REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (29 septembrie 2021)

Notarul fostului lider democrat Vlad Plahotniuc a fost reținut în Belgia

Olga Bondarciuc, notarul fostului lider PDM Vlad Plahotniuc, anunțată în căutare internațională, a fost reținută în Belgia. Potrivit poliției, ca urmare a acțiunilor angajaților BNC Interpol și a partenerilor de peste hotare, Olga Bondarciuc, în vîrstă de 44 de ani, care activa în calitate de notar și acționa în interesele organizației criminale, create și conduse de către Plahotniuc Vladimir, a fost reținută în Belgia. Aceasta a fost pusă sub învinuire pentru comiterea falsului în acte publice și declarație mincinoasă.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 1 209 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 9 332 de teste, fiind confirmate 1 209 cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, 10 sînt asociate cu contact în afara țării. Pînă la ziua de astăzi, în Moldova s-au înregistrat 291 252 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, 28 sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În instituțiile medico-sanitare sînt internate 2 067 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 158 în stare extrem de gravă și 16 pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Alți 1 195 de pacienți au fost vindecați. Totodată, ministerul informează despre înregistrarea altor 19 decese provocate de COVID-19.

 

O campanie de informare a tinerilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 a fost lansată la Chișinău

O campanie de informare și mobilizare a studenților și tinerilor din R. Moldova privind vaccinarea împotriva COVID-19 a fost lansată ieri la Chișinău. Campania va dura două luni și se va desfășura sub sloganul „Pune umărul, vaccinează-te!” și are scopul de a informa studenții despre necesitatea și importanța imunizării, precum și mobilizarea lor la vaccinare, prin mărirea accesibilității la imunizare. Evenimentul are loc la inițiativa Ministerului sănătății împreună cu Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină și Consiliul Rectorilor din R. Moldova.

 

Securitatea energetică a R. Moldova a fost discutată la Bruxelles

Premierul Natalia Gavrilița s-a întîlnit cu Kadri Simson, Comisarul european pentru energie. Oficialii au vorbit despre ultimele evoluții din acest domeniu, rolul pe care-l are UE în dezvoltarea sectorului energetic din țară, dar și despre posibilitățile de finalizare a proiectelor începute cu țările vecine și care pot fi o alternativă în aprovizionarea cu gaz și electricitate a R. Moldova. Premierul Gavrilița a declarat că securitatea energetică, la fel ca și eficiența energetică, este o prioritate în dialogul cu UE. Mai mult, acestea sînt incluse în Agenda de Asociere pentru perioada 2021-2027.

 

Președintele CEC va deține președinția Asociației Oficialilor Electorali din Europa

Președintele Comisiei Electorale Centrale a R. Moldova, Angelica Caraman, a fost aleasă să dețină președinția Asociației Oficialilor Electorali din Europa (ACEEEO) în perioada 2022-2023. Potrivit CEC, Adunarea Generală a ACEEEO, care a avut loc ieri la București, a ales ca președinte al organizației pe șeful administrației electorale de la Chișinău. Pentru candidatura Angelei Caraman au votat toți membrii instituționali ai Asociației, prezenți la eveniment.

 

Un concurs național al tinerilor instrumentiști a început la Sala cu Orgă

Cea de-a XIV-a ediție a Concursului National al Tinerilor Instrumentiști „Antonina Lucinschi” a demarat la Sala cu Orgă din Chișinău. Evenimentul se organizează în memoria inițiatoarei Fundației “Brînduşele speranţei”, Antonina Lucinschi, care a susținut şi promovat copiii talentați. Aceleași scopuri le urmărește şi concursul în cauză, avînd ca obiectiv primordial descoperirea talentelor de la cea mai fragedă vîrstă.

 

UE a debursat R. Moldova cele 36,4 milioane de euro

Uniunea Europeană a debursat R. Moldova cele 36,4 milioane de euro promise drept suport direct bugetului de stat. Anunțul a fost făcut în cadrul întrevederii oficiale de la Bruxelles a prim-ministrului Natalia Gavrilița cu Oliver Varhelyi, comisar european pentru vecinătate și extindere.

 

Reprezentanți din șase țări vor participa la o conferință internațională despre lectură

Reprezentanți din Germania, Lituania, Polonia, România, Ucraina și R. Moldova vor participa la cea de-a treia ediție a Conferinței Internaționale „Lectura ca bază pentru cultură, cunoaștere și dezvoltare”, organizată în cadrul Programul Național LecturaCentral, care va avea loc pe 30 septembrie la Biblioteca Națională. Potrivit organizatorilor, scopul evenimentului este de a orienta și mobiliza eforturile bibliotecilor, instituțiilor educaționale, organizațiilor de creație, comunităților și factorilor de resort privind dezvoltarea lecturii.

 

Președintele Sloveniei va întreprinde o vizită oficială la Chișinău

Președintele Republicii Slovenia, Borut Pahor, se va afla în zilele de 1-2 octombrie într-o vizită oficială în R. Moldova, la invitația președintelui Maia Sandu. Pe 1 octombrie, Borut Pahor va fi întîmpinat cu onoruri militare la Președinția R. Moldova, după care va avea întrevederi cu Maia Sandu și cu membrii delegațiilor. Pe parcursul zilei, președintele Borut Pahor se va întîlni cu prim-ministrul Natalia Gavrilița și cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, precum și cu un grup de elevi din Chișinău. Pe finalul primei zile a vizitei, cei doi șefi de stat vor sădi cîte un arbore la Grădina Botanică din Chișinău.

 

Numărul cazurilor de COVID-19 crește

În perioada 20 – 26 septembrie au fost înregistrate 7.336 de cazuri de COVID-19, cu 6,3% mai multe decît în săptămîna precedentă. Datele au fost făcute publice de către Ministerul sănătății. Potrivit sursei citate, majoritatea pacienților au dezvoltat forme ușoare și asimptomatice (80,9%), fiind urmați de pacienții cu forme medii (11,6%) și forme grave (7,5%). În prezent, 148 de pacienți se află în secțiile de terapie intensivă. În ultimele șapte zile au fost înregistrate 100 de decese, cu o creștere de 35,1% comparativ cu săptămîna trecută.

 

La Chișinău va avea loc o conferință de film documentar

O conferință de film documentar cu genericul "Hai cu Doc!", va avea loc în premieră la Chișinău în perioada 29-30 septembrie. Evenimentul se va desfășura între orele 11:00 – 17:00, în incinta Artcor. Potrivit organizatorilor, în cadrul conferinței, opt speakeri cu o carieră de succes - regizori, producători, distribuitori și promotori ai filmului documentar, vor împărtăși experiența proprie și vor pune în discuție subiecte de actualitate din industria filmului documentar.