REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (14 aprilie 2021)

Zece mii de laptopuri vor fi distribuite școlilor din țară

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a organizat astăzi distribuirea primului lot de laptopuri din totalul de zece mii, achiziționate în cadrul Proiectului Reforma Învățămîntului în Moldova (PRIM), sprijinit de Banca Mondială. Pentru calculatoarele din lotul proiectului finanţat de Banca Mondială au fost alocaţi 3,5 milioane de dolari. Prima parte de laptopuri va fi distribuită în raioanele ţării azi, iar restul - în săptămîna următoare.

 

Elevi din instituții agroindustriale au fost premiați

Cele mai bune lucrări de cercetare și experimentare practică, prezentate în cadrul Conferinței republicane științifico-practică a elevilor din învățămîntul profesional tehnic în domeniul agroindustrial, au fost apreciate cu diplome și premii bănești. Lucrările de cercetare și experimentare practică s-au referit la patru domenii: agricultură şi medicină veterinară; inginerie şi activități inginerești; fabricare şi prelucrare; afaceri şi administrare, servicii personale. În urma evaluării lucrărilor din fiecare sector, pentru punctajul maxim acumulat, Comisia de evaluare, prin hotărîre unanimă, a decis să decerneze cîștigătorilor Premiul Mare și să le ofere un premiu bănesc a cîte două mii de lei.

 

Au fost înregistrate peste 4,6 mii de contracte de locațiune

Peste 4,6 mii de contracte de locațiune au fost înregistrate la Serviciul Fiscal de Stat (SFS) de la începutul anului 2021. Potrivit instituției, urmare a acțiunilor întreprinse, au fost identificate 1 617 persoane fizice care dau în locațiune/chirie bunuri imobile. „Totodată, pentru 163 de persoane fizice, care dau în locațiune bunuri imobile și nu s-au conformat prevederilor legale, au fost calculate suplimentar spre plată la buget: plăți de bază – 145,9 mii de lei, penalități – 14,7 mii de lei și amenzi – 29,4 mii de lei”, indică SFS. Pe parcursul anului 2021, la Serviciul Fiscal de Stat s-au înregistrat 4 608 contracte de locațiune şi chirie.

 

Datoria Tiraspolului față de Gazprom a crescut la 6,8 mlrd de dolari

Datoria regiunii transnistrene pentru gazele naturale livrate de Gazprom a crescut la nivelul de 6,8 miliarde de dolari SUA. Despre aceasta a anunțat președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, la audierile din cadrul Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice. Potrivit lui Vadim Ceban, există un proiect de acord intre acționari care oferă soluții în problema datoriei respective, însă nu poate fi abordat în lipsa unui Guvern plenipotențiar în R. Moldova. În ceea ce privește datoriile malului drept al Nistrului pentru gazele naturale livrate de concernul Gazprom, acestea constituie circa 715 milioane de dolari SUA cu penalități, care revin în principal întreprinderilor termoelectrice.

 

Un moldovean anunțat în căutare internațională, reținut în Italia

Un bărbat de 36 ani, originar din mun. Hîncești, a fost reținut pe teritoriul orașului Roma, Republica Italia. Acesta era anunțat în căutare de IP Hîncești din anul 2011. El a fost condamnat la 6 ani privațiune de libertate pentru comiterea infracțiunilor de samovolnicie și escrocherie. La cererea organelor competente ale R. Moldova, condamnatul a fost arestat în Italia și urmează a fi extradat pentru ispășirea efectivă a pedepsei stabilite anterior.

 

Naționala de futsal a ratat calificarea la Europene

Naționala de futsal a Moldovei a ratat șansa de a se califica la turneul final al Campionatului European din 2022. Tricolorii au cedat în fața Slovaciei cu 0-4, în ultimul meci din preliminarii, transmite IPN. Slovacii au deschis scorul în minutul 6, prin Dusan Rafaj. Martin Smericka a dublat avantajul în minutul 25, iar Gabriel Rick a reușit dubla în minutele 27 și 39.

 

Tratatele internaționale vor fi monitorizate de Executiv

Guvernul R. Moldova ar urma să obțină mai multe atribuții în ceea ce ține de tratatele internaționale. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi de către Comisia politică externă și integrare europeană a Parlamentului. Proiectul presupune includerea a două componente noi în ceea ce privește implementarea tratatelor internaționale. Astfel, se propune introducerea obligației Guvernului de a asigura evidența tratatelor internaționale, prin intermediul ministerelor şi altor autorități administrative centrale sau alte instituții abilitate și de a evalua o dată la 4 ani actualitatea tratatelor internaționale. De asemenea, anual va avea loc evaluarea tratatelor internaționale ce presupun angajamente financiare faţă de organizațiile internaţionale şi regionale.

 

Peste 68 de mii de doze de vaccin, administrate deja în R. Moldova

În R. Moldova au fost administrate peste 68 de mii de doze de vaccin anti Covid-19, dintr-un total de peste 112 mii de doze, primite ca donații din România, prin platforma COVAX a Organizației Mondiale a Sănătății și din Emiratele Arabe Unite, informează Ministerul Sănătății. Cele mai multe sînt vaccinuri AstraZeneca. R. Moldova mai dispune de circa 24.500 de vaccinuri Pfizer/BioNTech și de 2 mii de doze de vaccin chinezesc produs de Sinopharma și donate de Emiratele Arabe Unite. Guvernul intenționează să cumpere, prin negocieri directe, 400 de mii de doze tot de vaccin chinezesc, produs de firma SinoVac, singura care s-a arătat interesată, după eșecul unei licitații publice.

 

R. Moldova urmează să adere la un Amendament internațional

În scopul obținerii reducerii globale a consumului de substanțe care conduc la distrugerea stratului de ozon și protejarea sănătății umane și a mediului înconjurător, R. Moldova urmează să adere la Amendamentul la Protocolul de la Montreal. Comisia politică externă și integrare europeană a examinat și aprobat astăzi, proiectul de lege pentru aderarea R. Moldova la Amendamentul la Protocolul de la Montreal privind substanţele care distrug stratul de ozon, adoptat la Kigali la 15 octombrie 2016. Amendamentul de la Kigali la Protocolul de la Montreal vizează reducerea progresivă a utilizării hidrofluorocarburilor (HFC) la nivel mondial.

 

La Cahul se desfășoară o campanie ecologică de amenajare

„EcoCahul – Cetățean implicat pentru un oraș curat!” este genericul unei campanii de salubrizare şi amenajare, care se desfășoară în municipiul Cahul cu susţinerea unei asociaţii obşteşti, în lunile martie-aprilie. În cadrul acesteia, în localitate vor fi distribuite şi montate peste nouă sute de pubele. Potrivit lui Nicolae Mocanu, președintele AO „Perspectiva”, pubelele sînt distribuite gospodăriilor care nu aveau pînă în prezent un contract semnat cu Gospodăria comunal-locativă a municipiului Cahul. Pe lîngă cele 920 de pubele se preconizează și instalarea a 50 de coșuri de gunoi pe străzile principale și în cartiere, în special în stațiile de transport public şi în sectoarele aglomerate. De asemenea, vor fi construite și amenajate cinci platforme pentru colectarea deșeurilor.