S-A STINS DIN VIATA ZIARISTA RAISA CIOBANU

Ziarista Raisa Ciobanu, secretar general de redacție al săptămînalului ”Literatura și Arta”, deținătoare a Ordinului Republicii, s-a stins ieri din viață la vîrsta de 69 de ani, după o boală grea și îndelungată, informează Moldpres.

Anunțul a fost făcut public pe rețelele de socializare de către publicistul și conferențiarul universitar Romeo Șcerbina. ”Cu durere am aflat despre decesul doamnei Raisa Ciobanu un Om de omenie și o foarte bună jurnalistă. Dumnezeu să o odihnească. Condoleanțe celor apropiați!”, a scris Romeo Șcerbina.

Solicitată de agenție, scriitoarea Nina Josu, colaboratoare a săptămînalului ”Literatura și Arta” a afirmat că Raisa Ciobanu a fost o personalitate deosebită. ”Era un om săritor la nevoie și pentru fiecare găsea un cuvînt bun. Scria pe teme de actualitate stringentă. Avea fler, un simț fin al detaliului, întotdeauna știa să pună cuvîntul potrivit la locul potrivit. Îmi amintesc cum a scris despre tonele de hrișcă, contaminate și importate din Federația Rusă. Coordona activitatea cu toți autorii redacției. Era a doua inimă a redacției, după cea a redactorului-șef, Nicolae Dabija. Plecarea ei ne-a cutremurat pe toți. Este o pierdere enormă pentru noi”, a constatat Nina Josu.

La rîndul său, scriitorul Iulian Filip a menționat că Raisa Ciobanu era o coechipieră vrednică în colectivul redacției ziarului ”Literatura și Arta”. ”În calitate de secretar general de redacție, era o ducătoare de cruce pe distanță lungă. Făcea parte din nucleul forte al redacției. În colaborarea mea cu ”Literatura și Arta”, ea era veriga de legătură, coordonatoarea aproape a fiecărui material. E regretabilă această plecare a ei și e situația dintotdeauna cînd cauți cuvinte de consolare pentru echipa de creație, pentru colegi, rude și prieteni”, a mai spus Iulian Filip.

Raisa Ciobanu s-a născut pe 2 ianuarie 1952 în satul Hîrtopul Mare, raionul Criuleni. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. A colaborat cu revistele ”Nistru” și ”Orizontul”. Decenii la rînd, a fost angajată la săptămînalul ”Literatura și Arta”, unde coordona activitatea redacțională și scria materiale la zi. La 11 noiembrie 2016, a fost distinsă cu Ordinul Republicii.

Sîmbătă, începînd cu ora 17.00, cei care doresc își vor putea lua rămas bun de la regretata ziaristă la Catedrala ”Sfînta Teodora de la Sihla”. Duminică, Raisa Ciobanu va fi înmormîntată la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din capitală, alături de regretatul ei soț, Gheorghe Ciobanu.