REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (20 decembrie 2017)

Premierul s-a întîlnit cu corpul diplomatic

Prim-ministrul Pavel Filip s-a întîlnit, în seara zile de marți, 19 decembrie, cu Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii şi Turciei, acreditaţi la Chișinău, precum şi cu reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare.

Părțile au făcut schimb de opinii privind implementarea reformelor și au discutat despre prioritățile pentru anul 2018.

Prim-ministrul Pavel Filip a menţionat că remanierile în componența Cabinetului de miniștri au ca scop depolitizarea Guvernului, astfel încît pe parcursul anului viitor procesul de implementare a reformelor să nu scadă din intensitate. „După reforma structurală, s-a produs depolitizarea Guvernului. Nu vreau ca Executivul să fie paralizat de goana electorală, dar îmi doresc ca instituțiile guvernamentale să fie concentrate nemijlocit pe implementarea reformelor”, a spus Filip.

Oficialii au exprimat disponibilitatea de a oferi în continuare asistența necesară sub formă de expertiză și sprijin financiar.

 

Rețelele de canalizare din capitală vor fi modernizate

Circa șapte kilometri din rețelele de canalizare din Chișinău vor fi modernizate. SA „Apă-Canal Chișinău” a semnat, marți, 19 decembrie, un contract în acest sens cu compania Comalion LCA, care a fost desemnată cîștigătoare în urma licitației.

Contractul prevede modernizarea a 13 secțiuni de rețele în zona urbană și a branșamentelor existente în partea centrală a municipiului Chișinău, conducte cu diametrul între 110 mm și 500 mm, cu o lungime totală estimată la aproximativ șapte kilometri.

Furnizorul va asigura executarea obligațiilor contractuale în termen maximum de 540 de zile. Directorul general al „Apă-Canal Chișinău”, Veronica Herța, a declarat că proiectul nu este deloc ușor, însă unul realizabil.

 

Controlul la un punct frontalier va fi simplificat

Călătorii care vor traversa frontiera moldo-ucraineană prin punctul de trecere a frontierei ”Palanca” vor fi supuse unui singur filtru de control, iar timpul de așteptare în vamă se va reduce cu circa 20 %. Acest lucru a devenit posibil odată cu lansarea controlului comun în punctul de trecere instituit temporar, care va fi realizat de către autoritățile vamale și de frontieră din Republica Moldova și Ucraina.

De această facilitate vor beneficia în continuare doar unitățile de transport a cărora masă de încărcare nu depășește 3,5 tone, precum și microbuzele cu pînă la 22 de pasageri. După darea în exploatare a noului punct de trecere a frontierei, acesta va fi deschis pentru toate categoriile de unități de transport, iar capacitatea de perfectare a acestuia se va dubla.

Evenimentul de lansare a controlului comun în punctul de trecere temporar a avut loc marți, 19 decembrie.

 

Candu susține că R. Moldova vrea relații bazate pe respect reciproc cu Federația Rusă

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că rechemarea ambasadorului R. Moldova de la Moscova pentru o perioadă nedeterminată, este o procedură normală „cînd relațiile diplomatice dintre două state ajung la un anumit nivel de presiune”.

Candu a afirmat că R. Moldova vrea relații „pur pragmatice, bazate pe respect reciproc” cu Federația Rusă, dar nu relații bazate pe „dominație” în care R. Moldova ar fi tratată „fără respect”.

Luni, guvernul a anunțat rechemarea pentru consultații a ambasadorului Andrei Neguța de la Moscova. Motivul invocat este că s-ar fi înregistrat noi cazuri de „hărțuire și intimidare de către autoritățile Federației Ruse a persoanelor oficiale și oamenilor politici din Republica Moldova”.

 

Calea Ferată va majora numărul curselor spre Odessa

Calea Ferată din Moldova va majora numărul curselor cu destinația Odessa. Cu începere din 22 decembrie și pînă la 19 ianuarie 2018, trenul de pe cursa Chișinău – Odessa va circula de trei ori pe săptămînă, în zilele de vineri, sîmbătă și duminică.

Datorită colaborării administrației Calea Ferată din Moldova cu reprezentanți ai Serviciului Vamal, precum și cu sprijinul EUBAM, controlul vamal pentru pasagerii cursei respective va fi efectuat în incinta Gării Feroviare din Chișinău, înainte de îmbarcarea pasagerilor în tren, iar procedura nu se va mai repeta și la frontieră.

Decizia vine în sprijinul pasagerilor, cu scopul reducerii timpului de călătorie.