REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (24 ianuarie 2018)

Procurorii investighează mai multe cazuri de trădare de patrie

Procurorii investighează în prezent mai multe cazuri de trădare de patrie. Declarația a fost făcută de către șeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Nicolae Chitoroagă.

Procurorul a specificat că dosarul inițiat pentru trădare de patrie pe numele fostului deputat, Iurie Bolboceanu, este primul caz, care a fost dus pînă la capăt, iar în scurt timp magistrații urmează să pronunțe o sentință.

„Dacă vorbim despre securitatea statului vreau să vă aduc aminte cazul de trădare de patrie care a fost monitorizat și a fost mediatizat destul de larg, cazul Bolboceanu. În acest dosar, acum sîntem în așteptarea unei sentințe”, a spus Chitoroagă.

Iurie Bolboceanu a fost reținut în martie 2017 și a fost acuzat de spionaj și trădare de patrie în interesul Federației Ruse.

 

Inițiativa cu privire la retragerea din CSI a fost respinsă

Proiectul cu privire la retragerea Moldovei din CSI, propus de Partidului Liberal, a fost respins de Comisia parlamentară drepturile omului și relații interetnice. Documentul a fost examinat la ședința de miercuri, 24 ianuarie.

Proiectul a fost susținut doar de membrul PL, Ion Apostol. Totodată, patru membri ai Comisiei s-au pronunțat împotriva documentului.

Documentul a fost criticat dur de socialiști, care au menționat că nu vor permite retragerea Moldovei din CSI. La rîndul său, Președintele Igor Dodon a subliniat că inițiativa legislativă a liberalilor este una foarte periculoasă, care va pune sub lovitură sute de mii de moldoveni, care muncesc în țările CSI.

 

La Tiraspol deputații s-au adunat în sesiunea a V-a

La Tiraspol și-a început lucrările, miercuri, 24 ianuarie, sesiunea a V-a a așa-numitului soviet suprem din Transnistria. Potrivit ordinei de zi, așa-numiții deputați transnistreni vor examina modificările în bugetul anului 2018, în Codul de Procedură Penală și în Codul Penal.

În cadrul sesiunii curente aleșii transnistreni intenționează să modifice și legea cu privire la asistența statului pentru inovații. Totodată, așa-zişii deputați vor să înăsprească pedepsele pentru încălcarea regulilor de circulație.

 

Majoritatea moldovenilor preferă Uniunea Eurasiatică

Rezultatele sondajului realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor, făcute publice miercuri, 24 ianuarie, arată că cetățenii R. Moldova sînt orientați spre Uniunea Economică Eurasiatică (UEE). Totodată, majoritatea cetățenilor s-au pronunțat împotriva aderării R. Moldova la NATO.

Întrebați dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum în care ar trebui să aleagă între aderarea R. Moldova la UE sau UEE, 36,6% au spus că ar opta pentru UE, iar 42,5% pentru UEE.

Dacă într-un referendum ar fi întrebați dacă doresc ca Moldova adere la NATO 19,4% au spus că ar vota „pro”, iar 59,6% – „contra”.

Sondajul a fost realizat în perioada 2-18 ianuarie 2018, pe un eșantion de 1783 de persoane.

 

Un ex-magistrat de la Curtea de Apel Chişinău va fi judecat pentru abuz de serviciu

Un fost magistrat de la Curtea de Apel Chişinău va fi judecat pentru abuz de serviciu, soldat cu urmări grave şi pronunţarea a patru încheieri ilegale.

Potrivit Procuraturii Generale, fostul judecător este acuzat că, în perioada anilor 2014–2016, ar fi pronunţat patru încheieri ilegale, în urmare cărora, aproximativ 780 de hectare de teren din proprietatea statului au fost transmise Întreprinderii de Stat Stațiunea Tehnologico-Experimentală „Codrul”, care se afla în proces de insolvabilitate.

Totodată, încheierile adoptate erau casate de Curtea Supremă de Justiție drept ilegale şi neîntemeiate, iar dosarul era întors la magistrat pentru rejudecare. În urma rejudecării, acesta din nou pronunţa încheieri similare.

 

Vicepremierul Iurie Leancă a avut o întrevedere cu Comisarul European Vytenis Andriukaitis

Evoluțiile înregistrate de Republica Moldova în implementarea Acordului de Asociere la capitolul siguranță alimentară și sănătate publică au fost discutate, miercuri, 24 ianuiarie, la Bruxelles, în cadrul întrevederii dintre viceprim-ministrul Iurie Leancă și Comisarul European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Vytenis Andriukaitis.

Vicepremierul Leancă a reiterat angajamentul Republicii Moldova de a înregistra progrese la capitolul măsuri sanitare şi fitosanitare, sănătatea animalelor și în sectorul sănătății publice, accentuînd necesitatea unei coordonări eficiente între autoritățile naționale și cele europene.

El a mai afirmat că respectarea cerințelor pentru obținerea dreptului de export al produselor de origine animală pe piața UE reprezintă o chestiune prioritară pentru autoritățile R. Moldova.

 

Leancă a fost atenţionat de Federica Mogherini asupra fraudei bancare

Uniunea Europeană urmăreşte îndeaproape investigaţia fraudei bancare din R. Moldova, și atestă că nu au fost duse pînă la capăt cercetările penale şi recuperarea fondurilor fraudate. Declarații în acest sens a făcut Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini în cadrul unei întrevederi la Bruxelles cu vicepremierul Iurie Leancă.

Mogherini a subliniat importanţa respectării recomandărilor partenerilor internaţionali în domeniile-cheie privind reformele şi democraţia din R. Moldova.

”UE urmăreşte îndeaproape evoluţiile în ceea ce priveşte legislaţia electorală, sectorul mass-media, dar şi cea mai mare fraudă bancară dezvăluită în 2014. În acest sens nu au fost finalizate principalele sarcini, cum ar fi investigaţiile penale şi recuperarea fondurilor delapidate”, se spune într-o declaraţie de presă publicată pe site-ul oficial al Serviciului european de Acţiune Externă.

01.02.25 - 12:17
01.02.25 - 12:18
01.02.25 - 12:25
01.02.25 - 12:22
01.02.25 - 12:26
03.02.25 - 12:56
03.02.25 - 12:54
04.02.25 - 13:14
04.02.25 - 13:10
03.02.25 - 12:51
03.02.25 - 12:52
02.02.25 - 14:37
05.02.25 - 00:08
01.02.25 - 12:21
04.02.25 - 13:17