REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (12 februarie 2021)

Hidrologii au emis avertizare de gheață subțire

Centrul Hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat a emis astăzi o avertizare, valabilă pînă la 22 februarie, referitor la pericolul ce îl prezintă formațiunile de gheață create în bazinele acvatice, în urma răcirii vremii. Potrivit hidrologilor, “ca urmare a răcirii vremii, în perioada 12-22 februarie, în rîurile și bazinele de apă din țară va avea loc reluarea procesului de formare a gheții. Pe rîul Nistru și Prut izolat şi pretutindeni pe rîurile mici și bazinele de apă se va instala podul de gheață”. Gheața va fi subțire, ieșirea pe ea va prezenta pericol, or, în acest context salvatorii atenționează populația, mai ales pescarii amatori, să nu se aventureze să încerce pescuitul la copcă.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 993 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3342 de teste, fiind confirmate 993 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care șase de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 167 546 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 50 sînt lucrători medicali: medici-16, asistenți medicali-26, personal auxiliar-8. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 2987 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 280 în stare extrem de gravă (50 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată). În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 4044 de persoane, iar 14 192 sînt sub supraveghere la domiciliu.

 

Apă Canal Chișinău va opri pe timpul nopții izvorul din strada Trandafirilor

SA „Apă-Canal Chișinău” anunță că va opri funcționarea izvorului cu ape minerale din strada Trandafirilor pe timpul nopții. Întreprinderea precizează că din cauza condițiilor meteorologice extreme, care se anunță în perioada 11 - 17 februarie, distribuția apei se va face conform programului de activitate 8.00 - 18.00. Potrivit specialiștilor, continuarea activității pe timpul nopți ar duce la înghețarea robinetelor. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare de codul galben de schimbare bruscă a vremii, valabil pentru perioada 11-17 februarie.

 

Circulația rutieră pe toate traseele publice naționale este asigurată în condiții de iarnă

În prezent, circulația rutieră pe toate traseele publice naționale este asigurată în condiții de iarnă, iar drumarii continuă să desfășoare lucrări de patrulare, deszăpezire și combatere a lunecușului. Potrivit drumarilor, în ultimele 24 de ore, pe întreg teritoriul țării s-au înregistrat temperaturi scăzute, în regiunile de nord și centru a nins, pe mai multe sectoare de drum s-a format lunecuș. „În acest interval, unitățile teritoriale ale SA "Drumuri” au executat pe toate drumurile publice naționale lucrări de patrulare și combatere a lunecușului, în nordul țării au efectuat și lucrări de deszăpezire. În procesul tehnologic au fost puse în funcțiune 201 utilaje speciale și antrenați 292 muncitori rutieri”, indică ASD.

 

Universitatea de Stat din Comrat aniversează 30 de ani de la fondare

Universitatea de Stat din Comrat (USC) a aniversat pe 11 februarie, 30 de ani de la fondare. Cu această ocazie a avut loc Conferinţa ştiinţifico-practică internaţională, la care a participat ministrul Educației, Culturii și Cercetării Lilia Pogolșa, bașcanul UTA-Găgăuzia Irina Vlah, reprezentanți ai misiunilor diplomatice. Ministrul Lilia Pogolșa a menționat că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării apreciază realizările repurtate de Universitatea de Stat din Comrat și semnificația pe care a avut-o această instituție pentru fundamentarea întregului sistem al învățămîntului superior din R. Moldova, cu precădere în partea sudică a țării.

 

Mai mulți ambasadori străini agreați și-au prezentat copiile scrisorilor de acreditare

Cu ocazia prezentării copiilor scrisorilor de acreditare prin cumul în R. Moldova, secretarul de stat Dumitru Socolan i-a primit în audiență pe ambasadorii agreați din 7 state. În cadrul întrevederilor oficialii au efectuat un schimb amplu de opinii pe subiectele de actualitate regională și internațională. Noii ambasadori sînt Daud Ali, Republica Populară Bangladesh, Norton de Andrade Mello Rapesta, Republica Federativă Brazilia, Annick Goulet, Canada, Alemayehu Tegenu, Republica Federală Democratică Etiopia, Rahul Shrivastava, Republica India, Zafar Iqbal, Republica Islamică Pakistan, Meegahalande Durage Lamawansa, Republica Democratică Socialistă a Sri Lankăi.

 

Elevii din 12 instituții de învățămînt profesional tehnic vor studia în săli de clasă renovate

Peste şase mii de elevi din 12 instituții de învățămînt profesional tehnic din ţară vor studia disciplinele privind dezvoltarea abilităților de viață în săli de clasă renovate după un nou design, transmite Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării (MECC). Modelul sălilor de clasă a fost creat împreună cu elevii, iar renovarea a avut loc în cadrul proiectului „Dezvoltarea abilităților de viață și a comportamentelor sănătoase în rîndul elevilor din învățămîntul profesional tehnic pentru o mai bună pregătire de angajare în cîmpul muncii”, implementat de către Fondul Națiunilor Unite pentru Populație cu sprijinul financiar din partea Agenției Austriece pentru Dezvoltare din fondurile Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, în parteneriat cu MECC.

 

Construcția podului peste Bîc și pasajului pe drumul M1 va fi reluată la sfîrșitul acestei luni

Lucrările de construcție a podului peste rîul Bîc și pasajului peste calea ferată pe drumul național M1 Frontiera cu România – Leușeni – Chișinău – Dubăsari – frontiera cu Ucraina, km 95-96, vor fi reluate la sfîrșitul lunii februarie, conform prevederilor noului contract, comunică Administrația de Stat a Drumurilor (ASD). În cadrul ședinței conducerii instituției cu antreprenorul, s-a anunţat despre reluarea lucrărilor de montare a suprastructurii de rezistență, amenajare a straturilor rutiere pe poduri și efectuarea pe sectorul de drum național M1 a lucrărilor de defrișare a copacilor, demolare a sistemului rutier existent și amenajare a straturilor bituminoase noi din preajma drumului de acces spre zona industrială „Pruncul”.

 

UE și OMS vor sprijini livrarea și distribuirea vaccinului anti-COVID în R. Moldova

Uniunea Europeană și Biroul Regional al Organizației Mondială a Sănătății (OMS) pentru Europa au anunțat că vor lucra împreună pentru a sprijini livrarea și distribuirea vaccinurilor împotriva COVID-19 și organizarea procesului de vaccinare în R. Moldova. Proiectul de livrare și distribuire va fi finanțat de Uniunea Europeană și implementat de OMS și va acoperi în întregime toate fazele – de la livrarea vaccinului și pînă la administrarea acestuia. Proiectul va fi implementat de OMS pe o perioadă de trei ani, acesta fiind parte a unei inițiative finanțate de UE în valoare de 40 de milioane de euro.

 

Două moldovence au fost reținute pentru trafic de persoane prin exploatare sexuală

În rezultatul acțiunilor coordonate ale autorităților de investigație și urmărire penală din Moldova cu autoritățile competente din Franța, s-a reușit reținerea a două persoane din Moldova și a patru persoane din alte state post-sovietice, bănuite de trafic de ființe umane prin exploatare sexuală în scop comercial, în orașul Marseille din Franța. Datorită eforturilor depuse de autoritățile naționale, victimele au fost repatriate în Moldova. Toate victimele beneficiază de asistență psihologică. Potrivit legii penale, persoanele vinovate riscă pedeapsă cu închisoare de la 10 la 15 de ani.

 

19 sate din centrul și sudul țării au rămas fără curent electric din cauza vîntului puternic

19 sate din raioanele Strășeni, Orhei, Călărași, Nisporeni, Căușeni, Vulcănești, Cimișlia au rămas fără curent electric din cauza vîntului puternic. Potrivit datelor ÎCS Premier Energy Distribution SA, schimbarea bruscă a vremii începînd cu 11 februarie, cu precipitații mixte sub formă de ploaie cu trecere în ninsoare și intensificări ale vîntului, a cauzat probleme de furnizare a energiei electrice. Grupurile de intervenție operativă se află în teren și întreprind măsurile necesare de restabilire a furnizării energiei electrice către toți consumatorii.

 

Moldova a aderat la un Protocol care stabilește regulile de transmitere a drogurilor și armelor

R. Moldova aderă la Protocolul privind ordinea transmiterii substanțelor narcotice, psihotrope și precursorilor lor, a armelor de foc, principalelor lor componente, munițiilor, substanțelor și dispozitivelor explozive, care constituie corpuri delicte în cauzele penale. Parlamentul a aprobat în lectură finală, respectivul proiect. ”Interacțiunea eficientă între Părți pe cauzele penale privind traficul ilicit de droguri și arme va contribui la prevenirea acestor infracțiuni și la combaterea acestora, iar aderarea la acest Protocol va stabili regulile de transmitere a drogurilor și armelor, în calitate de corpuri delicte în cauzele penale”, se menționează în nota informativă a proiectului.

 

România a inclus R. Moldova pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat

Autoritățile sanitare din România au introdus R. Moldova în lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Astfel, la intrarea pe teritoriul statului român, cetățenii vor sta în carantină. Comitetul Național pentru Sănătate Publică a României a publicat lista actualizată a țărilor pe care statul român le consideră cu risc epidemiologic ridicat. R. Moldova, Statele Unite ale Americii, Ungaria au fost incluse din nou în lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, prin urmare cetățenii care vin din aceste țări trebuie să stea în carantină. Măsura intră în vigoare de luni, 15 februarie.