REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (7 Noiembrie 2022)

Autoritățile italiene nu au permis unui număr de 35 de migranți să intre în Italia

Noul Guvern de dreapta al Italiei a împiedicat 35 de persoane să părăsească o navă de migranți care solicitau accesul într-un port italian încă de acum două săptămîni. Doar minorii și cei care suferă de probleme medicale au fost lăsați să debarce, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Autorităţile italiene au permis debarcarea a 144 de persoane de pe Humanity 1, navă sub pavilion german, în portul Catania, însă alte 35 de persoane au rămas la bord, a precizat pentru AFP Petra Krischok, ataşat de presă al ONG-lui SOS Humanité.

Alte trei nave, care transportă în total 900 de migranţi, au cerut, fără succes, să poată acosta: Rise Above, a ONG-ului Mission Lifetime, de asemenea sub pavilion german, precum şi Ocean Viking a SOS Méditerranée şi Geo Barents a organizaţiei Medici fără Frontiere, înregistrate în Norvegia. Geo Barents a precizat că a fost contactată de autorităţile italiene, care intenţionează "să evalueze cazurile vulnerabile" printre cele 572 de persoane salvate şi aflate la bord. "Cei care rămîn pe navă vor primi asistenţa necesară pentru a părăsi apele teritoriale" italiene, au afirmat, Duminică, surse apropiate de ministrul Transporturilor şi liderul populist şi anti-migranţi al partidului Liga, Matteo Salvini, în subordinea căruia se află porturile.

Peste 87.000 de persoane au debarcat în Italia în acest an, dintre care 14% au fost salvate de nave umanitare, conform Ministerului de Interne.

Japonia trebuie să se pregătească să facă faţă agresorilor săi, consideră premierul nipon

Premierul nipon Fumio Kishida a promis, Duminică, întărirea capacităţii navale şi militare a ţării sale, avertizînd că Japonia trebuie să se pregătească să facă faţă agresorilor săi, transmite AFP, potrivit agerpres.

Kishida a condamnat războiul purtat de Rusia în Ucraina şi a criticat Coreea de Nord pentru testele sale cu rachete, din care una a survolat Japonia pentru prima dată din 2017 şi a declanşat o rară alertă de evacuare.

„Trebuie să ne pregătim pentru o perioadă în care actori emergenţi nesocotesc regulile şi folosesc forţa sau ameninţările pentru a distruge pacea şi securitatea altor naţiuni”, a declarat Kishida, într-un discurs în timpul revizuirii flotei internaţionale a Japoniei.

Remarcile lui Kishida survin într-un moment în care Tokyo elaborează planuri de securitate care ar putea necesita dublarea în termen de cinci ani a cheltuielilor de apărare ale ţării. Constituţia pacifistă niponă limitează în principiu capacităţile militare ale Japoniei.

„Am accelerat discuţiile realiste cu privire la ceea ce este necesar pentru a ne apăra poporul, păstrînd toate opţiunile pe masă. (…) Consolidarea (capacităţii navale nipone) nu poate aştepta”, a insistat Kishida, referindu-se îndeosebi la „construcţia de noi nave, consolidarea capacităţii de apărare antirachetă şi ameliorarea condiţiilor de muncă şi de compensaţii” pentru personalul militar din Japonia.

Kishida nu a menţionat China în discursul său, dar a declarat că actualul „climat al securităţii naţionale din jurul naţiunii noastre devine tot mai sever, mai ales în Marea Chinei de Est şi în Marea Chinei de Sud”.

Noul ambasador al Ucrainei în Germania avertizează că ameninţarea Rusiei cu folosirea armei nucleare nu trebuie bagatelizată

Noul ambasador al Ucrainei în Germania, Oleksii Makeiev, a avertizat că ameninţarea Rusiei cu folosirea armei nucleare în conflictul din Ucraina nu trebuie bagatelizată, transmite dpa, potrivit agerpres

Preşedintelui rus Vladimir „Putin trebuie să i se spună că folosirea armelor nucleare nu este o opţiune”, a declarat Makeiev grupului media Funke, care a publicat Duminică afirmaţiile ambasadorului ucrainean.

”Rusia trebuie confruntată de pe o poziţie de forţă”, a insistat Makeiev. „Altfel, Moscova va merge întotdeauna şi mai departe”, a adăugat el.

Makeiev a explicat că, după anexarea ilegală de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, Germania s-a temut să provoace Rusia. Ucraina a fost lăsată pe cont propriu, iar rezultatele pot fi văzute acum, a insistat diplomatul ucrainean.

Jordan Bardella promite unitate şi continuitate în privinţa principiilor ultranaţionaliste promovate de Marine Le Pen

Jordan Bardella, ales Sîmbătă, la Paris, preşedintele principalului partid de extremă dreapta din Franţa, Reuniunea Naţională (RN, fostul Front Naţional – n.r.), în locul Marinei Le Pen, a promis să menţină unită formaţiunea şi să dea continuitate principiilor ultranaţionaliste promovate de fosta şefă a RN, transmite EFE, potrivit agerpres

 „Pentru mine, militant din Seine-Saint-Denis (Nordul Parisului), fiul unei familii modeste, mai franceză prin intensitatea sentimentului patriotic decît prin vechime (Bardella este fiul unor imigranţi de origine italiană – n.r.), este o grea şi importantă responsabilitate (…). Accept misiunea şi vă promit oficial şi solemn să servesc cauza şi să nu vă decepţionez niciodată”, a spus el.

„Vreau să mă adresez celor decepţionaţi de vechile partide, orfanilor dreptei, îndrăgostiţilor de Franţa, celor care resping ideea de a o vedea dispărînd. Alăturaţi-vă nouă! Veniţi cu noi pe drumul care conduce la cucerirea puterii şi luaţi-vă locul. Îi vom succeda lui Emmanuel Macron!”, a promis Bardella.

Înăsprirea politicilor de migraţie – pentru care a promis organizarea unui referendum, expulzarea migranţilor ilegali, ajutoare sociale rezervate francezilor şi respectarea autorităţii şi a frontierelor au fost cîteva dintre aspectele-cheie evidenţiate de Bardella.

Dar o mare parte din discursul său a dedicat-o pentru a-i mulţumi Marinei Le Pen, femeia care l-a susţinut în ascensiunea sa fulminantă la vîrful politicii şi faţă de care nu şi-a ascuns admiraţia.

Scholz cere Rusiei să excludă, fără echivoc, folosirea armelor atomice în războiul din Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a făcut apel la Rusia să excludă, fără echivoc, folosirea armelor atomice în războiul din Ucraina, transmite, Duminică, EFE, potrivit agerpres.

„Nu este permisă şi nu este legitimă folosirea armelor nucleare în acest conflict. Cerem Rusiei să declare că nu o va face. Este vorba despre o limită ce nu poate fi depăşită”, a declarat Scholz, într-o intervenţie la o reuniune a formaţiunii sale, Partidul Social-Democrat (SPD), la sfîrşit de săptămînă.

Scholz a avertizat încă de Vineri, cînd s-a aflat într-o vizită în China, cu privire la pericolul unei escaladări nucleare.

Andrzej Duda: Varşovia se opune unor noi concesii făcute Comisiei Europene

Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat că se opune unor noi concesii făcute Comisiei Europene, care blochează fonduri europene importante din cauza preocupărilor privind independenţa Justiţiei în Polonia, transmite Duminică AFP, potrivit agerpres

„Nu voi mai oferi nici un răspuns la sugestiile celeilalte părţi”, a declarat Duda, într-un interviu care a apărut Luni, în săptămînalul Sieci. „Din cîte ştiu, am îndeplinit toate condiţiile pentru a primi fondurile din planul de relansare”, a subliniat Duda. Este vorba despre circa 35 de miliarde de euro menite să remedieze consecinţele pandemiei de coronavirus.

Varşovia a efectuat cîteva modificări la reformele sale din Justiţie pentru a răspunde oficial criticilor Bruxellesului şi Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), dar aceste schimbări nu au fost considerate suficiente de Comisia Europeană pentru a asigura independenţa judecătorilor faţă de puterea politică.

Întrebat despre o eventuală flexibilizare a poziţiei poloneze, Duda a considerat această abordare inoportună. „Nu cred că un nou pas în direcţia aşteptărilor celeilalte părţi poate da rezultate. Consider că partea poloneză a manifestat prea multă bunăvoinţă”, a apreciat el.

În fine, Duda a considerat că „tabăra liberală de stînga, ai cărei reprezentanţi sunt majoritari în Comisie, vrea să provoace cu orice preţ o schimbare de putere în Polonia”.

Cel puțin nouă persoane au fost rănite într-un schimb de focuri în Philadelphia

Cel puțin nouă persoane au fost rănite, Sîmbătă seară, într-un schimb de focuri, în Philadelphia, două dintre ele fiind în stare critică, a anunțat Poliția, citată de Reuters, informează mediafax.

Mai mulți oameni au ieșit dintr-un vehicul în zona Kensington a orașului și au tras aproximativ 40 de focuri de armă, a declarat John Stanford, prim-adjunctul comisarului de Poliție din Philadelphia, în cadrul unei conferințe de presă.

Ținta trăgătorilor, care s-au întors la vehicul și au plecat, a rămas necunoscută, a precizat Stanford. Poliția face o anchetă. Răniții se află la spital, șapte dintre ei fiind în stare stabilă.

ONU îi cere lui Elon Musk să susţină respectarea drepturilor omului pe Twitter

Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Türk, i-a cerut noului director al Twitter, Elon Musk, să se asigure că aceste drepturi sunt respectate pe reţeaua de socializare, relatează AFP, potrivit agerpres

„Vă cer să vă asiguraţi că drepturile omului sunt esenţiale pentru gestionarea Twitter sub conducerea dumneavoastră”, a scris Türk, într-o scrisoare deschisă, în care şi-a exprimat „aprecierea faţă de piaţa noastră publică digitală şi rolul Twitter în aceasta”.

„Respectul pentru drepturile noastre comune ale omului ar trebui să acţioneze ca garanţii pentru utilizarea şi evoluţia platformei” şi, „ca toate companiile, Twitter trebuie să înţeleagă prejudiciile asociate cu platforma sa şi să ia măsuri pentru a le remedia”, a adăugat el.

În acest sens, informaţiile potrivit cărora Elon Musk a concediat întreaga echipa a Twitter care s-a dedicat drepturilor omului „nu sunt, din punctul meu de vedere, un început încurajator”, a apreciat oficialul ONU.

Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului, care şi-a publicat scrisoarea deschisă pe Twitter, unde are aproximativ 25.000 de abonaţi, a enunţat şase principii fundamentale, printre care libertatea de expresie, protecţia vieţii private şi garantarea transparenţei.

Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a preluat controlul Twitter pe 28 Octombrie, după ce a cumpărat reţeaua de socializare pentru 44 de miliarde de euro. El a dizolvat imediat Consiliul de Administraţie, a concediat managerii precum şi aproximativ jumătate dintre cei 7.500 de angajaţi.

Deschiderea conferinţei ONU privind schimbările climatice COP27 la Sharm el-Sheikh

Cea de-a 27-a Conferinţă a Părţilor la Convenţia Cadru a ONU privind Schimbările Climatice (COP27), care are drept obiectiv să ofere un nou suflu luptei împotriva încălzirii globale, s-a deschis Duminică, la Sharm el-Sheikh, în Egipt, relatează AFP, potrivit agerpres.

Summitul COP27 va reuni, timp de două săptămîni, reprezentanţi din circa 200 de ţări, în încercarea de a se lua măsuri urgente pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, în condiţiile în care impactul încălzirii globale – inundaţii, secete prelungite, incendii – afectează tot mai mult o planetă politic divizată şi preocupată de alte urgenţe, precum războiul din Ucraina, crizele energetice şi alimentare.

„Egiptul va depune toate eforturile”, a dat asigurări în deschiderea conferinţei ministrul de Externe egiptean Sameh Shoukry, care prezidează COP27.

„Trebuie să fim clari, oricît de dificil este momentul actual, inacţiunea echivalează cu miopie şi nu poate decît să întîrzie catastrofa climatică”, a declarat fostul preşedinte al conferinţei pentru climă COP26 de la Glasgow, Alok Sharma.

Lupta pentru climă este „o problemă de viaţă şi de moarte, pentru securitatea noastră în prezent şi pentru supravieţuirea noastră în viitor”, a declarat recent secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Summitul COP27 „trebuie să pună bazele unei acţiuni mai rapide şi mai curajoase în domeniul climei, acum şi în acest deceniu care va decide dacă lupta pentru climă este cîştigată sau pierdută”, a avertizat el.

Emisiile de gaze cu efect de seră ar trebui să scadă cu 45% pînă în 2030 pentru a avea şansa de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius faţă de epoca preindustrială, cel mai ambiţios obiectiv al Acordului de la Paris.

Guvernul britanic a anunţat o zi de sărbătoare legală pentru a marca încoronarea Regelui Charles al III-lea

Guvernul britanic a anunţat o zi de sărbătoare legală pentru a marca încoronarea Regelui Charles al III-lea, în luna Mai, la opt luni după decesul Reginei Elisabeta a II-a, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Ziua va fi Luni, 8 Mai, la două zile după ceremonia de la Westminster Abbey, a indicat Downing Street într-un comunicat.

„Încoronarea unui nou monarh este un moment unic pentru ţara noastră”, a declarat premierul Rishi Sunak, afirmînd că speră că populaţia îi „va aduce un omagiu Regelui Charles al III-lea prin participarea la evenimente la nivel local şi naţional, în întreaga ţară”.

O zi de sărbătoare legală a fost, de asemenea, decretată şi la încoronarea Elisabetei a II-a, la 2 Iunie 1953, precum şi pentru funeraliile acesteia, la 19 Septembrie.

Palatul Buckingham a anunţat o ceremonie „care priveşte spre viitor, avînd în acelaşi timp rădăcini în lunga tradiţie şi fastul monarhiei”.

Potrivit presei britanice, încoronarea va avea loc în conformitate cu dorinţa Regelui Charles al III-lea, într-un context de criză economică, ceremonia urmînd să dureze mai puţin şi să fie mai puţin costisitoare decît cea de la încoronarea mamei sale, care a durat peste trei ore, în faţa a 8.251 de oaspeţi prezenţi în Abaţie.