REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (15 ianuarie 2018)

Tîrgul de Crăciun a fost vizitat de peste un milion de persoane

Peste un milion de persoane au vizitat Tîrgul de Crăciun, organizat în premieră la Chișinău în perioada 15 decembrie-14 ianuarie. Organizatorii tîrgului au anunțat că, în această perioadă, acesta a fost vizitat de peste 5000 de copii din familii social-vulnerabile, copii din școli de tip-internat și copii din regiunea transnistreană. În cadrul tîrgului au evoluat zilnic mai multe formațiuni etno-folclorice și artiști autohtoni. Organizatorii tîrgului au menționat că str. 31 August 1989, perimetrul Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni - A. Pușkin, va fi redeschisă săptămîna viitoare.

 

Parlamentarii și-au reluat activitatea

Deputații și-au reluat, luni, 15 ianuarie, activitatea în organele de lucru ale Parlamentului, potrivit unei dispoziții semnate de Speakerul Andrian Candu. Începutul sesiunii de primăvară a Parlamentului este programat pentru data de 1 februarie. Președintele Legislativului, Andrian Candu, a declarat anterior că, în cadrul sesiunii, printre proiectele prioritare se numără cele ce ţin de implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Regulamentul Legislativului prevede că sesiunea de primăvară începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfîrşitul lunii iulie.

 

Au fost anunțate condițiile de participare la concursul Eurovision 2018

Reprezentantul Republicii Moldovala Concursul Internaţional Eurovision 2018 va fi selectat în urma a trei etape. Acestea sînt audițiile LIVE, Semifinala națională, ce va avea loc la data de 22 februarie 2018 și Finala națională, ce se va desfășura la 24 februarie 2018. Doritorii de a participa la selecţia naţională Eurovision 2018 pot depune dosarele de participare pînă în data de 15 ianuarie 2018. Dosarele vor fi recepţionate la Centrul de Colectare Eurovision 2018. Cei interesaţi să reprezinte Republica Moldovala Lisabona pot depune dosarele și prin poșta electronică. Interpreţi din 42 de ţări vor participa la competiţia Eurovision Song Contest 2018, ce se va desfăşura în Lisabona, Portugalia. Semifinalele concursului vor avea loc pe 8 și 10 mai 2018, iar marea finală se va desfășura pe 12 mai 2018.

 

Ministerul Sănătății va investiga cauzele decesului fetiţei de patru luni din raionul Soroca

O comisie a Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, va investiga cauza decesului fetiţei de patru luni din satul Iorjniţa, raionul Soroca. Cazul a provocat mai multe controverse, după ce mama copilului a declarat că fetiţa s-a simţit rău în urma vaccinării. Copilul a murit în noaptea de sîmbătă spre duminică. Mama fetiţei afirmă că şi-a hrănit fiica, iar peste cîteva ore a observat că ea se simte rău. Femeia a mers imediat la o vecină să anunţe ambulanţa, iar cînd s-a întors, micuţa nu mai respira. Femeia le-a mai declarat poliţiştilor că bebeluşul a fost vaccinat miercurea trecută. Oamenii legii aşteaptă rezultatele expertizei medico-legale pentru a elucida cazul.

 

Consilierii „Partidului Nostru” de la Bălți au declarat greva foamei

Consilierii municipali ai „Partidului Nostru” (PN), filiala Bălți, au declarat greva foamei. Ei au organizat, luni, 15 ianuarie, o conferință de presă în care au anunțat acest lucru. Consilierii spun că nu vor părăsi sediul primăriei din Bălți pînă nu vor înceta intimidările. Ei susțin că reprezentanții Partidului Democrat exercită presiuni, deschid dosare penale și oferă sume de bani pentru ca consilierii PN să părăsească formațiunea.

 

A crescut numărul cazurilor de viroze

Cazurile de infecții respiratorii acute au atestat o creștere de 12% față de săptămîna trecută. Anunțul a fost făcut luni, 15 ianuarie, de șeful Direcției Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Mihai Moldovanu. Sursa citată a spus că în ultima săptămînă, în capitală, au fost înregistrate aproape 2000 de cazuri noi de viroze. „Cei mai afectați sînt copiii de pînă la 6 ani. Numărul cazurilor de viroze s-a mărit întrucît copiii s-au întors din vacanță, iar transmiterea virusului are loc pe cale aerogenă. În prezent, situația este stabilă, vom monitoriza deja datele din următoarele săptămîni”, a afirmăm Moldovanu. El a mai precizat că, pînă în prezent, în capitală, au fost confirmate trei cazuri de gripă sezonieră.