REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (3 Noiembrie 2022)

Fiind acuzată de asasinarea Dariei Dughina, un Tribunal din Moscova cere arestarea, în lipsă, a cetăţenei ucrainene Natalia Vovk
Un Tribunal din Moscova a decis, Miercuri, arestarea, în lipsă, a cetăţenei ucrainene Natalia Vovk (foto), acuzată că a comis, în August, atentatul care a ucis-o pe Daria Dughina, fiica lui Aleksandr Dughin, scriitor naţionalist rus apropiat al Kremlinului, relatează agenţia TASS, citată de EFE, potrivit agerpres.
Natalia Vovk, care, potrivit Moscovei, a acţionat ca agentă a serviciilor secrete ucrainene, a fost dată în urmărire internaţională în urma deciziei Tribunalului rus, ce a acuzat-o de asasinat motivat de ură politică.
Daria Dughina a fost ucisă pe 21 August, după ce autoturismul pe care-l conducea a explodat într-un atentat a cărui ţintă a fost, de fapt, tatăl său. Ei participaseră la un eveniment în apropiere de Moscova, iar de acolo Aleksandr Dughin urma să plece împreună cu fiica sa cu acelaşi autoturism, dar, în final, a plecat cu o altă maşină.
Potrivit investigaţiei efectuate de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), ”crima a fost pregătită şi comisă de serviciile secrete ucrainene”, iar autorul ei a fost identificat drept un cetăţean ucrainean, Natalia Vovk, născută în 1979.
Aceasta a sosit în Rusia pe 23 Iulie 2022 împreună cu fiica sa, în vîrstă de 12 ani, a închiriat un apartament în blocul unde locuia victima sa, pe care de atunci a urmărit-o în acţiunea de planificare a atentatului.
Imediat după comiterea acestuia, susţine tot FSB, agenta ucraineană a trecut graniţa în Estonia cu acelaşi autoturism cu care intrase în Rusia şi la care, între timp, schimbase de trei ori plăcuţele de înmatriculare.
Ucraina a negat orice implicare în acest asasinat, negînd şi relatările apărute în presa rusă conform cărora Natalia Vovk este membră în regimentul Azov, o unitate de extremă-dreaptă integrată în Armata ucraineană.
Rusia și-a reluat participarea la acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene
Rusia a anunţat, Miercuri, că şi-a reluat participarea la acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene, după ce a primit „garanţii scrise” din partea Ucrainei, cu privire la demilitarizarea culoarului maritim utilizat pentru transportul lor, informează AFP, potrivit agerpres.
„Rusia consideră că garanţiile primite pînă în prezent par a fi suficiente şi îşi reia punerea în aplicare a acordului”, a anunţat Ministerul Apărării rus pe Telegram.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat reluarea exporturilor de cereale ucrainene Miercuri, la prînz, prin culoarul maritim umanitar din Marea Neagră.
„În urma discuţiei mele cu Putin, ieri (Marţi), expedierile de cereale vor continua, începînd de astăzi, la prînz”, a declarat Erdogan.
Şeful statului turc a mai declarat, potrivit dpa, că naţiunile sărace din Africa vor avea prioritate la primirea de cereale ucrainene.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a sugerat să se acorde prioritate unor ţări precum Somalia, Djibouti şi Sudan, a declarat Erdogan, adăugînd că a fost de acord cu ideea.
Exporturile germane au scăzut în Septembrie
Exporturile Germaniei au scăzut neaşteptat în Septembrie, cu 0,5% comparativ cu luna precedentă, arată datele publicate de Oficiul federal de statistică (Destatis), în timp ce declinul importurilor, de 2,3%, a fost peste aşteptări, transmite Reuters, potrivit agerpres.
Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un avans al exporturilor de 0,1% în Septembrie şi la o scădere a importurilor de 0,4%. În August, exporturile înregistraseră un avans de 2,9%, iar importurile de 4,9%. Este primul declin al importurilor din Ianuarie pînă în prezent.
În Septembrie, excedentul comercial al Germaniei, conform datelor ajustate sezonier, a urcat la 3,7 miliarde de euro, de la 1,2 miliarde de euro în August, analiştii estimînd un excedent de 700 milioane de euro.
Exporturile către statele membre UE au scăzut cu 1,7%, iar importurile au înregistrat un declin de 1,2%, în timp ce exporturile spre Rusia au scăzut cu 5,4%, iar importurile au înregistrat un declin de 33,1%. În schimb, exporturile către Statele Unite au urcat cu 5,6%, iar importurile au scăzut cu 1,3%.
Majoritatea importurilor au venit din China, cel mai mare partener comercial al Germaniei. În Septembrie, importurile din statul asiatic au crescut cu 5,4%, în timp ce exporturile au scăzut cu 2%.
Încrederea în rîndul exportatorilor din Germania a crescut uşor în Octombrie, arată datele institutului Ifo, dar, pe ansamblu, situaţia rămîne dificilă din cauza turbulenţelor de pe pieţe şi a încetinirii economiei globale.
Un exemplar al Constituţiei americane, estimat între 20 şi 30 de milioane de dolari, va fi scos la licitaţie
Un rarisim exemplar original al Constituţiei Statelor Unite ale Americii din 1787, estimat între 20 şi 30 de milioane de dolari, va fi scos la licitaţie în luna Decembrie la New York, la un an după ce o altă ediţie princeps a aceluiaşi document istoric a fost vîndută cu suma excepţională de 43 de milioane de dolari, au anunţat reprezentanţii casei Sotheby’s, informează AFP, potrivit agerpres.
Exemplarul cu acest text constituţional, semnat la Philadelphia pe 17 Septembrie 1787 de „Părinţii fondatori” ai Statelor Unite – printre care s-au aflat George Washington, Benjamin Franklin şi James Madison –, face parte dintr-o colecţie privată, la fel ca exemplarul vîndut deja la New York de casa Sotheby’s, în Noiembrie 2021, cu 43 de milioane de dolari.
Richard Austin, expert în manuscrise şi cărţi vechi în cadrul casei de licitaţii newyorkeze, a declarat, pentru AFP, că i-ar plăcea ca „o altă persoană privată sau un grup să fie responsabilă pentru conservarea acestui document foarte important”.
Conform estimărilor sale, licitaţia de pe 13 Decembrie ar putea să se încheie cu un preţ de vînzare cuprins între 20 de milioane şi 30 de milioane de dolari.
Potrivit casei Sotheby’s, pînă în zilele noastre, au supravieţuit doar 13 exemplare cunoscute ale Constituţiei americane, în condiţiile în care aproximativ 500 de copii au fost tipărite probabil în epocă.
Din cele 13 exemplare cunoscute, 11 se află în posesia unor muzee, iar două sunt deţinute de colecţionari privaţi.
Exemplarul vîndut în Noiembrie 2021, care aparţinea colecţionarei americane Dorothy Tapper Goldman, a fost cumpărat de un miliardar american, Kenneth Griffin, pentru suma record de 43,2 milioane de dolari.
Miliardarul Kenneth Griffin a împrumutat documentul, în regim de gratuitate, unui muzeu din statul american Arkansas.
Coreea de Nord este acuzată de SUA că oferă pe ascuns muniție Rusiei pentru a fi folosită în războiul din Ucraina
Statele Unite acuză Coreea de Nord că furnizează în secret Rusiei un număr semnificativ de proiectile de artilerie pentru a fi folosite în războiul din Ucraina și că încearcă să ascundă transporturile, făcînd să pară că muniția este trimisă către țări din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord, informează mediafax.
Conform CNN, oficialii americani consideră că transporturile Nord-coreene clandestine, împreună cu dronele și alte tipuri de armament pe care Rusia le-a achiziționat din Iran, sunt o dovadă în plus că și arsenalele de artilerie convențională ale Moscovei s-au diminuat în timpul celor opt luni de luptă.
Informațiile care sugerează că transporturile au loc vin la aproximativ două luni după ce comunitatea de informații a SUA a declarat că a crezut că Rusia este în curs de a cumpăra milioane de rachete și obuze de artilerie din Coreea de Nord pentru a le folosi pe cîmpul de luptă.
„În Septembrie, RPDC a negat public că ar intenționa să furnizeze muniție Rusiei”, a declarat, pentru CNN, coordonatorul Consiliului de Securitate Națională pentru comunicare strategică, John Kirby. „Cu toate acestea, informațiile noastre indică faptul că RPDC aprovizionează în secret Rusia cu un număr semnificativ de proiectile de artilerie, în timp ce ascunde destinația reală a transporturilor de arme, încercînd să facă să pară că acestea sunt trimise către țări din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord.”
Autorităţile din Kazahstan au confiscat bijuteriile nepotului fostului Preşedinte, în valoare de peste 230 milioane de dolari
Agenţia anticorupţie din Kazahstan a anunţat confiscarea de pietre preţioase şi bijuterii în valoare de peste 230 de milioane de dolari, într-un caz ce îl implică, printre alţii, pe nepotul fostului Preşedinte Nursultan Nazarbaev, informează France Presse, potrivit agerpres.
„În urma unor operaţiuni de căutare în alte ţări, pietre preţioase şi bijuterii în valoare de peste 230 de milioane de dolari americani au fost confiscate şi restituite statului”, a indicat agenţia într-un comunicat.
Sechestrul are loc ca parte a unei noi anchete asupra omului de afaceri Kairat Satîbaldî, nepotul fostului Preşedinte Nursultan Nazarbaev, la putere trei decenii pînă în 2019, a precizat agenţia anticorupţie pentru AFP.
Arestat în Martie şi acuzat de deturnare de fonduri de la Kazahtelecom – operatorul naţional de telecomunicaţii – şi „alte infracţiuni ce subminează securitatea statului”, Satîbaldî, primul membru al familiei Nazarbaev care a fost arestat, a fost deja condamnat în Septembrie la şase ani de închisoare.
Potrivit agenţiei anticorupţie, ”300 de milioane de dolari investiţi de Satîbaldî în titluri străine vor fi înscrise în curînd în bugetul Kazahstanului”.
Vladimir Putin, chipurile, nu-i decis dacă va candida la alegerile prezidenţiale din 2024
Vladimir Putin nu s-ar fi decis încă dacă va candida pentru un nou mandat, al patrulea, la alegerile prezidenţiale prevăzute pentru anul 2024, potrivit purtătorului de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„Nu”, a declarat Dmitri Peskov, întrebat dacă Putin a luat decizia de a candida, transmite agenţia oficială rusă TASS, fără a da alte detalii despre contextul în care a fost pusă această întrebare.
Şi în urmă cu un an, Vladimir Putin dădea acelaşi răspuns, că nu a luat încă decizia de a mai candida, atunci cînd a fost întrebat dacă va avea în vedere un nou mandat. El saluta însă atunci, în Noiembrie 2021, intenţia Preşedintelui american Joe Biden de a candida din nou în 2024, în ciuda vîrstei înaintate pe care o va avea.
Putin, care acum are 70 de ani, este preşedinte din 2012, după ce, anterior, a mai fost preşedinte între anii 2000 şi 2008. Pentru intervalul 2008-2012 el a făcut o rocadă cu fostul premier Dmitri Medvedev, care a devenit preşedinte, în timp ce actualul lider de la Kremlin a preluat şefia Guvernului. Practic, Putin se află neîntrerupt la putere de la sfîrşitul anului 1999, fiind cel mai longeviv lider rus de la Stalin încoace. În 2020, Putin a schimbat Constituţia, astfel că poate să candideze pentru încă două mandate de şase ani, după încheierea mandatului actual.
Noile întrebări în legătură cu propria sa candidatură în alegerile din 2024 apar în contextul războiului din Ucraina, dar şi a unor informaţii care sunt vehiculate periodic în presa occidentală despre o presupusă stare precară de sănătate a liderului rus.
O setare importantă a profilului pe Facebook a fost extinsă la nivel global
Meta a anunțat extinderea la nivel global a setării ”modul profesional” pentru profilele tuturor utilizatorilor Facebook. Acest lucru înseamnă că toți utilizatorii își vor putea monetiza conținutul. ”Professional Mode” este similar cu ”Pages” deoarece oferă utilizatorilor posibilitatea să creeze un profil separat pentru a posta pe rețeaua socială.
Într-o postare pe blog, Facebook a subliniat că vede această schimbare ca pe o modalitate de ”a cîștiga bani din diverse programe de monetizare”, prin care oamenii se pot conecta cu urmăritorii într-un mod diferit, potrivit Adevărul.
Setarea profilului le oferă creatorilor acces la funcții de monetizare și instrumente de analiză, cum ar fi Reels Play de la Facebook, care permite cîștigarea banilor pe videoclipurile postate de aceștia. De asemenea, ”Professional Mode” le oferă creatorilor eligibili acces la Stars, care permite cîștigarea banilor direct de la urmăritorii de pe Reels, în direct, dar și la cerere.
În plus, creatorii din acest mod vor avea acces la abonamente, ceea ce le oferă posibilitatea de a partaja pe rețeaua de socializare conținut destinat exclusiv abonaților. Abonamentele nu au fost încă implementate complet, fiind încă în faza de testare.
”Professional Mode vă permite să vă construiți o audiență globală de abonați, rămînînd în același timp conectat cu prietenii și familia de pe profilul personal de Facebook. Pe măsură ce publicați conținut public, veți avea acces la funcții concepute pentru a vă ajuta să obțineți și să atrageți noi urmăritori, care anterior erau disponibile doar pe Pages”, a mai transmis compania.
Ca să vezi! Rusia avertizează din nou NATO
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a lansat un nou avertisment Miercuri, 2 Noiembrie, privind trupele NATO din apropierea granițelor țării sale, relatează TASS.
El a subliniat că, din Februarie, cînd Rusia a lansat ”operațiunea militară specială” în Ucraina, numărul trupelor NATO a crescut de 2,5 ori, depășind în prezent 30.000 de soldați.
”În Europa Centrală și de Est, precum și în țările baltice, au fost dislocate formațiuni ale forțelor armate ale statelor extraregionale NATO. Se creează noi grupuri tactice de batalion multinaționale în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia. Din Februarie, numărul acestor grupuri a crescut de 2,5 ori și depășește 30.000 de oameni, iar în viitorul apropiat ar putea crește și mai mult”, a spus Seghei Șoigu la reuniunea unui consiliu comun cu departamentul militar al Republicii Belarus.
Ministrul rus al Apărării a susținut că acțiunile NATO reprezintă o amenințare pentru aliații Moscovei, în special pentru Belarus. El nu a exclus un atac asupra țării conduse de Alexandr Lukașenko.
În acest context, Șoigu a subliniat că asigurarea securității este o prioritate, justificînd astfel decizia privind desfășurarea unui grup militar comun Rusia-Belarus.
Cumetriile din Primăria Suceava: 22 de familii, fără nași sau fini
La Primăria Suceava lucrează nu mai puțin de 22 de familii, iar cifra nu include și alte grade de rudenie, cum ar fi nași sau fini, care nu sunt considerați membri ai familiei din punct de vedere legal.
Ion Lungu, primarul Sucevei, a declarat, pentru Monitorul de Suceava, că în instituția pe care o conduce sunt angajate 22 de familii. În trei cazuri este vorba despre cîte trei membri din aceeași familie, iar în celelalte, cîte doi membri. Cele 22 de familii ar reprezenta 4% din cei 711 angajați ai Primăriei.
„O parte din familii le-am găsit în Primărie, altele au venit pe parcurs. Vreau să vă spun că sunt familii de bază în Primărie, salariați foarte buni. Nu vreau să fac un oprobiu public cu ele, nu le dau numele. Vreau să vă spun altceva: asigur pe toată lumea că angajările s-au făcut corect și nicăieri legea nu interzice că dacă un membru al familiei lucrează în Primărie nu poate să vină și altul”, a declarat primarul Lungu.












