Scăderea consumului de gaze din cauza tarifului majorat poate afecta picturile din biserici

Creșterea tarifului la gaze poate duce la scăderea consumului de gaze, iar aceasta, la rândul său, poate cauza deteriorarea picturilor din biserici – atât a picturilor rurale, cât și a icoanelor. Astfel a comentat consecințele majorării tarifului la gaze asupra bisericilor ortodoxe din Moldova părintele Pavel Valuță, parohul catedralei Adormirea Maicii Domnului din Drochia „Și înainte de ridicarea tarifului la gaze lăcașurile sfinte aveau dificultăți cu achitarea facturilor. De exemplu, electricitatea, apa și canalizarea, catedrala din Drochia le achită la fel ca întreprinderile din oraș. TVA-ul aplicat bisericilor este la fel ca cel aplicat agenților economici, cu toate că bisericile nu sunt organizații care să aibă profit”, a menționat părintele Pavel.

„Circa 200 biserici din Moldova sunt monumente istorice, ocrotite de stat, unde credincioșii nu pot face lucrări de termoizolare și altele, ca să nu deterioreze imaginea istorică. Cum ocrotește și susține statul aceste biserici? Dacă nu vom avea căldură suficientă în biserici, picturile care s-au făcut cu multă trudă și cu cheltuieli mari riscă să fie deteriorate în perioada rece a anului”, a menționat părintele Pavel Valuță.

Parohul catedralei din Drochia a precizat că în România statul susține preoții – le achită salarii, respectiv ei au asigurare medicală și socială. Cu toate că în Republica Moldova se promovează integrarea europeană, autoritățile nu preiau experiența din Uniunea Europeană.

 Întrebat dacă susține ideea compensării de către stat a facturilor la gaz ale bisericilor, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Bisericii Ortodoxe din Moldova, părintele Vadim Cheibaș, a spus: „Sigur că susținem, dar vom examina chestiunea în cadrul Mitropoliei, pentru a vedea dacă se impune o luare de poziție din partea conducerii Bisericii”.

 

Aurelian LAVRIC