Rusia fura cereale din Ucraina si le vinde

Oficiali ucraineni acuză Rusia că fură "cîteva sute de mii de tone" din zonele pe care rușii le-au ocupat, însă oficialii de la Kremlin neagă toate acuzațiile. Aceste acuzații vin pe fondul temerilor că va avea loc o criză alimentară globală din cauza incapacității Ucrainei de a exporta milioane de tone de cereale din pricina porturilor blocate.

"Personal, am auzit acest lucru de la proprietarii de silozuri din zonele ocupate de ruși. Este un adevărat jaf. Acest lucru se întîmplă în toate zonele ocupate de armata rusă", a spus ministrul Agriculturii ucrainean, Mykola Solskyi, citat de AlJazeera.

Un raport realizat, săptămîna trecută, de către cei de la New York Times, menționează că Statele Unite ale Americii au trimis deja avertisment către 14 țări, cu precădere din Africa, despre vasul de marfă rusesc încărcat cu ceea ce Departamentul de Stat a descris drept "cereale ucrainene furate".

Conform raportului, s-au identificat trei nave despre care se spune că erau suspectate că ar transporta cereale din Ucraina.

Ambasadorul Kievului în Turcia, Vasyl Bodnar, a spus că Rusia vinde cerealele furate din Crimeea și a adăugat că Kievul lucrează cu Turcia și Interpol pentru a găsi vinovații.

"Rusia fura fără nici o rușine cerealele ucrainenilor și le scot prin Crimeea. Aceste cereale au fost transportate către alte țări, inclusiv Turcia", a declarat Bodnar reporterilor din Ankara.

"Noi deja am făcut apel către Turcia pentru a ne ajuta și așteptăm din partea autorităților acestora să deschidă dosare penale celor care fură și vînd cereale", a declarat ambasadorul.

Kremlinul neagă toate acuzațiile pe care Ucraina le aduce, declarînd că nu înțelege de unde apar aceste informații eronate.

Miercuri, în timpul vizitei la Ankara, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a fost întrebat despre subiect de un jurnalist ucrainean în cadrul conferinței de presă.

"Lucrez la televiziunea publică din Ucraina și trebuie să adresez această întrebare", a spus acesta. ”În afară de cereale, ce altceva ați mai furat de la ucraineni și către cine ați vîndut?”, a continuat să întrebe jurnalistul.

Schițînd un zîmbet, Lavrov a răspuns: "Nu blocăm accesul la cereale. Pentru ca acestea să părăsească porturile, domnul Zelenski trebuie să dea ordinul, asta-i tot".

Între timp, Miercuri, un raport venind din partea celor de la agenția de știri Interfax, relatează că Rusia deține teritoriile din regiunea Zaporojie și că furnizează cereale în Orientul Mijlociu.

"Trimitem cereale prin intermediul Rusiei, iar cele mai importante contracte sunt semnate cu Turcia. Primele trenuri au plecat prin Crimeea spre Orientul Mijlociu", a declarat Yevgheni Balițky, șeful administrației interimare din Zaporojie, într-un interviu pentru postul tv Russia 24. "A reprezentat o piață clasică pentru Ucraina", a mai adăugat acesta.

Rusia si Ucraina reprezintă aproape o treime din aprovizionarea globală de grîu. Transporturile de cereale din Ucraina aflate în porturile din Marea Neagră au rămas "uitate" de cînd Rusia a invadat teritoriul ucrainean.

Menționăm că este vorba despre 20 de milioane de tone de cereale. Războiul, împreuna cu sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, au fost motivele pentru care prețul cerealelor a crescut considerabil. Am simțit modificări crescute și în ceea ce privește combustibilul, dar și în ceea ce privește uleiul pe care îl folosim pentru a găti.

Se vorbește despre o viitoare criza alimentară a țărilor sărace, unele dintre acestea se bazează pe Rusia și Ucraina în a importa mai mult de jumătate din nevoia totală de cereale.

Cum a reacționat întreaga lumea la acuzațiile pe care le-a adus Ucraina? Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a declarat că Rusia fură și vinde către terți cerealele ucrainenilor.

"Deținem rapoarte credibile care susțin acuzațiile făcute de reprezentanții ucraineni, cum că rușii scot profit de pe urma vînzărilor cerealelor", a declarat Blinken la conferința Departamentului de Stat privind problemele de securitate alimentară în urma invaziei Ucrainei.

Între timp, Marea Britanie a cerut de urgență să se investigheze acuzațiile. Națiunile Unite încearcă să intermedieze o înțelegere pentru ca cerealele din Ucraina să fie exportate pe calea apei prin porturi precum Odesa.

Rusia a declarat că dorește sa îi fie ridicate sancțiunile occidentale ca parte a unui nou acord, în schimbul permiterii existenței unor coridoare pentru exporturi. Miniștrii Apărării din Rusia și din Turcia au discutat despre un posibil coridor prin care să se exporte cereale din Ucraina, însă perspectivele acestui nou acord în acest moment par destul de slabe.

Țările din Africa sunt extrem de afectate de aceasta creștere a prețului alimentelor. Ele importă 44% din grîu de la ruși și de la ucraineni. "Această criză ne-a adus cumva a fi între cele două țări de la care importam", a declarat președintele Uniunii Africane și președintele Senegalului, Macky Sall, reporterilor. "Este imperios necesar ca partenerii occidentali să ne ajute și să faciliteze exporturile de cereale din Ucraina, dar în același timp să lase Rusia să exporte îngrășămînt, produse alimentare, dar cel mai important să exporte cereale".

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31