REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (28 Iunie 2021)

„Tarzan din Vietnam” a trăit 41 de ani în junglă şi nu a ştiut nimic despre femei

Ho Van Lang, 49 de ani, a locuit 41 de ani în junglă alături de tatăl şi fratele lui, după ce mama sa a fost ucisă de bombardamentele americane din Vietnam. Familia a renunţat la viaţa în sălbăticie şi locuieşte de cîţiva ani într-un sat. Ho Van Lang n-a aflat nimic despre femei de la tatăl lui şi le-a putut observa abia cînd familia s-a mutat într-un sat din Vietnam, în urmă cu opt ani. Tatăl lui, Ho Van Thanh, a ales să fugă de civilizaţie şi să se refugieze în junglă după ce i-a soţia i-a fost ucisă în timpul războiului din Vietnam. Ho Van Thanh „avea o fobie puternică” de întoarcere la viaţa alături de alţi oameni întrucît se temea de război şi nu credea că acesta s-a sfîrşit, a relatat compania turistică Docastaway, care a publicat imagini cu „Tarzan” pe Instagram.  

Lang, fratele său Tri şi tatăl lor au devenit vînători experimentaţi şi s-au hrănit cu maimuţe, şerpi, şopîrle şi orice alte animale pe care reuşeau să le prindă, relatează Daily Star. Preferatele lui Lang erau capetele de şobolani. Întrebat ce ştie despre femei, Lang a spus că tatăl lui nu l-a învăţat nimic despre ele. Cît a trăit în junglă, familia s-a ascuns de alţi oameni. Lang s-a adaptat cu dificultate vieţii sociale pentru că îi lipseau abilităţi de relaţionare de bază. Chiar dacă poate recunoaşte femeile şi bărbaţii, nu ştie diferenţele dintre ei. Lang nu a dezvoltat dorinţă sexuală şi instinctul său de reproducere nu s-a ivit în nici una din faţetele sale. Fratele lui Lang l-a descris ca pe „un copil în corpul unui bărbat” incapabil să înţeleagă noţiuni sociale de bază. „Dacă îi cer să bată pe cineva ia sarcina în serios şi loveşte zdravăn. Nu poate distinge între bine şi rău. Este ca un copil”, a spus Tri care spune că în acelaşi timp Lang e inocent şi adorabil.  

Candidatul CDU la funcția de cancelar a declarat că Germania va întrerupe gazele venite prin Nord Stream 2 dacă Rusia abuzează de gazoduct

Germania ar putea sista primirea de gaze ruseşti prin gazoductul submarin Nord Stream 2 dacă Moscova nu respectă condiţiile acordului sau îl utilizează pentru a face presiuni asupra Ucrainei, a declarat candidatul CDU/CSU (Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială) la Cancelarie, Armin Laschet, citat de Reuters. Gazoductul este o sursă de tensiune cu Administrația americană, care susţine că acesta conferă prea multă greutate Preşedintelui rus Vladimir Putin, crescînd dependenţa energetică a Europei faţă de Rusia, ale cărei exporturi de gaze se pot astfel dubla. Gazprom şi partenerii săi occidentali au finalizat 95% din şantier pentru a transporta gaze naturale ruseşti prin Marea Baltică, ocolind astfel Ucraina şi privînd Kievul de importante taxe de tranzit. Armin Laschet, favorit la succesiunea Angelei Merkel atunci cînd aceasta îşi va părăsi postul de cancelar după alegerile din Septembrie, a declarat, în cursul unei dezbateri televizate despre politica externă, că gazoductul finalizat în procent de 95% trebuie să fie terminat. Dar dacă Rusia nu respectă regulile sau utilizează gazoductul împotriva Ucrainei, "putem întrerupe oricînd acest proiect, chiar dacă gazoductul este terminat", a declarat el, transmite Agerpres.

Madagascar este prima ţară afectată de foamete din cauza schimbărilor climatice. ONU: „Familiile suferă şi oamenii mor deja de foame”

Madagascar este prima ţară din lume afectată de foamete în urma schimbărilor climatice, avertizează ONU. În urmă cu mai bine de o lună, organizația a emis o alertă în această privinţă şi anunţa că peste 1 milion de oameni pot fi afectaţi de foamete. Schimbările climatice sunt cauza principală a unei crize alimentare în curs de dezvoltare în Sudul Madagascarului, a avertizat Programul Mondial al Alimentelor (PAM) al ONU, potrivit CNN. Insula africană a fost afectată de cea mai gravă secetă din ultimele patru decenii, care a împins 1,14 milioane de oameni „chiar la marginea foametei”, a spus directorul executiv al PAM, David Beasley.

„Am întîlnit femei şi copii care au mers ore în şir pentru a ajunge la punctele noastre de distribuţie a alimentelor. Aceştia erau cei care aveau o sănătate bună pentru a o face", a spus Beasley. „Familiile suferă şi oamenii mor deja de foame. Acest lucru nu este cauzat de război sau conflict, ci de schimbările climatice. Aceasta este o zonă a lumii care nu a contribuit cu nimic la schimbările climatice, dar acum sunt cei care plătesc cel mai mare preţ. Se estimează că 14.000 de persoane se află deja în condiţii catastrofale, potrivit PAM, număr despre care se estimează că se va dubla la 28.000 pînă în Octombrie. Mii de oameni din Sudul Madagascarului şi-au părăsit casele în căutarea hranei, iar cei care rămîn recurg la măsuri extreme, cum ar fi hrana din sălbăticie pentru a supravieţui”, potrivit PAM. „Familiile trăiesc cu fructe roşii crude de cactus, frunze sălbatice şi lăcuste de luni întregi”, a spus Beasley, potrivit Mediafax.

Avertismentul lui Beasley a venit la o zi după ce PAM a declarat că 41 de milioane de oameni din 43 de ţări sunt acum la limita foametei, 584.000 se confruntă deja cu condiţii de foamete în Madagascar, Etiopia, Sudanul de Sud, Nigeria, Burkina Faso şi Yemen. Acest număr a crescut de la 27 de milioane în 2019.

Poliția turcă a dispersat o paradă LGBT cu gaze lacrimogene

Poliția turcă a dispersat un marș LGBT la Istanbul cu gaze lacrimogene, Sîmbătă, unii dintre participanți fiind arestați, printre care și un fotoreporter, relatează Reuters. În imaginile surprinse la parada Pride LGBT din centrul Istanbulului se poate vedea cum polițiștii echipați pentru intervenție în forță, cu scuturi și bastoane, împing și tîrăsc oameni, unii dintre ei cu steaguri LGBT în mîini. În jur de 20 de persoane, inclusiv un jurnalist fotograf, au fost arestate conform relatărilor media. Conform acestora, jurnalistul fotograf arestat este Bulent Kilic de la AFP. Autoritățile turce interzic marșurile LGBT și paradele gay de mai mulți ani, iar participanții sunt întîmpinați mereu cu violență de forțele de ordine.

Un ”marş al mîndriei” al comunităţii LGBT a reunit circa 30.000 de persoane în apropiere de Paris

Aproximativ 30.000 de persoane au defilat Sîmbătă pînă în centrul Parisului în cadrul „Marşului mîndriei”, al cărui punct de plecare a fost pentru prima oară din 1977 o suburbie a Capitalei franceze, relatează AFP, potrivit agerpres. Pentru prima oară, „marşul mîndriei” din Paris şi Ile-de-France a plecat dinttr-o localitate suburbană, Pantin din Seine-Saint-Denis. Scopul a fost ca evenimentul „să reunească doritori şi organizatori care nu locuiesc toţi în Marais, un cartier din centrul Parisului, ci şi la periferie”, a explicat Matthieu Gatipon-Bachette, purtător de cuvînt al organizaţiei Inter-LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transexuali), înainte de începerea marşului. Obiectivul marşului a fost şi unul politic. „Departamentul Seine-Saint-Denis este cel mai sărac din metropolă, deci a face să plece marşul din acest departament este şi o accentuare puternică a acestui fapt”, a subliniat Mathias Neviere, copreşedinte al Inter-LGBT. Defilarea – paiete, drapele în culorile curcubeului, dansuri improvizate – s-a încheiat în cursul serii, în Piaţa Republicii din Paris.

Variantele Delta şi Kappa ale virusului se răspîndesc alarmant în Italia

Variantele Delta şi Kappa ale virusului care produc COVID-19 se răspîndesc în Italia. Aproape 17% din cazuri sunt cu aceste tulpini, anunță autoritățile italiene, informează mediafax. Cazurile de infectare cu variantele de coronavirus Delta şi „ruda” sa Kappa au crescut în Italia în ultima lună, reprezentînd aproape 17% din totalul cazurilor de COVID-19, a anunţat ISS (Institutul naţional de sănătate din Italia). Varianta Delta devine dominantă, anunţă acesta. Atît Delta, cunoscută şi sub denumirea B.1.617.2, cît şi Kappa, sau B.1.617.1, sunt versiunile unei variante care a fost detectată iniţial în India. Delta este cea considerată de OMS o „variantă care creează îngrijorare”. „Cazurile variantelor Kappa şi Delta au crescut de la 4,2% în Mai la 16,8% în Iunie, a spus institutul. „Monitorizarea epidemiologică arată o imagine care evoluează rapid, confirmînd că şi în ţara noastră, ca şi în restul Europei, varianta Delta a virusului devine dominantă”, a declarat Anna Teresa Palamara, directorul Departamentului de Boli Infecţioase al ISS, într-un comunicat. Varianta Alpha a coronavirusului, detectată iniţial în Marea Britanie în 2020, rămîne cea mai răspîndită în Italia, reprezentînd 74,9% din cazuri, a spus ISS.

Un simplu test de sînge poate detecta mai mult de 50 de tipuri de cancer

Un simplu test de sînge poate detecta mai mult de 50 de tipuri de cancer. Testul se adresează persoanelor cu risc mai mare de boală, inclusiv pacienţilor de peste 50 de ani. Studiile arată că acest test este capabil să identifice multe tipuri de boală care sunt dificil de diagnosticat în stadiile incipiente, spre exemplu cancerul ovarian. Aceştia spun, de asemenea, că testul are o rată fals pozitivă foarte mică, informează mediafax. Testul caută modificări chimice în fragmente ale ADN-ului care nu conţin celule ADNc. Aceste celule se scurg practic din tumori canceroase în sînge. Oamenii de ştiinţă au analizat performanţa testului pînă acum pe 2.923 de persoane cu cancer şi 1.254 de persoane fără. Testul a identificat corect prezenţa cancerului la 51,5% din cazuri, în toate etapele bolii şi a detectat în mod greşit cancerul la doar 0,5% din cazuri. Testul a identificat corect şi ţesutul în care cancerul a fost localizat în organism în 88,7% din cazuri. Se vor mai efectua teste pentru această analiză, care vor include peste 140.000 de participanţi şi sunt aşteptate rezultatele oficiale pînă în 2023.

Avertisment al OMS pentru persoanele vaccinate pe măsură ce varianta Delta se răspîndeşte în lume

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut persoanelor complet vaccinate să poarte în continuare măşti, să păstreze distanţarea socială şi alte măsuri de siguranţă anti-Covid-19, deoarece varianta Delta, extrem de contagioasă, se răspîndeşte rapid pe tot globul, notează CNBC. „Oamenii nu se pot simţi în siguranţă doar pentru că au făcut cele două doze de vaccin. Încă trebuie să se protejeze”, a declarat Mariangela Simao, director adjunct al OMS pentru accesul la medicamente şi produse de sănătate. „Vaccinul singur nu va opri transmiterea. Oamenii trebuie să continue să folosească măştile în mod constant, să fie în spaţii ventilate, să păstreze igiena mîinilor, distanţarea fizică, să evite aglomeraţia. Acest lucru continuă să fie extrem de important, chiar dacă sunteţi vaccinat, atunci cînd există o transmisie comunitară”, a adăugat acesta.

Comentariile OMS apar în timp ce unele ţări, inclusiv Statele Unite, au eliminat în mare măsură măştile şi restricţiile legate de pandemie. Oficialii OMS au precizat că recomandă aceste măsuri persoanelor vaccinate, deoarece o mare parte din populaţia lumii este nevaccinată şi variantele extrem de contagioase, cum ar fi Delta, se răspîndesc în multe ţări, provocînd focare. „Da, puteţi reduce unele măsuri şi diferite ţări au recomandări diferite în acest sens. Dar este încă nevoie de precauţie”, a declarat Bruce Aylward, un consilier principal al directorului general al OMS. „După cum vedem, apar noi variante”, a adăugat acesta. OMS a precizat că Delta devine varianta dominantă a bolii la nivel mondial. Oficialii OMS au declarat că varianta, descoperită pentru prima dată în India, s-a răspîndit în cel puţin 92 de ţări.

Virusul care provoacă COVID-19 ar fi început să se răspîndească în China încă din Octombrie 2019

Virusul care provoacă COVID-19 ar fi început să se răspîndească în China încă din Octombrie 2019, cu două luni înainte ca primul caz să fie identificat în oraşul Wuhan, arată un nou studiu, informează mediafax. Primul caz de SARS-CoV-2 raportat oficial în China a fost în Decembrie 2019, legat de piaţa de fructe de mare Huanan din Wuhan. Cu toate acestea, unele cazuri precedente nu aveau nici o legătură cunoscută cu Huanan, ceea ce înseamnă că SARS-CoV-2 circula deja înainte de a ajunge pe piaţa de fructe de mare, potrivit Reuters. Un studiu comun publicat de China şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii la sfîrşitul lunii Martie a confirmat că ar fi putut exista infecţii cu SARS-CoV-2 la om înainte de confirmarea virusului în Wuhan. Într-o lucrare publicată săptămîna trecută, Jesse Bloom de la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle a recuperat datele de secvenţiere şterse de la primele cazuri de COVID-19 din China. Datele au arătat că probele prelevate din piaţa Huanan nu erau „reprezentative” pentru SARS-CoV-2 în ansamblu şi erau o variantă care circula anterior, răspîndită în alte părţi ale Chinei.

Institutele Naţionale de Sănătate din SUA au confirmat că probele utilizate în studiu au fost trimise la Sequence Read Archive (SRA) în Martie 2020 şi ulterior şterse la cererea anchetatorilor chinezi, care au spus că vor fi actualizate şi trimise în altă arhivă. Criticii au spus că ştergerea era o dovadă suplimentară conform căreia China încerca să ascundă originile COVID-19. „De ce oamenii de ştiinţă ar cere bazelor de date internaţionale să şteargă datele cheie care ne informează despre cum a început COVID-19 în Wuhan?”, a spus Alina Chan, cercetător la Harvard’s Broad Institute. Un alt studiu realizat de oamenii de ştiinţă australieni, publicat în revista Scientific Reports, a folosit date genomice pentru a arăta că SARS-CoV-2 se leagă de receptorii umani mult mai uşor decît alte specii, sugerînd că fusese deja adaptat la oameni cînd a apărut prima dată.

„Deşi este clar că virusurile timpurii au avut o înclinaţie ridicată pentru receptorii umani, asta nu înseamnă că au fost „provocate de om”, a declarat Dominic Dwyer, expert în boli infecţioase la Spitalul Westmead din Australia, care a făcut parte din echipa OMS care investighează COVID-19 în Wuhan, anul acesta. „Din păcate, din cauza presiunii actuale a ipotezei scurgerilor de laborator şi sensibilităţii în efectuarea acestei cercetări ulterioare în China, poate trece ceva timp pînă cînd vom vedea astfel de rapoarte”, a completat acesta.

Procuratura din Manhattan intenţionează să lanseze o anchetă penală împotriva Trump Organization

Procuratura din Manhattan i-a informat pe avocaţii lui Donald Trump că intenţionează să lanseze o anchetă penală împotriva Trump Organization, dezvăluie The New York Times (NYT), relatează Reuters, scrie news.ro. Potrivit cotidianului newyorkez, această anchetă vizează avantaje necuvenite acordate de către Trump Organization directorului financiar al firmei imobiliare, Allen Weisselberg. Trump Organization, o proprietate a familiei Trump, este condusă de către fostul Preşedinte american şi de către Eric Trump, unul dintre fiii acestuia. Procurorul din Manhattan Cyrus Vance ar urma să anunţe în mod oficial deschiderea acestei anchete împotriva lui Allen Weisselberg şi Trump Organization săptămîna aceasta, dezvăluie NYT. Contractaţi de Reuters, avocaţi ai Trump Organization nu au răspuns. Procuratura Manhattanului a anunţat deja că viza un ”comportament posibil infracţional” în cadrul societăţii imobiliare a familiei Trump. Cyrus Vance a evocat o presupusă fraudă fiscală, o fraudă a unor asigurări şi falsificarea unor documente contabile.