REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (8 aprilie 2020)

Șeful statului a dat asigurări că în R. Moldova nu vom avea un deficit de produse agroalimentare

Președintele țării, Igor Dodon, dă asigurări că în R. Moldova nu vom avea un deficit de produse agroalimentare și anunță că nu există motive pentru majorarea prețurilor la produsele alimentare de primă necesitate. Declarația a fost făcută de șeful statului la finele ședinței de marți a Consiliului Suprem de Securitate. Potrivit sursei citate, categoriile de produse care au fost interzise pentru export de țările de origine, în special crupele, pot fi compensate prin alte tipuri de produse locale. ”La această etapă, cu unele mici excepții, nu pot fi argumente obiective pentru creșterea prețurilor de la producător”, a declarat președintele după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Șeful statului a adăugat că Guvernul monitorizează formarea prețurilor la fiecare produs și va interveni destul de dur acolo unde se fac speculații.

 

R. Moldova trece la al patrulea scenariu de gestionare a pandemiei de COVID-19

R. Moldova trece la al patrulea scenariu de gestionare a pandemiei, după ce a fost depășită cifra de 1 000 de persoane infectate cu coronavirus. Anunțul a fost făcut marți de șeful statului, Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Potrivit Președintelui, R. Moldova este gata pentru acest scenariu și dispune, cel puțin pentru o perioadă, de medicamentele și consumabilele necesare. „Noi din start am evaluat cîteva scenarii posibile de evoluție a răspîndirii coronavirusului în Moldova. Astăzi vom trece la al patrulea și înțelegem că odată ce intrăm în acest scenariu, intrăm în zona de vîrf a acestei pandemii. Avem nevoie de medicamente, medici și utilaje”, a spus Dodon.

 

Sezonul de încălzire în Chișinău se va încheia pe 9 aprilie

Locuitorii din municipiul Chișinău nu vor mai avea căldură în calorifere începînd cu ziua de joi, 9 aprilie. O dispoziție în acest sens a fost semnată de viceprimarul Ilie Ceban. Potrivit dispoziției, de joi va fi oprit agentul termic pentru consumatorii casnici, agenții economici și pentru instituțiile care activează în domeniul social. Decizia a fost luată după ce timp de 3 zile sînt înregistrate temperaturi care depășesc +10˚C, între orele 18:00-06:00. În același timp, locuitorii vor continua să fie asigurați cu apă caldă menajeră.

 

91 de cazuri noi de COVID-19 au fost înregistrate în Moldova

În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova s-au înregistrat 91 de noi cazuri de coronavirus, după ce au fost prelevate 510 probe. În total, pînă în prezent sînt confirmate 1 056 de cazuri. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. Potrivit oficialului, din cele 91 de cazuri noi, trei sînt de import, la persoane venite din Ucraina, Olanda și Marea Britanie și 88 cu transmitere locală. „Din cele 88 cazuri cu transmitere locală, în Chișinău sînt 35, Ștefan Vodă și Soroca cîte 10 cazuri, Glodeni 6, stînga Nistrului 4”, a spus Viorica Dumbrăveanu. Șeful de la Sănătate a informat și despre decesul unei femei în vîrstă de 54 de ani.

 

Codurile galbene de înghețși secetă hidrologică au fost prelungite

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a extins Codul galben de îngheţuri pînă la 9 aprilie. Potrivit meteorologilor, în orele nocturne și ale dimineții, miercuri și joi, 8-9 aprilie, se vor menține înghețuri la suprafața solului și izolat în aer cu intensitatea de -1..-5°С. Îngheţurile prognozate nu vor afecta şi valorile termice din timpul zilei. Pînă pe 17 aprilie, rămîne valabil și Codul galben de secetă hidrologică. Conform hidrologilor, în legătură cu temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor esențiale, în rîurile și bazinele acvatice din țară se atestă secetă hidrologică.

 

Traficul pentru autocamioanele de mare tonaj prin postul vamal „Otaci – Moghiliov-Podolsk” a fost reluat

Traficul pentru autocamioanele de mare tonaj prin postul vamal „Otaci-Moghiliov-Podolsk” a fost reluat marți, 7 aprilie. Astfel, transportatorii de mărfuri vor putea traversa frontiera între orele 23:00-05:00, restricția fiind valabilă doar pe sensul de ieșire din Ucraina (intrare în Republica Moldova). Însă, începînd cu data de 22 aprilie 2020, va fi anulată definitiv și această condiție, iar traficul se va desfășura în regim normal. Restricțiile de circulație pentru autocamioanele de mare tonaj pe direcția de intrare în Republica Moldova au fost impuse de autoritățile ucrainene la data de 10 martie 2020, ca urmare a demarării lucrărilor de reabilitare a infrastructurii postului vamal de pe teritoriul statului vecin.

 

Restricțiile impuse în contextul pandemiei vor rămîne în vigoare cel puțin pînă la 28 aprilie

Restricțiile impuse de stat din cauza epidemiei provocate de COVID-19 vor dura, cel puțin, pînă în data de 28 aprilie. Anunțul a fost făcut marți de Președintele țării, Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate. „Pînă pe 28 aprilie relaxări nu vor fi, iar mai departe în funcție de evoluția situației cu pandemia. Pînă pe după Paștele Blajinilor este periculos de scos restricțiile. Înțelegem că afectează activitatea economică, dar dacă facem pași greșiți acum, costurile economice vor fi mai mari”, a declarat Igor Dodon.

 

În R. Moldova va fi acordat în premieră un premiu de integritate în afaceri

Un premiu de integritate în afaceri va fi acordat, în premieră, în cadrul ediției din anul curent a concursului „Marca comercială a anului". Inițiativa aparține Centrului Naţional Anticorupţie, Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI). Cererile de participare pot fi transmise pînă la data de 30 aprilie, pe adresa CCI. La concurs se pot înscrie societățile comerciale, care se încadrează în businessul mare, mic și mijlociu, cu excepția întreprinderilor de stat sau municipale, societăților pe acţiuni în care statul deţine pachetul majoritar de acţiuni şi care sînt entități publice.

 

Cetățenii își vor ridica la timp salariile și prestațiile sociale, susține șeful statului

Criza provocată de COVID-19 a afectat deja economia mondială și R. Moldova nu va fi o excepție, din acest motiv prioritățile stabilite pentru anul curent vor fi modificate. Autoritățile vor face tot posibilul ca cetățenii să-și ridice salariile, pensiile și ajutoarele sociale. Anunțul a fost făcut marți de șeful statului, Igor Dodon. Conform sursei citate, în varianta cea mai optimistă PIB-ul R. Moldova va scădea cu 3%, fapt ce va genera o reducere de 7,3 miliarde lei față de veniturile planificate. „Prioritățile pentru următoarea perioadă vor fi achitarea salariilor, pensiilor, plăților sociale, a ajutorul de șomaj, a sporurilor pentru sistemului medical și suport pentru întreprinderile, care achită salariile în continuare. Restul cheltuielilor vor fi reduse la maximum”, a spus Igor Dodon.