Se apropie un val de tulburari sociale

Creșterea prețurilor la alimente și la combustibil se adaugă la nemulțumirile preexistente

Iisus a spus că omul nu trăiește numai cu pîine. Cu toate acestea, lipsa ei îi face pe oameni furioși. Ultima dată cînd lumea a suferit un șoc al prețurilor alimentelor, ca cel de astăzi, a contribuit la declanșarea Primăverii arabe, un val de revolte care a destituit patru Președinți și a dus la războaie civile oribile în Siria și Libia. Din păcate, invazia Ucrainei de către Vladimir Putin a schimbat din nou piețele de cereale și energie. Și astfel, tulburările sunt inevitabile și anul acesta, scrie ziare.com.

Creșterea prețurilor la alimente și la combustibil este cea mai chinuitoare formă de inflație. Dacă prețurile mobilei sau smartphone-urilor cresc, oamenii pot amîna o achiziție sau pot renunța la ea, dar ei nu se pot opri din mîncat. De asemenea, costurile de transport sunt incluse în fiecare bun fizic și majoritatea oamenilor nu pot merge cu ușurință la serviciu. Atunci cînd alimentele și combustibilul devin mai scumpe, standardele de viață tind să scadă brusc. Durerea este cea mai intensă pentru locuitorii orașelor din țările sărace, care cheltuiesc o mare parte din veniturile lor pe pîine și bilete de autobuz. Spre deosebire de oamenii din mediul rural, ei nu-și pot cultiva propriile culturi, dar se pot revolta.

Multe Guverne doresc să uşureze povara, dar sunt îndatorate şi lipsite de numerar după pandemie de covid-19. Raportul mediu la datoria publică/PIB al țării sărace este de aproape 70% și este în creștere. Țările sărace plătesc și dobînzi mai mari, care sunt în creștere. Unele dintre ele vor considera acest lucru nesustenabil. FMI spune că 41 de state se află în „debite grele” sau prezintă un risc ridicat de a face acest lucru.

Sri Lanka deja s-a topit în această situaţie. Mulțimi de oameni supărați și înfometați au dat foc vehiculelor, au invadat clădirile guvernamentale și l-au îndemnat pe Președintele lor să-l demită pe primul ministru, care este fratele său. Au izbucnit revolte în Peru din cauza nivelului de trai și în India din cauza unui plan de a tăia unele locuri de muncă pe viață în Armată, care deranjează atunci cînd atît de mulți tînjesc după securitate. Pakistanul își îndeamnă cetățenii să bea mai puțin ceai pentru a economisi valută. Laos este în pragul default-ului. Furia față de prețul vieții a contribuit, fără îndoială, la alegerea de către columbieni a unui Președinte radical de stînga, pe 19 Iunie.

The Economist a construit un model statistic pentru a examina relația dintre inflația prețurilor la alimente și la combustibil și tulburările politice. Dezvăluie că ambele au fost din punct de vedere istoric buni predictori ai protestelor în masă, revoltelor și violenței politice. Dacă constatările modelului nostru continuă să fie valabile, multe țări se pot aștepta la o dublare a tulburărilor sociale în acest an.

Riscul cel mai mare este în locurile care erau deja precare: țări precum Iordania și Egiptul care depind de importurile de alimente și combustibil și au finanțe publice șocante. Multe astfel de locuri sunt guvernate prost sau opresiv. În Turcia, șocul ofertei a accelerat inflația ruinantă cauzată de politica monetară neîntreruptă.

În întreaga lume, strîngerea costului vieții se adaugă la nemulțumirile oamenilor și crește șansa ca aceștia să iasă în stradă. Este mai probabil ca acest lucru să devină violent în locurile cu o mulțime de bărbați tineri singuri, subangajați. Pe măsură ce puterea lor de cumpărare scade, mulți vor ajunge la concluzia că nu își vor permite niciodată să se căsătorească și să aibă o familie. Frustrați și umiliți, unii vor simți că nu au nimic de pierdut dacă se alătură unei revolte.

Un alt mod în care inflația poate destabiliza societățile este prin stimularea corupției. Cînd salariile nu țin pasul cu prețurile, oficialii cu rude nevoiașe consideră că este și mai tentant să stoarcă bani de la cei neputincioși. Acest lucru îi înfurie pe cei care sunt pradă. Amintiți-vă că declanșarea Primăverii arabe a fost sinuciderea unui vînzător ambulant tunisian, care și-a dat foc pentru a protesta împotriva cererilor constante de plăți din partea polițiștilor murdari.

Dacă tulburările se răspîndesc în acest an, s-ar putea adăuga la durerea economică. Investitorilor nu le plac revoltele și revoluțiile. Un studiu arată că un focar mare de violență politică reduce de obicei un punct procentual din PIB 18 luni mai tîrziu. Prejudiciul este mai mare atunci cînd protestatarii sunt supărați atît pentru politică, cît și pentru economie, combinate.

Prevenirea exploziilor viitoare va fi greu de făcut. Un început bun ar fi eliminarea politicilor care descurajează producția de alimente, cum ar fi controlul prețurilor și restricțiile la export. Fermierii din țări precum Tunisia lasă pămîntul fertil nearat pentru că trebuie să-și vîndă recolta statului pentru o miză neînsemnată. Guvernele ar trebui să lase fermierii să culeagă ceea ce seamănă. De asemenea, mult mai puține cereale ar trebui arse ca biocombustibil.