REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (20 decembrie 2017)

Termenul de valabilitate a pașaportului va fi de 10 ani

Executivul a susținut proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte. În plus, potrivit inițiativei legislative, din buletinul de identitate, pașaport, pașaportul diplomatic și cel de serviciu va fi exclusă și mențiunea cu privire la grupa sanguină.

O altă schimbare vizează extinderea termenului de valabilitate al paşaportului cetăţeanului Republicii Moldova de la 7 la 10 ani pentru persoanele care au peste 16 ani.

Este prevăzută și eliberarea buletinului de identitate electronic cu semnătură digitală şi certificatele cheilor publice. Termenul de valabilitate al acestuia va constitui zece ani.

 

Guvernul a aprobat Strategia în domeniul siguranței alimentare

Cabinetul de miniștri a aprobat în cadrul ședinței de miercuri, 20 decembrie, Strategia în domeniul siguranței alimentelor pentru anii 2018-2022. Documentul are drept scop atingerea unui nivel înalt de asigurare a siguranței alimentelor și a protecției consumatorilor.

Autoritățile își propun să vină cu o abordare integrată, care să includă toate sectoarele și etapele lanțului alimentar: de la producția de furaje și asigurarea sănătății plantelor și animalelor, pînă la sporirea standardelor pentru producția primară și procesarea alimentelor, dar și depozitarea, transportarea și comercializarea alimentelor.

De asemenea, va fi implementat sistemul informativ integrat „e-ANSA”, care va asigura un schimb operativ și sigur de date dintre autorități în format electronic.

 

Executivul a operat remanieri de cadre

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 20 decembrie, numirea a doi secretari generali adjuncți și a șase secretari de stat în cadrul a cinci ministere.

Astfel, în funcțiile de secretar general adjunct al Guvernului au fost numiți Adrian Ermurachi și Mihail Casapu.

Totodată, la Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, în funcția de secretar de stat în domeniul afaceri consulare și drept internațional a fost numită Carolina Perebinos, iar la Ministerul Finanțelor, în funcția de secretar de stat în domeniul bunei guvernări, control financiar public intern, contencios, active ale statului, achiziții publice și reglementare a sectorului financiar Viorica Pricop.

La Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului au fost numiți doi secretari de stat: în domeniul politicilor și produselor de origine vegetală Vasile Luca, iar în domeniul protecției mediului și resurselor naturale Valentina Țapiș.

De asemenea, Dumitru Mînzărari va fi secretar de stat în domeniul politicii de apărare și cooperare internațională în cadrul Ministerului Apărării, iar Angela Cutasevici va fi secretar de stat în domeniul educației în cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

 

Valorizarea pensiilor va fi efectuată cu doi ani mai devreme decît s-a planificat

Pensiile pentru limita de vîrstă și dizabilitate stabilite în perioada 2012 – 31 martie 2017 vor fi recalculate în anul 2018, dar nu de la 1 aprilie 2019 cum se planifica anterior, potrivit unei hotărîri aprobate de Guvern în ședința de miercuri, 20 decembrie.

Astfel, începînd cu 1 aprilie 2018, va fi realizată anticipat următoarea etapă de valorizare a celor două tipuri de pensii stabilite în perioada 2012 – 2013, iar de la 1 octombrie 2018, pentru cele stabilite în perioada 2014 – 31 martie 2017. În anul următor se va efectua valorizarea anticipată pentru 130 746 de beneficiari de pensii pentru limită de vîrstă. Pentru 21 264 beneficiari de pensii de dizabilitate, creşterea va depăşi 280 de lei pe lună.

Proiectul de lege mai propune reglementarea acordării dreptului la pensie pentru limită de vîrstă în condiții avantajoase. În acest sens, persoanele trebuie să realizeze un stagiu special de cel puțin 10 ani, atît pentru bărbați, cît și pentru femei, la locurile de muncă încadrate în condiții deosebite, avînd un stagiu complet de cotizare.

 

Deficitul bugetului de stat va fi acoperit din surse externe

Deficitul bugetului de stat, care se va menține în următorii trei ani în intervalul 2.4-2.9 la sută din Produsul Intern Brut, va fi acoperit în proporție de 80 la sută din surse externe, potrivit Programului „Managementul datoriei de stat pe termen mediu (2018-2020)”, aprobat miercuri, 20 decembrie Executiv.

„Această evoluţie relevă dependenţa considerabilă a Republicii Moldova de creditorii externi şi implicit de condiţiile financiare de accesare a fondurilor externe”, a menționat în ședința Cabinetului de miniștri Octavian Armașu, ministru al Finanțelor. Potrivit acestuia, în perioada 2018-2020 se estimează că Guvernul va beneficia de împrumuturi de stat externe care vor fi direcţionate în medie de 22.9 la sută pentru susţinerea bugetului, iar pentru finanţarea proiectelor investiţionale circa 77.1 la sută.

Totodată, în această perioadă, împrumuturile de stat externe vor fi acordate aproape în totalitate de instituţiile multilaterale. Cei mai importanţi creditori pentru perioada 2018-2020 vor fi Banca Europeană de Investiţii, cu o pondere de 30.6 la sută din creditele externe, Grupul Băncii Mondiale - 28.9 la sută și Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare - 23.3 la sută, Comisia Europeană - 5.6 la sută, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei – 5.6 la sută, Fondul Monetar Internaţional - 4.3 la sută.

 

PL şi PCRM au dezaprobat remanierile guvernamentale

Partidul Liberal şi Partidul Comuniştilor din Moldova au dezaprobat miercuri, 20 decembrie, remanierile de la Guvern, propuse de democraţi.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, cît şi şeful comuniştilor, Vladimir Voronin, au spus că miniştri propuşi de PDM nu vor aduce nimic nou. „Să formeze Executivul cum consideră, iar argumentarea că e un Guvern tehnocrat este o minciună”, a spus Ghimpu.

Preşedintele PCRM Vladimir Voronin a estimat că noul Executiv nu se va deosebi cu nimic de precedentul, continuînd aceeași politică. În opinia lui, cel puțin doi dintre candidații propuși la funcțiile de miniștri au fost implicați direct în frauda bancară şi trebuie trași la răspundere.

 

Ministerul Economiei a semnat acordurile de împrumut cu BERD și BEI

Ministerul Economiei și Infrastructurii a semnat, miercuri, 20 decembrie, acordurile de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) privind interconectarea electrică Republica Moldova-România. Împrumuturile sînt în valoare de cîte 80 de milioane de euro fiecare.

Proiectul de interconectare presupune construcția unei stații electrice la Vulcănești și a unei linii electrice aeriene între localitatea Isaccea, din România, și Vulcănești, iar, ulterior, pînă la Chișinău.

Proiectul urmează să sporească securitatea energetică a Republicii Moldova și să o integreze în piața regională de energie, a declarat Ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc.