REPUBLICA MOLDOVA – VIOLATORII ŞI JEFUITORII EI. COLAJ
De ce legiuitorii ţin în chingi SIS?
Autor: Mihai CONŢIU
„Dacă UE ar aloca, anual, un buget de o sută de mii de euro pentru fiecare localitate din Moldova, spiritul pro-european ar putea fi menținut viu în țara noastră”, a declarat Dorin Chirtoacă, la București, cu prilejul Adunării Generale a Asociației Municipiilor din România. El a comparat actualul Guvern al Republicii Moldova cu „o persoană care a suferit un atac cerebral” și trebuie să învețe din nou să vorbească și să citească, adăugînd că „în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, cu siguranță am avea o majoritate calificată în Parlament a partidelor pro-ruse.”
Păi, de peste şase ani, nu doar UE, ci şi SUA şi statele europene, în particular, au oferit RM atît de mulţi bani încît nici o altă ţară extra-comunitară nu a visat măcar! Şi unde-i „spiritul proeuropean viu”? Poate că Mihai Ghimpu o să-i spună lui Chirtoacă, aşa, ca de la unchi la nepot îmbătrîniţi în rele! Nu-i de ajuns cît s-a furat din banii occidentalilor la nivel guvernamental, căci acum se doreşte să se fure şi defalcat, la nivel de primării. Dar cît s-a furat şi se fură prin schemele Primăriei Chişinău…, nici trei condamnări la închisoare pe viaţă nu sunt destule pentru Chirtoacă! Dar cît se fură din afacerile cu construcţii de centre comerciale, spaţii locative, birouri, benzinării etc., cărora primăria, de formă şi pentru acoperire, nu le dă autorizaţii, dar patronii acestora îşi cîştigă „dreptul” prin procese judiciare aranjate…!!! Dar din ce nu se fură din tot ceea ce patronează primăria Chişinău?
Chirtoacă a comparat actualul Guvern cu „o persoană care a suferit un atac cerebral”, care trebuie să învețe din nou să vorbească și să citească. Atacul cerebral… e atac cerebral, căci tot o legumă rămîi după aşa ceva. Totuşi, Chirtoacă vrea ca acest Guvern legumă să continue să terorizeze RM. Normal, din punctul lui de vedere, căci doar îi este complice în toate jafurile naţionale din ultimii şase ani! Acesta este şi motivul pentru care se teme de alegeri parlamentare anticipate, invocînd „pericolul rusesc”, deşi pericolul autentic pentru el este puşcăria pentru toate nelegiuirile pe care le-a patronat!
Uite popa, nu e popa, cînd trişează Europa
Deputatul liberal-democrat Valeriu Ghileţchi a fost exclus din fracţiunea PLDM din Parlament. Acesta a mai avut şi „pioşenia de pastor baptist” de a se mira şi a mai şi invoca expresia biblică care îi place: "Dumnezeu să judece între mine şi ei"". E cam blasfemator ca în Postul Paştelui să-i ceară lui Dumnezeu să judece între foştii lui colegi de partid şi el şi cei care au intrat în componenţa parlamentară subordonată lui Vladimir Plahotniuc! Dumnezeu nu face politică! De cînd cei care se subordonează lui Plahotniuc au credinţă în Dumnezeu şi, în general, de cînd mai sunt aceştia bărbaţi adevăraţi? Cînd spun „bărbaţi adevăraţi”, mă refer la atribute caracteristice cum ar fi: onoare, demnitate, cinste, libertate individuală, responsabilitate, dragoste faţă de ţară, respect faţă de legi şi cei care i-au votat!
Un Diacov, din aceia…
Fiind vorba despre referendumul iniţiat de Platforma DA, respins de CEC şi admis de Curtea de Apel, Dumitru Diacov, preşedintele cică de onoare al PD, a declarat următoarele la Publika TV, postul finanţatorului şi stăpînului său actual:
„Nu vreau să pun la îndoială deciziile instanţelor judecătoreşti. Dar la decizia Curţii de Apel privind referendumul apar semne de întrebare. Desfăşurarea unui referendum este foarte costisitoare. Ştiu că CEC a contestat deja decizia Curţii de Apel Chişinău. Sper că Curtea Supremă de Justiţie să pună punct în această problemă”.
Gura Diacovului pute a sugestie-dispoziţie dată CSJ! Cum altfel decît imixtiune în treburile justiţiei putem califica „speranţa” lui Diacov, mai cu seamă că la CSJ se tot reconfirmă în funcţia de preşedinte „nemuritorul” Mihai Poalelungi, cu blagoslovenia Înalt Preaputernicului Plahotniuc? Doar dacă Plahotniucul n-o să aibă altă tactică!
Apropo de Poalelungi, deşi ne atrag privirea poalele scurte!
E doar o chestiune de timp pînă cînd Mihai Poalelungi va fi confirmat în funcţia de preşedinte al CSJ de către majoritatea parlamentară a lui Plahotniuc, după ce deja a primit acceptul Comisiei juridice, numiri și imunități. Ce contează pentru Plahotniuc că ambasadorul SUA la Chişinăua fost contrariat de această opţiune!? Păi doar rolul SUA şi UE este acela de a da bani RM pentru ca guvernanţii lui Plahotniuc să fure din ei, nicidecum acela de a le da lecţii de democraţie şi administrare a ţării! Moldovenii chiar ar trebui să fie mîndri de Poalelungi, care, „cu demnitate şi patriotism”, l-a pus la punct pe ambasadorul american, că prea îşi bagă nasul în treburile mafiei prietenoase de la guvernare! După ce, „bietul de el”, la rugămintea lui Plahotniuc, a renunţat la salariul de 18 mii de euro pe lună şi a acceptat să revină în ţară, să se „sacrifice” pentru un venit de aproximativ 10 mii de lei, acum nu-i lăsat de americani şi europeni nici măcar să nu-şi ducă la îndeplinire „misiunea care i-a fost încredinţată”! Asta-i prea de tot! Americanii şi europenii ăştia chiar că nu înţeleg o iotă din „specificul moldovenesc naţional incurabil”!
„Bă, occidentalilor, vedeţi-vă de imigranţii voştri, că eu fac ce vreau în RM!”
Aşa pare să le fi spus Plahotniuc șefului Delegației UE în R. Moldova, Pirkka Tapiola, şi ambasadorului SUA la Chişinău, după ce aceştia şi-au exprimat consternarea faţă de abuzul judiciar comis faţă de primarul din Taraclia, Serghei Filipov. Vă reamintim că acesta a fost lipsit de mandatul de primar în baza unei decizii judecătorești a Curţii de Apel Cahul, cu concursul Procuraturii Anticorupţie, fiind obligat să achite şi valoarea prejudiciului de 164 de mii de lei
Motivul stupid este acela că ar fi admis defrişarea unor arbori putrezi din curtea Primăriei., fără să fi avut „toate avizele necesare”. Anterior, Judecătoria din Taraclia decisese achitarea lui Filipov în acest dosar. Potrivit dezvăluirilor de presă, aici este vorba despre o răfuială politică faţă de un primar independent ales cu voturile a aproape 70 la sută dintre cetăţeni, care nu a vrut să se înscrie în Partidul Democrat al lui Plahotniuc.
„În Decembrie 2010, atunci cînd Marian Lupu urma să fie ales președinte al republicii, eu eram deputat din partea fracțiunii comuniștilor. Eu și un coleg de-al meu urmam să fim voturile de aur care să le asigure democraților funcția de șef al statului. Mi-au făcut multe propuneri atunci, au fost multe discuții, dar eu nu am cedat și încă atunci am fost avertizat că asta o să-mi iasă pe ochi”, a declarat Filipov, citat de „Ziarul NAȚIONAL”.
Un alt episod, potrivit primarului, a urmat înaintea ultimelor alegeri locale:
„Mi s-a propus în repetare rînduri să ader la Partidul Democrat. Înaintea alegerilor locale, am avut mai multe întlniri cu domnul Constantin Botnari. …Dumnealui îmi explica ct de important este pentru ei să poată fi asigurată dezvoltarea tuturor regiunilor republicii, dar ei nu pot aduna în Taraclia mai mult de 5 %. …Atunci, mi s-a sugerat că dosarul cu copacii este un fleac și se rezolvă printr-un singur apel telefonic.
Propunerea de a defrișa copacii a avenit de la Direcția Ecologică a Primăriei. Copacii erau deja bătrni și uscați. Am cerut să fie solicitat și avizul „Moldsilva” și agenția a confirmat necesitatea defrișării copacilor. Decizia finală a fost luată de Consiliul orășenesc. Pot să vă asigur că nu există nici măcar un document care se referă la caz și pe care să fie semnătura mea.
„Deciziile judecătorești nu ar trebui să fie sau să aibă un aspect politic. Creșterea nivelului de transparență și de reformare a sistemului judiciar al Republicii Moldova, trebuie să fie o prioritate cheie”, se menționează într-o postare a reprezentanței diplomatice pe pagina de Facebook a Ambasadei Statelor Unite ale Americii de la Chișinău
Anterior, şeful Delegaţiei UE, Pirkka Tapiola, scrisese următoarele rînduri pe pagina sa de Facebook:
„Sunt derutat şi dezamăgit de sentinţa pronunţată ieri de Curtea de Apel Cahul împotriva primarului din Taraclia, Serghei Filipov. Această hotărîre este motivată politic şi încearcă să-l împiedice pe domnul Filipov să ocupe funcţii publice timp de doi ani, începînd cu ziua de astăzi. Şefii misiunii Uniunii Europene au discutat problema în această dimineaţă, exprimîndu-şi îngrijorarea”.
Apropo de primarii şantajaţi penal pentru a se înscrie în PD!
Surse judiciare ne-au informat că, la ora actuală, sunt întocmite circa 700 de dosare penale pentru tot atîţia primari. Primarii, bineînţeles, ştiu despre dosarele ce le-au fost întocmite. Condiţia ca acestea să nu fie instrumentate o intuiţi deja – trebuie să se înscrie în PD! Ce zice România politică despre aceste şantaje dictatoriale, acele structuri româneşti care-l protejează pe Plahotniuc? Ce zic structurile americane care susţin această guvernare artificială şi nereprezentativă? Cum va mai proceda UE?
De ce rapoartele şi concluziile SIS sunt facultative pentru guvernanţi?
În aparenţă, guvernanţii par să dea preţuire sarcinilor legale executate profesionist de către Serviciul de Informații și Securitate (SIS). La modul practic, însă, munca lucrătorilor operativi ai acestei instituţii este desconsiderată, nu produce absolut nici un efect în sensul rostului executării misiunilor de către ofiţerii şi colaboratorii SIS. De exemplu, în sarcinile SIS intră şi verificările specifice ale celor care aspiră la funcţii de judecători, procurori și de demnitari publici. Este aproape o regulă ca în aceste posturi să ajungă persoane dubioase, compromise sau cu conexiuni în lumea interlopă, după cum a declarat chiar şi directorul SIS, Mihai Balan. Acesta a spus că „în procesul de verificare a titularilor și a candidaților la funcții publice, au fost identificate mai multe cazuri de promovări şi confirmări în funcţii a unor persoane afiliate, compromise şi „convenabile” unor grupuri de interese, dar și a unora apropiate lumii interlope.” Statisticele SIS consemnează faptul îngrijorător că fiecare al zecelea candidat pentru numirea într-o funcție publică sau promovarea într-o funcție mai înaltă are probleme grave de integritate.
În situaţia dată, există un cerc vicios ce pare a fi protejat de către cei care conduc, în realitate, destinele păguboase ale acestei ţări prin intermediul legiuitorilor, parlamentarilor, în general. În acest context, de exemplu, SIS face un raport detaliat şi competent prin care demonstrează clar că un anumit candidat este incompatibil în mod flagrant cu funcţia pe care o solicită, îl înaintează celor responsabili de confirmarea acestuia în funcţia respectivă, însă aceştia din urmă, sfidînd concluziile profesioniste ale SIS, îl promovează pe individul respectiv în postul solicitat. În această situaţie, logic vorbind, SIS ar trebui să se documenteze informativ şi în privinţa integrităţii celor care vizează numirea în post a unor oameni despre care li s-a comunicat că sunt incompatibili.
Tot în acest cerc vicios se află şi şeful statului, care este nevoit să accepte semnarea decretului de numire în funcţie a unor judecători compromişi dacă aceeaşi candidatură îi este înaintată a doua oară. Complicii celui compromis, în acest caz, sunt cei care sfidează suspiciunile întemeiate de corupţie constatate de şeful statului şi documentate informativ de SIS, dar care insistă să-l nominalizeze în funcţia solicitată.
Exemple sunt cu duiumul! În mandatul său, preşedintele Nicolae Timofti a respins numirea sau promovarea a circa 40 de judecători, iar asta pentru că, potrivit rapoartelor SIS, au fost depistate incompatibilităţi. Timofti a fost nevoit să semneze decretele de numire a celor mai mulţi dintre ei întrucît Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a propus, a doua oară, pe aceeaşi candidaţi.
În concluzie, constatăm că rolul SIS şi al şefului statului în numirea în funcţie a unor magistraţi cinstiţi, integri este decorativ, de mîntuială. Atunci de ce mai este necesar acest circ dacă mafia politică şi juridică îşi consolidează sistemul prin numirea în funcţii a unor judecători sau procurori compromişi, cu conexiuni în lumea interlopă sau executanţi docili ai unor dosare politice fabricate la comandă? În astfel de situaţii, autoritatea SIS şi cea prezidenţială trebuie să fie decisivă, să aibă cuvîntul hotărîtor! Cum putem stîrpi corupţia dacă nu prin subordonarea la acest tip de autoritate? De ce nu este modificată legislaţia în acest sens? Constatăm, aşadar, că sistemul mafiot are cuvîntul decisiv, că se suprapune preşedintelui ţării şi SIS, statului de drept şi legislaţiei, în general! Democraţia şi statul de drept? Nu sunt nici măcar iluzii pierdute, căci se pare că nu au existat niciodată măcar în stadiul de iluzii într-o ţară din ce în ce mai iluzorie!