Săptămîna aceasta, începe cel mai mare exercițiu NATO pentru a împiedica Rusia să-și facă de cap
Jens Stoltenberg, liderul NATO, susține că „nu va exista nici un atac împotriva teritoriului Alianței”, potrivit Sky News.
Stoltenberg a spus că își va menține strategia de „descurajare” prin organizarea celui mai mare exercițiu din ultimele decenii.
NATO nu vede nici o amenințare militară iminentă din partea Rusiei față de nici un membru al Alianței, a declarat secretarul general al Alianței de Apărare, Jens Stoltenberg.
„Facem toate acestea pentru a ne asigura că avem forțele la locul lor pentru a elimina orice calcul greșit sau neînțelegere la Moscova cu privire la disponibilitatea noastră de a proteja fiecare centimetru al teritoriului NATO și, cît timp vom face asta, nu va exista nici un atac împotriva teritoriului NATO”, a spus Stoltenbeg.
În jur de 90.000 de militari vor lua parte la manevrele Steadfast Defender 2024 ce se vor desfăşura pînă în luna Mai, a indicat comandantul suprem al forţelor aliate în Europa (SACEUR), generalul american Chris Cavoli.
Vor fi implicate peste 50 de nave – de la portavioane la distrugătoare –, peste 80 de avioane de luptă, elicoptere şi drone şi cel puţin 1.100 vehicule de luptă, printre care 133 de tancuri şi 533 de vehicule de luptă de infanterie, potrivit NATO, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Cavoli a spus că manevrele vor exersa punerea în execuţie de către NATO a planurilor sale regionale stabilite la summitul din 2023 de la Vilnius, primele elaborate de Alianţă de decenii, detaliind cum ar răspunde unui atac al Rusiei.
”Steadfast Defender 2024 va demonstra capacitatea NATO de a desfăşura rapid forţe din America de Nord şi alte părţi ale alianţei pentru a consolida apărarea Europei”, a afirmat NATO.
”Consolidarea se va realiza în cadrul unui scenariu de conflict simulat ce ar apărea cu un adversar de aproape acelaşi calibru”, a spus Cavoli.
Militarii care vor lua parte la exerciţii, ce vor implica simulări de aduceri de personal în Europa, cît şi exerciţii terestre, vor proveni din ţări NATO şi din Suedia, care speră să adere în curînd la Alianţă.
În partea a doua a Steadfast Defender, o atenţie specială va fi acordată desfăşurării unei forţe rapide a NATO în Polonia, pe flancul estic al Alianţei.
Alte locuri majore alte viitoarelor exerciţii vor fi în ţările baltice – văzute ca fiind cele mai expuse riscului unui potenţial atac din partea Rusiei –, Germania – un hub pentru întăririle ce vor fi primite – şi ţări situate la periferia geografică a NATO, precum Norvegia şi România.