Statele membre ale UE vor progrese în proiectul de utilizare a activelor îngheţate ruseşti în favoarea Ucrainei

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniţi la summit-ul de la Bruxelles, au decis, Joi, să avanseze cu un proiect ce vizează utilizarea profiturilor din activele îngheţate ale Rusiei în UE pentru a înarma Ucraina, transmite AFP, scrie Agerpres.

Într-o declaraţie comună, liderii ţărilor membre UE au declarat că doresc "avansarea lucrărilor" la o propunere prezentată Miercuri de Comisia Europeană, care ar trebui să permită eliberarea unei sume de 2,5 pînă la 3 miliarde de euro pe an în favoarea Kievului.
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a propus, Miercuri, folosirea profiturilor din activele ruseşti îngheţate pentru a finanţa echipamente militare pentru Ucraina.

"Suntem hotărîţi să acţionăm foarte rapid, astfel încît să putem folosi o parte din aceşti bani pentru a sprijini Ucraina", a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la o conferinţă de presă, Joi seara.

Modul de utilizare a activelor statului rus care au fost îngheţate după ce Rusia şi-a lansat invazia în Ucraina în urmă cu doi ani a făcut obiectul unor discuţii intense.
Rusia a ameninţat Miercuri Uniunea Europeană cu acţiuni în Justiţie "timp de decenii" dacă sunt folosite veniturile din activele îngheţate.

"Europenii trebuie să fie foarte conştienţi de prejudiciul pe care astfel de decizii le-ar putea cauza economiei lor, imaginii lor, reputaţiei lor de garanţi de încredere ai inviolabilităţii proprietăţii", a avertizat purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Dar, potrivit lui Josep Borrell, propunerea pe care a pus-o pe masă este "sigură" din punct de vedere juridic, deoarece vizează un investitor privat, şi nu activele îngheţate ale Băncii Centrale Ruse. Acestea reprezintă aproximativ 210 miliarde de euro în Uniunea Europeană şi sunt aproape toate în mîinile Euroclear, o instituţie financiară cu sediul la Bruxelles.

Cea mai mare parte a profitului generat de dobînda acumulată a acestor active ar trebui să permită facilitarea achiziţiei de arme pentru Ucraina, începînd cu luna Iulie, dacă cei 27 reuşesc să îşi oficializeze rapid proiectul, potrivit şefului diplomaţiei europene.