REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (13 decembrie 2018)

Creștinii ortodocși de rit vechi îl sărbătoresc pe Sfîntul Andrei

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc astăzi Ziua Sfîntului Andrei. În tradiția populară Ziua Sf. Andrei marchează începutul iernii, fiind cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Sîntandrei Cap-de-Iarnă. Creștinii merg la biserică, iar cei care țin post au dezlegare la pește. Potrivit tradițiilor creștine, Sfîntul Andrei este unul dintre cei doisprezece Apostoli, care a fost ales să predice Evanghelia de însuşi Mîntuitorul.

 

Liderul de la Tiraspol afirmă că dorește relații bune cu R. Moldova

„Construirea unor relații interstatale de bună vecinătate cu R. Moldova” și promovarea unei „imagini pozitive” a Transnistriei prin „depășirea miturilor negative” despre această regiune nerecunosctă la nivel internațional sînt prevăzute în „Strategia de dezvoltare a RMN pentru anii 2019-2026”. Documentul a fost semnat de liderul autoproclamatei republici nistrene Vadim Krasnoselski. Strategia este împărțită în cinci compartimente: „situația actuală, riscuri şi provocări”, „stabilitatea politică”, „echitatea socială”, „autonomia economică” și „politica regională: orașele și raioanele Transnistriei – teritoriul confortului și dezvoltării umane”.

 

Ministrul economiei a convocat o ședință urgentă

Ministrul economiei Chiril Gaburici, a convocat joi, 13 decembrie, o ședință de urgență şi a cerut implicarea activă a tuturor instituțiilor responsabile de starea drumurilor naționale pe parcursul perioadei de iarnă. De asemenea, ministrul a făcut apel către Î.S. „Administrația de Stat a Drumurilor”, ca toate camerele de luat vederi de pe trasee să fie funcționale, astfel ca cetățenii să verifice starea drumurilor înainte de a porni într-o călătorie.

 

Militarii moldoveni și-au început misiunea în Kosovo

Militarii din cel de-al zecelea contingent al Armatei Naţionale, detaşat în operaţiunea de menţinere a păcii KFOR, şi-au început misiunea în Kosovo. Aceştia au preluat atribuţiile pacificatorilor de la cel de-al nouălea contingent moldovenesc, în cadrul unei ceremonii de transfer de autoritate, desfăşurate în Baza multinaţională „Camp Vilaggio Italia”, din localitatea Pech. Cel de-al zecelea contingent al Armatei Naţionale este format din 41 de militari profesionişti, dintre care şapte genişti şi un pluton de 33 de militari.

 

Încă un caz de gripă sezonieră AH1N1 a fost confirmat în capitală

Încă un caz de gripă sezonieră AH1N1 a fost confirmat. Victima este un adolescent de 16 ani din Chișinău. Băiatul nu era vaccinat împotriva gripei sezoniere. El a fost spitalizat și i s-a administrat tratament conform protocolului clinic. La momentul actual, în R. Moldova, situația epidemiologică prin gripă este mai jos de pragul epidemic, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Conform datelor parvenite din teritoriile administrative în săptămîna 03.12.18-09.12.18, morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare a constituit 247,91 de cazuri.

 

Guvernul va aloca 1,2 milioane de dolari pentru a achita despăgubiri unui investitor american

Ministerul finanțelor va aloca din fondul de rezervă al Guvernului suma echivalentă în lei a 1.254.871 dolari americani, pentru a executa o hotărîre arbitrală pronunțată în iunie curent de Centrul Internațional pentru Soluționarea Diferendelor Relative de Investiții (ICSID). Potrivit deciziei, R. Moldova este obligată să achite circa 1,792 milioane de dolari unui om de afaceri american, care a fost înșelat de afaceriști și reprezentanți ai autorităților locale din raionul Florești. Guvernul a decis achitarea sumei în rate pentru că în bugetul de stat pentru anul 2018 nu au fost prevăzute mijloace pentru executarea hotărîrilor judecătorești.