REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (26 Septembrie 2022)

Aliaţi ai lui Putin se declară îngrijoraţi de excesele mobilizării
Şefii celor două Camere ale Parlamentului rus au răspuns, Duminică, la o serie de plîngeri cu privire la campania de mobilizare militară din Rusia, cerînd oficialilor regionali să ţină situaţia sub control şi să rezolve rapid „excesele” care au alimentat furia publică, relatează Reuters, potrivit agerpres. Au existat numeroase semnalări că au primit documente de recrutare de persoane care nu au efectuat serviciul militar. Cei doi lideri parlamentari, ambii aliaţi apropiaţi ai lui Putin, şi-au exprimat public, în mod explicit, furia faţă de modul în care se desfăşoară campania de mobilizare.
Valentina Matvienko, preşedintele Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, a declarat că are cunoştinţă de rapoarte că au fost chemaţi bărbaţi care nu sunt eligibili pentru recrutare.
Într-un mesaj direct adresat guvernatorilor regionali din Rusia care, potrivit acesteia, poartă „întreaga responsabilitate” pentru punerea în aplicare a apelului, ea a scris: „Asiguraţi-vă că punerea în aplicare a mobilizării parţiale se realizează în deplină şi absolută conformitate cu criteriile stabilite. Fără nici o greşeală”.
Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea într-o postare proprie.
”Se primesc plîngeri”, a spus el. ”Dacă se face o greşeală, aceasta trebuie corectată.
Potrivit grupurilor de apărare a drepturilor omului, peste 2.000 de persoane au fost arestate la mitinguri împotriva mobilizării în zeci de oraşe de la începutul săptămînii, iar duminică s-au înregistrat deja alte proteste în Orientul Îndepărtat şi în Siberia.
Pe 29 Septembrie, Parlamentul rus ar urma să dezbată alipirea la Rusia a provinciilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie
Duma ce Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, ar urma să dezbată Joi, 29 Septembrie, proiectele de lege privind alipirea la Rusia a celor patru provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse, unde s-au desfăşurat aşa-zise referendumuri ce în viziunea Moscovei ar trebui să constituie baza legală a anexării acestora, transmite Reuters în urma unei relatări a agenţiei TASS, care citează o sursă neprecizată, potrivit agerpres.
Odată aceste provincii anexate, chiar dacă nici o ţară nu va recunoaşte o asemenea schimbare a graniţelor, în ochii Kremlinului un atac ucrainean asupra lor ar echivala cu un atac asupra Rusiei.
În Sud-Vestul Oceanului Pacific, a apărut o noua insulă, după erupția unui vulcan subacvatic
O noua insulă a apărut în Sud-Vestul Oceanului Pacific, unde vulcanii subacvatici sunt numeroși. Unul dintre acești vulcani scufundați s-a trezit pe 10 Septembrie, aruncînd lavă, aburi și cenușă, potrivit unui comunicat al Observatorului Terestru al NASA, raportează CNN, informează mediafax.
La doar unsprezece ore după ce vulcanul a început să erupă, o nouă insulă a apărut deasupra suprafeței apei, precizează NASA, care a surprins imagini ale insulei în formare cu ajutorul sateliților.
Insula nou-născută a crescut rapid în dimensiuni, potrivit NASA. Pe 14 Septembrie, cercetătorii de la Tonga Geological Services au estimat că insula acoperea doar 4.000 de metri pătrați, dar pînă la 20 Septembrie, insula crescuse pînă la 24.000 de metri pătrați.
Noua insulă se află pe muntele submarin Home Reef din Insulele Tonga Centrale, la Sud-Vest de Insula Late din arhipelag.
Insulele create de vulcanii subacvatici „sunt adesea de scurtă durată”, precizează NASA. Dar, uneori, pot rezista ani sau chiar decenii.
Proteste masive anti-mobilizare în republica rusă Daghestan
Mai multe imagini apărute Duminică, 25 Septembrie, pe rețelele sociale, arată nemulțumiri în creștere în Rusia față de mobilizarea forțată dispusă de la Kremlin.
"Protest anti-mobilizare în regiunea Khasaviurt din Daghestan. Se pare că mai multe sate refuză individual să permită recrutarea bărbaților locali. Rapoartele locale indică faptul că protestatarii au blocat și autostrada federală din zonă. Am văzut ceva similar în Babayurt (n.r.; o altă regiune din Daghestan), precum și un videoclip cu o confruntare la un alt centru de recrutare", scrie pe Twitter Andrew Roth, corespondentul The Guardian în Rusia.
În imagini se poate vedea cum poliția trage în aer încercînd să disperseze mulțimea, acțiune care însă nu are succes.
"Daghestanul arată ca un punct care fierbe de furie din cauza mobilizării. Republica a trimis partea sa de bărbați să lupte și să moară în Ucraina", arată un alt comentariu postat pe Twitter.
Republica situată în Sudul Rusiei numără aproximativ 3 milioane de locuitori, care reprezintă peste 30 de grupuri etnice și 81 de naționalități.
În Rusia este în creștere curentul care acuză Moscova de tentative de purificare etnică, în condițiile în care majoritatea noilor recruți sunt adunați din regiunile sărace, de la periferia Federației, și foarte puțini din orașele mari, precum Moscova sau Sankt Petersburg.
În acest timp, pe rețelele de socializare apar tot mai multe filme prezentînd scene dezgustătoare la centrele de recrutare. Majoritatea bărbaților care se prezintă sau sunt aduși cu forța sunt extrem de beți și vag conștienți de situația în care se află.
Zelenski domină clasamentul celor mai influenți 50 de evrei din lume în 2022
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ocupă primul loc în clasamentul celor mai influenți 50 de evrei din lume în 2022, întocmit de influentul cotidian israelian The Jerusalem Post.
În Mai, Președintele Ucrainei a fost desemnat cea mai influentă persoană a anului 2022, potrivit cititorilor revistei americane Time.
Prim-ministrul Israelului Yair Lapid și prim-ministrul Franței Elizabeth Bourne s-au clasat pe locul doi și respectiv trei. Tom Nides, intermediarul influent dintre SUA și Israel se află pe locul patru, iar șeful diplomației americane Antony Blinken, pe locul opt.
Rușii mobilizați dorm pe paturi sub cerul liber, în pădure, în Ucraina
Rusia mobilizează sute de mii de soldați pentru a-i trimite la război în Ucraina, dar nu poate să le ofere condiții minime de trai pe front. Pe internet au apărut imagini cu dezastrul armatei lui Putin în Ucraina. Rusia le oferă noilor soldați paturi unde să doarmă sub cerul liber, în pădure, aproape de linia frontului.
Pe lîngă condițiile precare de cazare, cei mai mulți recruți ruși primesc arme foarte vechi, unele datînd chiar de după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Ministrul rus al Apărării a anunțat mobilizarea a 300.000 de rezerviști care urmează să fie trimiși pe front.
Vladimir Putin poate chema toate trupele pe care le dorește, dar Rusia nu are cum să le ofere acestor noi trupe antrenamentul și armele de care au nevoie pentru a lupta în Ucraina prea curînd, relatează CNN.
Sute de mii de firme din România nu au cont bancar
Şeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş, a afirmat că în România sunt aproximativ 300.000 de firme care nu au cont bancar, dintr-un total de 1,6 milioane de firme. Heiuş a precizat că se lucrează la modificarea Codului de procedură fiscală, însă aceste firme nu pot fi obligate să îşi deschidă conturi.
Întrebat, într-o emisiune difuzată Duminică, de Digi 24, dacă a crescut gradul de conformare voluntară la plată, şeful ANAF, Lucian Heiuş, a precizat că acesta a ajuns la 86 la sută.
Întrebat, de asemenea, dacă a devenit mai uşor de plătit, şeful ANAF a explicat că nu este greu, dar că sunt foarte multe firme care nu au cont bancar.
”Nu mi se pare greu. Nu este greu astăzi să faci o declaraţie şi să o depui, nu este greu nici să faci o plată. În schimb, am constatat, făcînd diverse analize, că există undeva în jur de 300.000 de agenţi economici care nu au cont bancar. ANAF nu are nici o vină. Mai mult, o parte dintre ei sunt înregistraţi în scopuri de TVA. Totalul este 1,6 milioane. O firmă din patru din România nu are cont bancar”, a subliniat Heiuş.
Şeful ANAF a adăugat că lucrează la modificarea Codului de procedură fiscală.
”Acum lucrez la o modificare la Codul de procedură fiscală prin care încerc să reglementez acest aspect. Îmi este teamă că s-ar putea să ne lovim de niște directive europene, nu poţi să îi impui cuiva să îşi deschidă un cont bancar.
Pe de altă parte mi se pare anormal să înfiinţezi o firmă, primeşti toate înregistrările, dar nu te mai duci să deschizi un cont curent la bancă cum este normal. Şi vii în data de 25, dacă vii, cu plăsuţa şi plăteşti nişte impozite cash la trezorerie. Cei care nu au cont bancar sunt prinşi într-o analiză de risc că ceva se întîmplă acolo”, a declarat Lucian Heiuş.
Aproape 50 de morți și dispăruți într-un naufragiu al unei ambarcaţiuni cu pelerini hinduşi
Cel puţin 23 de persoane au murit, iar alte 25 au fost date dispărute Duminică, în naufragiul unui vapor, pe un rîu, în Nordul Bangladeshului, anunţă Poliţia, relatează AFP.
”Am recuperat 23 de corpuri. Pompierii și scafandri caută alte corpuri”, a declarat AFP un reprezentant al Poliţiei locale, Shafiqul Islam.
Alt ofiţer de Poliţie a anunţat că 25 de persoane erau date dispărute în continuare. La bordul vaporului se aflau 50 de pelerini hinduşi, a precizat Poliţia.
Pelerinii se duceau la un templu, iar vaporul s-a răsturnat brusc şi s-a scufundat în rîul Karatoa, în apropiere de oraşul Boda, în Nordul Bangladeshului.
Naufragii – cauzate de lipsa întreținerii ambarcațiunilor şi o supraaglomerare a acestora la bord – sunt frecvente în Bangladesh, o ţară săracă, străbătură de multe rîuri.
Partidul Comunist Chinez se pregătește de Congres
Partidul Comunist Chinez (PCC, unic) a anunţat, Duminică, faptul că şi-a ales delegaţii la viitorul Congres cincinal, care urmează să înceapă la 16 Octombrie, relatează AFP.
”Fiecare unitate electorală din toată ţara a organizat un Congres al partidului sau o reuniune reprezentativă a partidului şi a ales 2.296 de delegaţi la al XX-lea Congres al partidului”, anunţă televiziunea chineză de stat CCTV.
Delegaţii, între care se află şi femei, membri ai etniilor minoritare şi experţi economici, cercetători şi sportivi, este necesar să fie adepții orientării ideologice a lui Xi Jinping şi statutului PPC.
Acest Congres, la Beijing, intervine în contextul în care Președintele chinez Xi Jinping se confruntă cu mai multe dificultăţi, inclusiv cu o deteriorare a situaţiei economice şi relaţiilor cu SUA şi consecinţe ale politicii chineze stricte a toleranţei zero faţă de covid-19, care a accelerat o izolare a Chinei.
Voturile par să fie simple formalităţi, compoziţiile Biroul politic şi Comitetului permanent fiind probabil decise în avans, comentează AFP. Chiar dacă regimul comunist dă aparenţa de unitate, în culise rivalităţile există şi Preşedintele va încerca să-şi consolideze puterea, estimează analiştii.
De la venirea la putere a lui Xi Jinping în fruntea partidului-stat, la sfîrşitul lui 2012, peste un milion şi jumătate de cadre au fost sancţionate într-o amplă campanie anticorupţie, potrivit cifrelor oficiale.
Numărul 1 chinez este de multă vreme suspectat că se foloseşte de această campanie pentru a-şi elimina opoziţia internă, notează France Presse.
Partidul Uniunea Poporului Iranului Islamic cere anularea legii vălului și desfiinţarea Poliţiei Moravurilor
Principalul partid reformator din Iran, Uniunea Poporului Iranului Islamic, îndeamnă statul să anuleze obligaţia purtării vălului, după moartea unei tinere deţinute a Poliţiei Moravurilor, Mahsa Amini, care a declanşat manifestaţii în întreaga ţară, relatează AFP, scrie news.ro.
Potrivit unei legi în vigoare din 1983, femeile – atît iraniene, cît şi străine, indiferent de religia lor – sunt obligate să iasă în public purtînd un văl pe cal şi cu corpul acoperit de un veşmînt amplu, mai mult sau mai puţin lung.
Mahsa Amini, în vîrstă de 22 de ani, a fost arestată la 13 Septembrie, la Teheran, din cauză că ”purta veşminte nepotrivite”, de Poliţia Moravurilor, însărcinată să impună respectarea codului vestimentar strict în Republica islamică.
Ea a murit trei zile mai tîrziu, la un spital.
Uniunea Poporului Iranului Islamic, din care fac parte apropiaţi ai fostului preşedinte reformator iranian Mohammad Khatami (1997-2005), a anunţat Sîmbătă, într-un comunicat, că le cere autorităţilor ”să pregătească elementele juridice care să deschidă calea anulării legii privind hijabul obligatoriu”.
Această formaţiune, care nu se află la putere, cere şi ca Republica islamică să anunţe ”oficial încetarea activităţii Poliţiei Moravurilor” şi ”să autorizeze manifestaţii paşnice”.
Partidul îndeamnă totodată la formarea unei Comisii de anchetă ”imparţiale” privind moartea lui Mahsa Amini şi la ”eliberarea imediată a persoanelor arestate recent”.
Moartea tinerei femei a declanşat manifestaţii nocturne în principalele oraşe din Iran, în care 35 de persoane au fost ucise, potrivit unui bilanţ oficial.
Sute de manifestanţi au fost arestaţi la aceste manifestaţii. Numai în provincia Guilan (Nord), ”739 de răzvrătiţi, inclusiv 60 de femei” au fost arestaţi, a anunţat şeful Poliţiei provinciei, potrivit agenţiei de presă Tasnim.












