Revoltele din Kazahstan. Cronica evenimentelor

Protestele au început Duminică, 2 Ianuarie, după o creştere a preţurilor la gazul natural lichefiat (GPL), în oraşul Janaozen, în Vestul ţării, înainte de a se extinde spre marele oraş regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî. Protestele au crescut pe fondul nemulțumirii mai ample față de Tokaev, Președinte din 2019, și Nursultan Nazarbaev, fostul lider. *„Nazarbaev și familia sa au monopolizat toate sectoarele, de la sectorul bancar la drumuri și gaze. Aceste proteste sunt despre corupție”, a spus Zauresh Shekenova, în vîrstă de 55 de ani, care protestează în Zhanaozen de Duminică, potrivit The Guardian.

*Șeful Poliției din Almatî a declarat că în urma protestelor aproximativ 500 de persoane au fost rănite, dintre care 130 sunt femei. De asemenea, 120 de mașini au fost distruse, dintre care 33 de ambulanțe și mașini ale pompierilor. Poliţia a utilizat gaze lacrimogene la fel ca în noaptea de Marţi spre Miercuri, cînd a dispersat o primă manifestaţie de circa 5.000 de persoane. *Preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a acceptat Miercuri demisia Guvernului condus de premierul Askar Mamin. Internetul a fost oprit în Kazahstan, de asemenea, cetățenii nu mai pot retrage bani de la ATM-uri. *Preşedintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev, a cerut Miercuri ajutorul Rusiei şi al aliaţilor săi pentru a reprima revoltele care afectează ţara sa şi care sunt opera, în opinia sa, a „teroriştilor” antrenaţi în străinătate, relatează AFP. În seara zilei de Miercuri, cel puţin opt persoane, membri ai forţelor de securitate au murit, conform informaţiilor oficiale, informează Reuters.

*Kazahstanul a decretat Miercuri stare de urgenţă pe întreg teritoriul, după ce mulţimea a luat cu asalt clădiri guvernamentale, inclusiv aeroportul din  Almatî, relatează AFP, citînd media ruse. *Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a promis Miercuri un răspuns „ferm” la tulburările fără precedent care zguduie această ţară: „În calitate de Preşedinte şi începînd de astăzi şi ca preşedinte al Consiliului de Securitate al ţării, am intenţia să acţionez cît mai ferm posibil”, a avertizat Tokaev, exprimîndu-se în limba rusă la televiziunea publică, dînd de înţeles practic că predecesorul său, Nursultan Nazarbaev, a fost suspendat din funcţia de şef al Consiliului de Securitate al ţării.

*Joi, au avut loc noi ciocniri între forțele de ordine și protestatari în Almatî, iar Poliția spune că zeci de demonstranți au fost „eliminați” în timp ce încercau să asalteze clădiri guvernamentale. Potrivit autorităților din Kazahstan, cel puțin 12 polițiști au fost uciși, dintre care unul a fost decapitat.

*Joi,  Rusia şi aliaţii săi au anunţat trimiterea unui contingent de forţe de menţinere a păcii în Kazahstan. Nouă avioane Il-76 ale Forțelor Aeriene Ruse cu trupe și echipamente aeropurtate au aterizat pe aeroportul din Almatî, a informat Ministerul rus al Apărării, potrivit TASS. Un grup aerian format din peste șaptezeci de avioane Il-76 și cinci An-124 transferă non-stop unități ale contingentului rus al forțelor de menținere a păcii CSTO în Kazahstan. Trupele ruseşti sosite în Kazahstan sunt formate din subunităţi de paraşutişti şi militari ai trupelor speciale. Pe lîngă TAB-uri şi maşini de luptă ale infanteriei, militarii ruşi au în dotare inclusiv echipamente de război electronic și drone folosite pentru bruierea comunicațiilor, care ar putea fi folosite pentru a-i împiedica pe demonstranţi să se coordoneze, să facă poze ori să filmeze abuzurile şi crimele comise de forţele de represiune ale Guvernului din Kazahstan

*Tulburările din Kazahstan sunt „o încercare inspirată din exterior de a submina în mod violent securitatea și integritatea statului prin folosirea unor unități armate organizate și antrenate”, a declarat Joi Ministerul de Externe al Rusiei într-un comunicat, potrivit Bloomberg. *Purtătoarea de cuvînt a Casei Albe, Jen Psaki, a criticat "afirmaţiile nebuneşti" ale Rusiei cu privire la presupusa responsabilitate a Statelor Unite în revoltele din Kazahstan. "Acest lucru este absolut fals" şi "face parte din strategia rusă de dezinformare", a insistat ea.

*Poliţia kazahă a anunţat Joi arestarea a circa 2.000 de persoane pe străzile din Almatî, după ce mai devreme anunţase „eliminarea” a zeci de protestatari. De partea forţelor de ordine sunt pînă în prezent 13 morţi, doi poliţiştii fiind găsiţi decapitaţi. În total 2.298 de persoane au fost reținute pentru participarea la revolte. De asemenea, Ministerul transmite că 18 oficiali de securitate au fost uciși, 748 de ofițeri de aplicare a legii au fost răniți. Nu se precizează nimic despre manifestanții uciși de forțele armate.

*Soldații pot trage acum fără avertisment în Kazahstan, a anunțat Președintele țării, în condițiile în care demonstrațiile antiguvernamentale continuau. Preşedintele kazah a anunțat Vineri că ordinea constituţională a fost „în linii mari restabilită”, după mai multe zile de proteste fără precedent. „Autorităţile locale au situaţia sub control. (…) Operaţiunile contra-teroriste trebuie continuate pînă la lichidarea totală a militanţilor”, a adăugat el într-un comunicat de presă. Într-un alt comunicat, Ministerul Afacerilor Interne kazah a anunţat că 26 de „criminali înarmaţi au fost lichidaţi” şi peste 3.000 de oameni au fost arestaţi.

*Mai multe „obiective strategice” din Kazahstan sunt păzite de alianţa militară aflată sub conducerea Rusiei şi care a fost invitată ”să restabilească ordinea”, a anunţat Duminică Preşedinţia kazahă, citată de Reuters. Autorităţile kazahe nu au precizat despre ce obiective strategice este vorba, notează Reuters. Autorităţile au anunţat că 5.800 de oameni au fost arestaţi în legătură cu protestele, inclusiv un „număr semnificativ” de cetăţeni străini”.

*Rusia a continuat să trimită trupe în Kazahstan Duminică, în ciuda faptului că protestele au fost în mare parte înăbuşite. În ultimele ore nu au existat informaţii despre tulburări majore în Almaty. Ministerul rus al Apărării a distribuit Duminică imagini cu avioane militare, vehicule şi personal care sosesc pe aeroportul din Almaty.

*Washingtonul doreşte răspunsuri din partea oficialilor din Kazahstan cu privire la motivul pentru care a fost nevoie să apeleze la forţe de securitate conduse de Rusia pentru a rezolva tulburări interne şi a condamnat ordinul autorităţilor de a „trage pentru a ucide”, a spus Duminică secretarul de stat american Antony Blinken.

*Ca o ironie a sorții, Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a semnat un decret prin care declară 10 Ianuarie zi de doliu naţional pentru victimele revoltelor recente din ţara central-asiatică, transmite agenţia de presă chineză Xinhua. „În legătură cu pierderea de vieţi omeneşti ca urmare a actelor teroriste comise în Republica Kazahstan, decretez că 10 Ianuarie 2022 este zi de doliu pe teritoriul întregii ţări”, se menţionează în decretul prezidenţial dat publicităţii Sîmbătă.