REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (25 Octombrie 2021)

Joe Biden amînă declasificarea arhivelor secrete despre asasinarea lui John F. Kennedy

Declasificarea unor noi documente secrete despre asasinarea, la Dallas, în 1963, a fostului Preşedinte american John F. Kennedy va fi amînată cu un an, a anunţat Casa Albă, transmite AFP, preluată de Agerpres. Anunțul vine după ce în anul 2017, în timpul Preşedinţiei lui Donald Trump, arhivele naţionale ale SUA au declasificat în trei tranşe o serie de dosare referitoare la acest caz. „Întrucît agenţiile au propus ca declasificarea tuturor informaţiilor cuprinse în arhive să fie amînată, certific că ea va fi amînată pînă la 15 Decembrie 2022”, precizează Președintele Joe Biden într-un comunicat. Se vor împlini atunci aproape șase decenii de la asasinat.

Potrivit comunicatului, din cauza pandemiei de COVID-19, arhiviştii au întîrziat în examinarea dosarelor şi au nevoie de mai mult timp. Această amînare este necesară „pentru a preveni orice atingere adusă securităţii militare, operaţiunilor de informaţii, menţinerii ordinii publice şi conduitei în relaţiile externe”, motivează Preşedintele american. El explică, în continuare, că toate aceste considerente sunt „mai importante decît interesul general de a vedea o declasificare imediată”. Comisia de investigare a asasinării lui John F. Kennedy, cunoscută sub numele de „Comisia Warren”, după numele preşedintelui ei, Earl Warren, pe atunci preşedinte al Curţii Supreme a SUA, a ajuns la concluzia, în anul 1964, că Lee Harvey Oswald a acţionat singur în operaţiunea de asasinare a Preşedintelui. Oswald a fost membru al pușcașilor marini și a trăit cîțiva ani în Uniunea Sovietică. Aceste concluzii au stîrnit însă controverse încă de la publicarea lor, iar activitatea Comisiei Warren a fost criticată în analize ulterioare. O comisie a Congresului american a estimat ulterior că John F. Kennedy a fost asasinat probabil în urma unui complot.

La 22 Noiembrie 1963, J. F. Kennedy și soția lui, Jacqueline, traversau cu limuzina decapotabilă centrul orașului Dallas împreună cu guvernatorul statului Texas și partenera acestuia. Pe marginea străzilor, mulțimea îl aclama pe Președinte. La 12:30 s-au auzit trei focuri de armă. Primul și-a ratat ținta şi toată lumea a crezut că sunetul a fost provocat de o petardă. Al doilea l-a nimerit pe Președinte în spate și glontele i-a ieșit prin gît, după care l-a lovit și pe guvernator. Următoarea împușcătură a fost cea fatală, iar J.F. Kennedy a fost împușcat în cap.

O nouă caravană cu peste 2.000 de migranţi a pornit din Sudul Mexicului pentru a ajunge la frontiera cu SUA

Mai mult de 2.000 de persoane au pornit din oraşul mexican Tapachula, lîngă frontiera cu Guatemala, cu intenţia de a se îndrepta spre Nord şi a ajunge în SUA, informează dpa, potrivit agerpres. Caravana de migranţi este formată majoritar din latino-americani, dar printre ei sunt şi cîţiva haitieni şi africani, a declarat activistul Irineo Mujica de la Organizaţia Pueblo Sin Fronteras, care îi însoţeşte pe migranţi. Grupul a reuşit să pornească în pofida desfăşurării de forţe de securitate din partea Institutului Naţional pentru Migraţie (INM) şi a Gărzii Naţionale. Prima destinaţie a caravanei de migranţi este Ciudad de Mexico, chiar dacă unii vor să încerce apoi să ajungă în SUA. În August, mai multe sute de haitieni, cubanezi şi latino-americani au plecat din Tapachua, fiind opriţi apoi de forţele de securitate mexicane.

În timpul Preşedinţiei lui Donald Trump, SUA au introdus regula „Rămîi în Mexic”, conform căreia solicitanţii de azil trebuie să rămînă în Mexic pe durata procedurilor, obligînd de multe ori migranţi vulnerabili să trăiască luni de zile în oraşe de frontieră periculoase. Joe Biden a abolit acest program la scurt timp după ce a devenit Preşedinte, însă un judecător federal din Texas a ordonat recent reintroducerea lui. Preşedintele Biden este supus unei presiuni crescînde asupra numărului mare de migranţi ce sosesc la graniţa de Sud. Republicanii îl acuză pe Biden, un democrat, că a creat o criză prin politicile sale de migraţie mai liberale.

Austria a prezentat propuneri de legalizare a sinuciderii asistate

Guvernul austriac a prezentat propuneri de legalizare a sinuciderii asistate, începînd cu 2022, ca răspuns la o hotărîre judecătorească care a decis că actuala interdicţie încalcă drepturile fundamentale ale cetăţenilor săi, transmite AFP. În Decembrie 2020, Curtea Constituţională a cerut Guvernului să ridice actuala interdicţie privind asistarea sinuciderii, pasibilă cu o pedeapsă de pînă la cinci ani de închisoare. Potrivit unui rezumat al legii propuse de Ministerul Justiţiei, adulţii care sunt bolnavi în stadiu terminal sau care suferă de o boală permanentă şi debilitantă vor putea beneficia de asistenţă pentru a-şi pune capăt vieţii. Doi medici vor trebui să evalueze fiecare caz, dintre care unul trebuie să fie calificat în medicină paliativă. Ei vor trebui să determine dacă pacientul este capabil să ia decizia în mod independent. În plus, ar trebui să treacă cel puţin douăsprezece săptămîni înainte de a se acorda accesul la sinucidere asistată, pentru a se asigura că nu este solicitat din cauza unei crize temporare. Această perioadă va fi redusă la două săptămîni pentru pacienţii aflaţi în stadiul terminal al unei boli.

Propunerile vor fi supuse acum examinării de către experţi înainte de a fi prezentate Parlamentului, iar deputaţii vor trebui să le aprobe înainte de sfîrşitul anului. Eutanasia a fost legalizată în Olanda şi Belgia, în timp ce ţări în mod tradiţional catolice, precum Irlanda şi Polonia, se opun acestei practici.

Viktor Orban acuză SUA și UE că încearcă să se amestece în politica internă a Ungariei pentru ca el să piardă alegerile

Premierul ungar Viktor Orban a acuzat Washingtonul şi Bruxellesul că încearcă să se amestece în politica internă a Ungariei de partea rivalului său la alegerile de anul viitor, Peter Marki-Zay, care a susţinut, în paralel, că actualul regim de la Budapesta a devenit nesustenabil moral, relatează Reuters, potrivit agerpres. Pentru prima dată de cînd a venit la putere în anul 2010, partidul Fidesz al lui Viktor Orban se va confrunta la scrutinul din Aprilie anul viitor cu un front unit al opoziţiei. Toate partidele opoziţiei ungare, şase la număr, incluzînd aici social-democraţii, liberalii şi fosta extremă-dreaptă Jobbik redefinită acum ca formaţiune de centru-dreapta, au decis să lase la o parte diferenţele dintre ele pentru a se uni împotriva lui Viktor Orban. Acestea au desfăşurat o consultarea naţională pentru stabilirea unui candidat comun cu şanse de a cîştiga în faţa actualului premier conservator, din care a rezultat tot un conservator, Peter Marki-Zay, în vîrstă de 49 de ani şi în prezent primarul unui mic oraş.

Vorbind în faţa a zeci de mii de simpatizanţi adunaţi la Budapesta pentru a marca revolta anti-sovietică din anul 1956, Viktor Orban a spus că Washingtonul şi miliardarul George Soros ajută opoziţia ungară cu bani, reţele de activişti şi mass-media. ”Dar ce contează nu este ceea ce ei doresc la Bruxelles, la Washington şi în mass-media controlate din străinătate. Maghiarii sunt cei care-şi vor hotărî propriul destin. Forţa noastră stă în unitate (…), credem în aceleaşi valori: familia, naţiunea şi o Ungarie puternică şi independentă”, a clamat el. ”Vom opri propaganda agresivă LGBTQ la poarta şcolii” şi a sosit momentul ca Bruxellesul să înţeleagă că ”nici măcar comuniştii nu ne-au putut înfrînge”, a mai spus Orban, cu referire la noua lege ungară împotriva promovării homosexualităţii în şcoli, act normativ ce a agravat conflictul Budapestei pe tema statului de drept cu Comisia Europeană, care din acest motiv refuză să aprobe planul de redresare şi rezilienţă (PNRR) al Ungariei.

La un miting separat al opoziţiei, Marki-Zay a promis că, dacă va deveni premier, Guvernul său va elabora o nouă Constituţie, va combate corupţia, va introduce moneda euro şi va garanta libertatea presei. ”Acest regim (al lui Orban) a devenit nesustenabil moral. (…) Dinamica pozitivă pe care o avem acum ar trebui să ne ducă la victorie în Aprilie 2022”, speră candidatul opoziţiei. Conform sondajelor, Fidesz şi alianţa opoziţiei sunt în prezent umăr la umăr, cu circa un sfert dintre alegători încă nehotărîţi.

Poliţia germană a oprit peste 50 de simpatizanţi înarmaţi ai extremei drepte să patruleze la frontiera cu Polonia

Poliţia germană a anunţat că a oprit mai mult de 50 de simpatizanţi ai extremei drepte înarmaţi cu spray-uri cu piper, bîte şi macete şi care încercau să patruleze la frontiera cu Polonia pentru a opri migranţi să intre pe teritoriul german, a informat Duminică Reuters. Supranumiţi „vigilenţi”, aceştia au răspuns la apelul partidului A Treia Cale (Der III. Weg), suspectat că ar avea legături cu grupări neo-naziste, pentru a opri traversările ilegale de lîngă localitatea Guben, la frontiera germano-poloneză. Poliţia a confiscat arme de la 50 de suspecţi şi i-a făcut să plece din zona Guben, Sîmbătă seara şi la primele ore ale dimineţi de Duminică, a anunţat un purtător de cuvînt al forţelor de Poliţie. Unii dintre suspecţi s-au deplasat la frontiera poloneză din alte zone ale Germaniei.

Sîmbătă, zeci de oameni au organizat un priveghi în Guben pentru a-şi manifesta opoziţia faţă de patrulele de extremă dreapta. Germania a desfăşurat încă 800 de poliţişti la frontiera cu Polonia, pentru a controla fluxul de migranţi ce încearcă să intre în Uniunea Europeană dinspre Belarus, a anunţat duminică ministrul german de Interne, Horst Seehofer. Săptămîna trecută, Seehofer a spus că Germania nu intenţionează să-şi închidă frontiera cu Polonia, însă Duminică el a afirmat că ţara sa ar putea lua în considerare controale mai stricte.

Regatul Unit relaxează restricţiile pentru turiştii care se întorc în ţară şi care sunt vaccinaţi cu schema completă

Regatul Unit a relaxat măsurile anti-COVID-19 pentru turiştii care se întorc în ţară şi care sunt vaccinaţi cu schema completă, decizie pe care Guvernul britanic o consideră un important factor de impulsionare a industriei turismului, informează dpa, potrivit agerpres. Începînd cu orele locale 04:00 (03:00 GMT), Duminică, şi pe durata vacanţei şcolare persoanele vaccinate cu schema completă care se vor întoarce în Regatul Unit dintr-o ţară ce nu se află pe lista roşie vor putea prezenta un test rapid în locul unui test PCR mai scump, efectuat cu cel mult două zile înainte. Testele antigen rapide cu flux lateral pentru călătoriile internaţionale pot fi obţinute începînd de Vineri de la un furnizor privat de pe lista celor enumeraţi pe GOV.UK. Departamentul de Sănătate şi Asistenţă Socială (DHSC) a precizat că pasagerii trebuie să trimită o fotografie cu rezultatul testului lor către furnizorul privat, în caz contrar riscînd o amendă. Persoanele ce vor fi testate pozitiv la coronavirus vor trebui să efectueze în mod gratuit un test PCR de confirmare şi să intre în izolare.

SUA cer Coreei de Nord să pună capăt testelor balistice „îngrijorătoare și contraproductive”

SUA au îndemnat Coreea de Nord să pună capăt testelor de rachetă „contraproductive” și și-au exprimat speranţa că Phenianul va răspunde apelului la dialog lansat de Washington. Coreea de Nord a lansat Marți o rachetă balistică de pe un submarin, determinînd Consiliului de Securitate al ONU să se reunească în regim de urgenţă. Reprezentantul special al SUA pentru Coreea de Nord, Sung Kim, s-a întîlnit cu omologul său Sud-coreean Noh Kyu-duk, după o întrevedere cu omologul lor nipon, la Washington. El a calificat lansarea de Marţea trecută drept „provocare” şi a îndemnat Phenianul să înceteze testele sale de rachetă „îngrijorătoare şi contraproductive”. „Sperăm că Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) va răspunde pozitiv la eforturile noastre de sensibilizare”, a spus Kim în faţa jurnaliştilor la Seul.

Lansarea de Marţi este cea mai recentă dintr-o serie de teste balistice efectuate recent de Coreea de Nord. Phenianul a efectuat recent mai multe teste, inclusiv cu o rachetă cu rază lungă de acţiune, o armă trasă dintr-un tren şi o rachetă prezentată ca hipersonică de către Coreea de Nord, provocînd îngrijorare în rîndul multor naţiuni. La începutul lunii, liderul Nord-coreean Kim Jong Un a acuzat SUA pentru sancţiuni, respingînd afirmaţiile Washingtonului conform cărora SUA nu au intenţii ostile. Kim Jong Un s-a întîlnit de trei ori cu fostul Preşedinte al SUA Donald Trump, dar discuţiile au intrat într-un punct mort după al doilea summit din 2019, din cauza lipsei unui acord cu privire la relaxarea sancţiunilor internaţionale şi concesiilor pe care Phenianul era pregătit să le facă în schimb.

Preşedintele Joe Biden a promis că va continua să exploreze calea diplomatică, însă cu o abordare mai discretă, prin căutarea de domenii unde sunt posibile progrese.

Vaccinarea a crescut în Italia, după ce certificatul verde a devenit obligatoriu pentru toți angajații

De cînd certificatul verde a devenit obligatoriu pentru toți angajații din Italia, cu zile neplătite pentru cei care nu îl prezintă, mulți oameni care ezitau să se vaccineze împotriva COVID-19 s-au imunizat, relatează ThGuardian. Regulile sunt cele mai stricte din Europa și impun angajaților să prezinte dovada vaccinării, a imunizării prin boală sau a unui test negativ efectuat în ultimele 48 de ore. Această abordare prudentă a Italiei este considerată cheia ratei scăzute de infectare din prezent. Cei care încalcă regulile riscă să fie suspendați fără plată sau amendați cu pînă la 1.500 de euro. Angajatorii pot fi amendați dacă nu verifică certificatele verzi ale angajaților.

Prin introducerea acestei măsuri, scopul Italiei a fost să stimuleze vaccinarea, astfel încît să-și atingă ținta de 90% din populație imunizată pînă la sfîrșitul lunii Octombrie și să evite un nou lockdown. Certificatul, necesar și pentru a lua masa în interior la restaurante, pentru a intra în muzee, teatre, cinematografe și stadioane și pentru călători cu avionul și trenul, a devenit obligatoriu în timpul Verii în combinație cu menținerea altor măsuri de anticoronavirus, cum ar fi portul măștii de protecție în magazine și în mijloacele de transport în comun. Guvernul a respins ideea de a oferi testele COVID-19 gratuit, ca o modalitate suplimentară de a-i determina pe italieni să-și facă vaccinul.

Explozie a cazurilor COVID în Marea Britanie. Cea mai ridicată rată a infectărilor se înregistrează în rîndul copiilor

Marea Britanie a înregistrat în ultima săptămînă cel mai mare număr de noi cazuri de COVID-19 după luna Iulie și confirmă trendul ascendent al pandemiei în această ţară, care are una dintre cele mai ridicate rate ale vaccinării. Lipsa restricțiilor alimentează răspîndirea virusului în timp ce o subvariantă a tulpinii Delta este examinată de autorităţile sanitare. Conform datelor oficiale preluate Sîmbătă de Reuters, 333.465 de persoane au fost confirmate cu COVID-19 în Marea Britanie în ultima săptămînă, cu 15% mai multe faţă de săptămîna anterioară, cînd au crescut cu 12% şi decesele provocate de această boală, Sîmbătă fiind înregistrate 135 noi decese.

Deşi vaccinarea şi îmbunătăţirea tratamentelor au redus semnificativ rata mortalităţii din valurile de infectări anterioare, sistemul sanitar britanic începe să simtă presiunea noului val, iar rata deceselor este peste cea din celelalte ţări Vest-europene. Actualul val de infectări este atribuit de specialişti unui cumul de factori, printre care lipsa restricţiilor, scăderea imunităţii celor mai vulnerabili care au fost vaccinaţi foarte devreme la începutul anului şi ratei reduse de vaccinare a adolescenţilor, scrie Agerpres. Cea mai ridicată rată a infectărilor se înregistrează în prezent în Marea Britanie în rîndul copiilor, peste 8% dintre elevii cu vîrste între 11 şi 16 ani fiind infectaţi la jumătate lunii Octombrie şi 3,8% dintre cei cu vîrste între 2 şi 11 ani, faţă de 1,79% pe ansamblul populaţiei, relevă cele mai recente date ale biroului naţional de statistică. Autorităţile sanitare britanice au anunţat că au inclus în categoria ''variantă în curs de investigare'' subvarianta AY4.2 a variantei Delta a coronavirusului, care pare să fie mai contagioasă decît aceasta din urmă.

Obama îi acuză pe republicani că ameninţă democraţia în SUA

Fostul Preşedinte american, Barack Obama, i-a acuzat pe republicani că ameninţă democraţia în SUA, înaintea unor alegeri locale foarte strînse, considerate un test naţional asupra popularităţii actualului Preşedinte Joe Biden, într-un moment în care acesta negociază dur un plan masiv de investiţii cu Congresul, comentează France Presse.

Fostul Preşedinte se deplasase la Richmond, în Sudul conservator al statului american Virginia, pentru a-l susţine pe democratul Terry McAuliffe (64 de ani), candidat la postul de guvernator, aflat la egalitate în opţiunile electoratului cu republicanul pro-Trump, Glenn Youngkin (54 de ani), înaintea scrutinului din 2 Noiembrie. În faţa cîtorva sute de tineri militanţi entuziaşti, reuniţi la Virginia Commonwealth University din Richmond, el a afirmat că Yougkin ar intenţiona să suprime posturi de cadre didactice, să reducă accesul la avorturi şi că ar sprijini afirmaţiile lui Donald Trump, care pretinde că alegerile prezidenţiale i-au fost furate. „Din cîte ştiu, principalul mesaj al adversarului lui Terry este că e un tip ca toată lumea pentru că poartă hanorac din fleece. Şi a acuzat şcolile că spală pe creier copiii noştri”, a spus Obama. „El a mai spus că vrea să ceară verificarea maşinilor de vot utilizate la ultimul scrutin. Şi ar trebui să credem că el ne va apăra democraţia?”. Obama, care rămîne democratul cel mai popular în SUA la cinci ani după ce a părăsit Casa Albă, vrea să dinamizeze alegătorii afro-americani, un electorat-cheie în acest stat sudic, în special în regiunea Richmond.

Youngkin s-a concentrat asupra şcolilor, făcînd campanie împotriva măştii obligatorii, denunţată de alegătorii lui Donald Trump. Pînă în prezent, el a evitat cu grijă să sprijine afirmaţiile fostului Preşedinte care pretinde că alegerea i-a fost furată.