REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (17 februarie 2020)

Peste 1.600 de șoferi au fost sancționați în week-end pentru încălcarea regulilor de circulație

Un număr de 1.600 de șoferi au fost documentați în ultimele zile de către angajații Inspectoratului Naţional de Patrulare pentru încălcarea regulilor de circulație. Potrivit datelor inspectoratului nominalizat, din cei este 1.600 de conducători auto stopați de poliţişti, 900 au depășit limita de viteză admisă, 44 au fost înlăturați de la volan deoarece se aflau în stare de ebrietate, iar 38 de şoferi s-au ales cu amenzi pentru că nu aveau la ei permisul de conducere. Alţi circa 150 de şoferi nu au respectat indicatoare de semnalizare rutieră, iar 20 nu au acordat prioritate legală pietonilor.

 

În Hîncești a fost declarată carantina

În orașul Hîncești a fost declarată carantina, după ce a fost depistat un focar de pestă porcină la o fermă din apropiere. Astfel, 21 de porci au fost sacrificați și incinerați. Potrivit responsabililor de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, virusul a fost depistat acum o săptămînă, iar starea de carantină va fi menţinută timp de 45 de zile. Specialiștii spun că primele măsuri de a preveni extinderea focarului au fost deja întreprinse.

 

Peste 160 de infracţiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului

Un număr de 164 infracțiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului, în 132 de cazuri suspecții fiind identificați, a anunțat departamentul de interne de la Tiraspol. Numărul infracțiunilor a scăzut cu 20 la sută faţă de săptămîna precedentă. Potrivit sursei citate, în perioada 7-13 februarie, s-au înregistrat 39 de furturi, şase infracțiuni ce ţin de traficul de droguri şi trei infracţiuni de ordin economic. De asemenea, au fost reținute opt persoane anunțate în căutare.

 

Un bărbat a fost găsit mort în urma unei deflagraţii produse într-un bloc din capitală

O deflagrație a avut loc în dimineața zilei de luniб 17 februarie, într-un apartament de pe bulevardul Moscovei din capitală. Ajunşi la faţa locului, pompierii au depistat în locuință cadavrul unui bărbat în vîrstă de 65 de ani. Potrivit datelor IGSU, deflagraţia s-a produs într-o locuinţă de la etajul 7 al unui bloc, iar apelul la Serviciul112 a fost recepționat la ora 06:27. La faţa locului au fost trimise două echipaje. În interior, pompierii au intervenit pentru lichidarea unui incendiu. Circumstanțele cazului, dar şi cauza morţii persoanei urmează a fi stabilite de organele de drept. În urma deflagrației, alte locuinţe nu au fost afectate.

 

Întreprinderile din subordinea municipalității Chișinău generează profit

Întreprinderile aflate în subordinea municipalității Chișinău generează profit. În ședința operativă de luni, 17 februarie, a serviciilor municipalității, Eugenia Ciumac, șefa Direcției Management Financiar a Primăriei Chișinău, a prezentat raportul de activitate a întreprinderilor municipale pentru anul 2019. “Tendința generală de activitate a celor 54 de întreprinderi municipale este una pozitivă, 25 de unități economice au înregistrat un profit total de 23 mln de lei, 7 întreprinderi s-au ales cu pierderi în valoare de 6,5 mln lei”, a declarat Ciumac.

 

Guvernul nu va prelungi moratoriul pe legea privind cetățenia prin investiții

Guvernul nu mai poate prelungi moratoriul pe legea privind cetățenia prin investiții, iar ce se va întîmpla după 20 februarie, atunci cînd expiră acest moratoriu, va decide Parlamentul. Declaraţia a fost făcută luni de premierul Ion Chicu, la finele şedinţei de lucru cu şeful statului, Igor Dodon şi speakerul Zinaida Grecianîi. Şeful cabinetului de miniştri a precizat că în caz de anulare a acestei legi, s-ar putea ca R. Moldova să fie obligată de instanţă să achite despăgubiri. "Nu vă pot spune suma exactă, pentru că acestea se vor stabili într-un eventual proces de judecată”, a opinat Chicu.

 

Ajutorul de 700 de lei oferit persoanelor cu venituri mici va fi inclus în lege

Proiectul ce prevede includerea în legislația obligatorie a suportului de 700 de lei pentru persoanele cu venituri mici va ajunge în săptămîna curentă pe masa deputaţilor. Declarația a fost făcută luni, 17 februarie, de premierul Ion Chicu, la finele şedinţei de lucru cu şeful statului, Igor Dodon şi speakerul Zinaida Grecianîi. Prim-ministrul a menţionat că guvernul a remis deja parlamentului spre examinare inițiativele şefului statului ce prevăd indexarea pensiilor de două ori pe an și cea care va stabili prin lege acordarea suportului material de 700 de lei persoanelor cu venituri mici.

 

Nouă angajați ai INP vor ajunge pe banca acuzaţilor pentru acte de corupţie

Nouă angajați ai Inspectoratului Naţional de Patrulare vor fi cercetaţi penal pentru corupere pasivă. Acţiunile ilegale ale oamenilor legii au fost documentate de ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție al Ministerului Afacerilor Interne. Potrivit serviciului de presă al MAI, angajaţii INP ar fi extorcat şi primit de la conducători auto mijloace financiare ce nu li se cuvin pentru a nu întocmi procese-verbale privind încălcarea Regulamentului circulației rutiere. Dacă vor fi găsiți vinovați, făptașii riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă de pînă la 150 mii de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de la 2 la 5 ani.

 

Doritorii de a iniția o afacere în agricultură pot solicita subvenții în avans

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a lansat luni, 17 februarie, apelul de depunere a dosarelor privind solicitarea subvenției în avans pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural. Acestea vor putea fi depuse pînă la 20 mai, la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Dosarele vor fi recepţionate de AIPA, conform Regulamentului privind acordarea subvențiilor pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural (FNDAMR).

 

Reconstrucția subteranei de pe bulevardul Ștefan cel Mare din capitală ar costa un mln de euro

Reconstrucția pasajului subteran de pe bulevardul Ștefan cel Mare intersecție cu str. Ismail din capitală ar costa minimum un milion de euro. Viceprimarul municipiului Chișinău, Victor Chironda, a declarat luni 17 februarie, la ședința săptămînală a serviciilor Primăriei Chișinău că municipalitatea nu dispune de resursele financiare pentru reparația subteranelor din capitală. ”Reparația subteranei de pe bulevardul Ștefan cel Mare intersecție cu str. Ismail va fi făcută în cadrul unui parteneriat public-privat. Estimările municipalității vorbesc despre un cost minimum de un milion de euro”, a declarat Chironda. Anterior, primarul municipiului Chișinău a semnat o dispoziție prin care a cerut stoparea activității agenților economici din această subterană.