REFORME IN STIL EUROPEAN
Preşedintelui ţării, dl Igor Dodon
Prim-ministrului, dl Pavel Filip
Ministrului Învăţămîntului, d-na M. Babuc
Surselor masa-media din Republica Moldova
Vă scrie un fost profesor de istorie din s. Dărcăuţi, r-nul Soroca, Dubnic Ivan.
Din copilărie admiram profesorii din sat: stimaţi, buni familişti, oneşti, demni, îngăduitori. Ceea ce nu pot spune despre directoarea de azi din şcoala unde am lucrat 46 ani. M-a impus să pun mîna pe stilou nu supărarea că am fost demis, ci modul de demitere. Am fost înlocuit cu o doamnă care nu a lucrat nici o zi în şcoală (secretara primăriei), cu atît mai mult nici nu e specialistă la istorie, un obiect nu chiar uşor. Abia s-a înscris să-şi facă studiile „on lain”, după sfatul directoarei. Alta, aşa-zisa „tînără specialistă” a fost încadrată ca profesoare la Ed. Tehnologică şi Ed. Plastică, nu ştim pe ce bază, doar nu a absolvit nimic. A studiat la Universitatea din Bălţi cu 7-8 ani în urmă, dar a abandonat studiile, deoarece s-a căsătorit.
Aceasta ce e „Şcoală mai bună”, „Reforme europene”?, cînd mai întîi te angajezi la lucru, apoi însuşeşti profesia?
Reformele începute de Maia Sandu au început distrugerea sistemului de învăţămînt, iar şefii de felul directoarei noastre vor pune capăt acestui sistem.
La 28 august am fost demişi trei profesori cu grad didactic şi cu o bogată experienţă de muncă: Dubnic Ivan, Dumbic Ecaterina şi Cernolev Raisa din motiv că am atins vîrsta de pensionare.
La 1 septembrie 2017, în urma demiterilor clasa I în număr de 18 elevi a făcut prima lecţie mult aşteptată împreună cu clasa a V-a – 13 elevi, ce au păşit treapta gimnazială, iar clasa a VIII-a cu a VII-a împreună din lipsa de diriginţi, ce au fost demişi.
Aşa e normal?
Şi acesta nu e un caz unic, ci un sistem.
Cu scopul de a însuşi mai mulţi bani în clasa I au fost primiţi copii de 6 ani şi chiar cei care nu au frecventat grădiniţa, în scopul de a avea peste o sută de elevi ce-i va permite un locţiitor de director.
Anii precedenţi au fost sub suta, dar a fost încadrată în această funcţie fiica contabilei primăriei şi a şcolii, doar sîntem instituţie publică şi ca în proverb „O mînă se spală pe alta, iar ambele – faţa.”
În anul de studii 2016-2017 dna Ecaterina şi dna Raisa au trecut atestarea. În martie 2017 au făcut cursuri de formare continuă pentru confirmarea gradului didactic pentru care au achitat 960 lei, plus cheltuielile de drum. Nu li s-a întors nici un leu. Mai mult ca atît: toţi trei am trecut controlul medical în sat şi la Soroca, ni s-a spus că încă vom lucra. Am făcut reparaţie în sălile de clasă ca diriginţi, consultaţii pentru examenele de absolvire. Toţi au primit leafa, iar noi, pensionarii, am lucrat ca voluntari. La ce bun?
Dna Raisa în calitate de diriginte a clasei a IX-a a pregătit materiale pentru sărbătoarea „Primul sunet”, le-a împărţit copiilor şi a lucrat cu ei. S-a sfătuit cu directoarea cum mai bine să organizeze sărbătoarea şi la sfîrşit ce am obţinut?
Eu personal am sunat şefa cabinetului metodic pe dna Sabina Topor, care e şi inspectoare la istorie şi i-am adus la cunoştinţă că orele de istorie sînt repartizate unui nespecialist, dar fără nici un răspuns.
Directoarea admite aceste şi alte fărădelegi simţind protecţie din partea direcţiei raionale de învăţămînt.
Nu aş crede, dar de cînd ea e directoare, nu a fost nici un control din partea direcţiei raionale.
Cei care au fost demişi aveau 14, 15, 11 ore, iar ceilalţi: 23, 24, 26 ore. Soţia mea a predat l. rusă şi Ed. Tehnologică. Orele la limba rusă au fost date învăţătoarei clasei a II-a, Creţu Maia. Ale ei ore plus 10 de l. rusă fac în total 30 de ore. Normal…Şi celelalte învăţătoare de clase primare au ore în plus. Învăţătoarea clasei a IV-a are ore la l. Franceză, a clasei a III-a - ore de muzică, fără studii muzicale, iar a clasei I-a – locţiitoarea directoarei şi încă diriginte la clasa a V-a.
Toţi au fost încadraţi aşa de bine ca să fie loiali faţă de directoare.
Iată cum se fac reformele la noi.
Cu stimă şi respect,
Ivan DUBNIC