evita dezintegrarea zonei euro şi anume crearea  uniunii bancare europene. “ Noi trebuie să ne îndreptăm spre o uniune economică totală pentru a completa o uniune monetară, cu o supraveghere financiară integrată şi o garanţie europeană pentru depozitele bancare” a declarat acesta.

Ideea cu uniunea bancară a fost lansată nu demult de premierul italian Mario Monti şi a fost prinsă din zbor de către preşedintele comisiei europene care a promis că va face propunerea respectivă la reuniunea din 28-29 iunie a liderilor UE. Proiectul are perspective, deoarece Comisia europeană pare a fi susţinută în acest sens şi de către cancelarul german Angela Merkel, care a spus că este primul pas pe drumul integrării şi care trebuie urmat de alte măsuri de această natură. Încet şi sub presiunea evenimentelor care devin mai puţin controlabile, diriguitorii europeni pregătesc un şoc integraţionist, o terapie forte pentru a neutraliza virusul contagios al dezintegrării, prevăd experţii de peste hotare. Deci, ar rezulta că şi euro are viitor, factor liniştitor pentru persoanele din RM cu economii în monedă unică.

Vlad LOGHIN

01.12.24 - 15:12
01.12.24 - 15:11
01.12.24 - 15:09
02.12.24 - 14:59
01.12.24 - 15:08
06.12.24 - 16:26
04.12.24 - 00:36
05.12.24 - 00:24
03.12.24 - 01:00
05.12.24 - 15:13
06.12.24 - 16:24
05.12.24 - 15:15
03.12.24 - 00:51
08.12.24 - 17:35
04.12.24 - 00:32