REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (24 Octombrie 2022)

În România, a fost dislocată o divizie de elită din Armata americană

Divizia 101 aeropurtată a Armatei Statelor Unite a fost trimisă în România, fiind pentru prima dată în ultimii 80 de ani în care este desfășurată în Europa. Evenimentul are loc în contextul tensiunilor dintre Rusia și NATO, iar unitatea, poreclită „Screaming Eagles”, este antrenată să acționeze rapid pe orice cîmp de luptă din lume, potrivit Digi24.

CBS News a luat un interviu comandantului adjunct al Diviziei, brigadierul-general John Lubas, și colonelului Edwin Matthaidess, comandantul Brigăzii 2 de luptă, într-un elicopter Black Hawk, chiar la marginea teritoriului NATO, la cîțiva kilometri distanță de graniță ucraineană, în România.

„Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru de teritoriu NATO. Venim cu capacități speciale, de la capacitatea noastră de asalt aerian. Suntem o forță de infanterie ușoară dar, din nou, aducem mobilitate cu noi, pentru aeronavele noastre și pentru asalturile noastre aeriene”, a declarat Lubas.

Elicopterul Black Hawk a aterizat la baza în care trupele americane și române loveau ținte în cadrul unui exercițiu de asalt terestru și aerian. Acesta a fost menit să recreeze atmosfera de luptă prin care forțele ucrainene trec în fiecare zi în fața armatei ruse, la cîțiva kilometri peste graniță.

Matthaidess a spus că el și trupele sale sunt cele mai apropiate forțe americane de războiul din Ucraina.

Parlamentari germani într-o vizită de trei zile în Taiwan, în contextul escaladării tensiunilor în regiune

Un grup de şase parlamentari germani a sosit Duminică în Taiwan, în a doua vizită a unei delegaţii parlamentare germane luna aceasta, pe fondul escaladării tensiunilor în regiune, informează dpa, potrivit agerpres. Grupul, condus de parlamentarul Peter Heidt din Partidul Liber Democart (FDP), a fost întîmpinat de ministrul-adjunct al Afacerilor Externe al Taiwanului, Ming-Yen Tsai, pe aeroportul internaţional Taoyuan. Vizita ar urma să se încheie Miercuri.

Heidt a subliniat că vizita este parte a angajamentului Guvernului german de a „sprijini ţările democratice”, adăugînd că există o mare îngrijorare că Beijingul vrea „să anexeze Taiwanul, dacă va fi necesar cu forţa”, potrivit unui comunicat transmis dpa.

„Gesturile de ameninţare ale Chinei nu ar trebui să ne oprească să întreprindem vizite şi să sprijinim Taiwanul ca stat care împărtăşeşte valorile noastre de democraţie şi libertate”, a spus Heidt.

Taiwanul are propriul Guvern de la victoria comuniştilor în partea continentală a Chinei, în 1949, dar Beijingul consideră acest teritoriu ca fiind una din provinciile sale şi ameninţă că va recurge la forţă în cazul în care insula îşi proclamă oficial independenţa.

Laburiştii îi cer lui Liz Truss să nu aibă pretenție la indemnizaţia la care ar avea dreptul pentru poziţia de premier

Liderul Partidului Laburist, în opoziţie, Sir Keir Starmer, i-a cerut lui Liz Truss să nu pretindă o indemnizaţie de pînă la 115.000 de lire sterline pe an la care ar avea dreptul, după demisia din funcţia de prim-ministru, notează BBC, scrie news.ro

Ea va putea acum să solicite indemnizaţia pentru costuri publice (PDCA), stabilită în prezent la 115.000 de lire sterline, la care au dreptul toţi foştii premieri, dar liderul laburist a spus că „nu şi-a cîştigat dreptul” la indemnizaţie. Foştii premieri pot recurge la PDCA pentru orice costuri care apar ca urmare a îndatoririlor publice.

„Nu ar trebui să accepte acest drept. După 44 de zile, nu şi-a cîştigat dreptul la acel drept, ar trebui să-l refuze”, a spus Kerr.

PDCA a fost anunţată de fostul premier John Major în Martie 1991, în urma demisiei lui Margaret Thatcher. A fost introdus pentru a-i ajuta pe foştii premieri încă activi în viaţa publică, plăţile fiind efectuate doar pentru a acoperi costul real al continuării îndeplinirii sarcinilor publice. Costurile sunt o rambursare a cheltuielilor suportate pentru birou şi secretariat „care decurg din poziţia lor specială în viaţa publică” – de exemplu, costuri de birou, salarii pentru personalul care îi ajută în munca lor în viaţa publică sau deplasări la evenimente în care se află în calitate de fost prim-ministru.

Iranul avertizează Europa

Iranul a avertizat împotriva oricărei abordări provocatoare după un apel al ţărilor europene pentru o anchetă a ONU cu privire la dronele iraniene furnizate Rusiei, potrivit Occidentului, şi care sunt folosite în războiul împotriva Ucrainei, informează AFP, potrivit agerpres

Ministerul iranian de Externe a negat din nou, într-un comunicat de presă, că Teheranul ar fi furnizat arme Moscovei, acuzînd Occidentul că încearcă să pună presiune asupra Iranului.

Uniunea Europeană şi Regatul Unit au anunţat Joi noi sancţiuni împotriva Iranului. Acestea vizează trei generali şi o companie de armament,”responsabili pentru furnizarea de drone kamikaze Rusiei” pentru a fi folosite în Ucraina.

„Iranul consideră că abordările provocatoare ale UE şi Regatului Unit fac parte dintr-un scenariu politic ţintit”, a declarat purtătorul de cuvînt al ministerului de Externe, Nasser Kanani, citat într-un comunicat.

Acesta a „condamnat ferm” măsurile „distructive” ale UE şi ale Marii Britanii, adăugînd că Iranul „îşi rezervă dreptul de a răspunde oricărei acţiuni iresponsabile şi nu va ezita să îşi apere interesele”.

În timp ce Rusia ordonă evacuări și își retrage trupele din Herson, numărul jafurilor crește

Reprezentanții Armatei ucrainene susțin că numărul jafurilor a crescut în Herson, în timp ce Rusia ordonă evacuări și își retrage trupele, informează mediafax.

Armata ucraineană a primit informații despre tot mai multe despre jafuri în orașul Herson, controlat de Rusia, au anunțat reprezentanții Armatei.

„Numărul de cazuri de jafuri și acțiuni ilegale în Herson a crescut. Ocupanții confiscă mașini de la populația locală și încearcă să părăsească orașul folosind trecerea cu feribotul de lîngă podul Antonivskyi”, a afirmat Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene.

Anterior, administrația susținută de Rusia le-a spus civililor să plece pe malul estic al rîului Dnipro. Armata ucraineană susține că forțele rusești sunt în retragere. Ofițeri și personal medical au fost evacuați și din Beryslav, la Est de orașul Herson, a precizat Armata ucraineană.

Un român internat a devastat mai multe săli de operaţie ale unui spital din Italia

Un român, în vîrstă de 50 de ani, pacient al Spitalului San Bartolomeo din Sarzana, Italia, a vandalizat patru săli de operaţie, în care a intrat, pe timp de noapte şi a descărcat unele dintre extinctoarele care se aflau în unitatea sanitară. După incident, bărbatul a reuşit să fugă din spital, fiind prins de către Poliţie. Mai multe operaţii au fost amînate, pentru o curăţare temeinică a aparaturii afectate de actul de vandalism.

Potrivit jurnaliştilor de la ziarul La Nazione, românul s-a prezentat, Joi seară, la spitalul San Bartolomeo, reclamînd probleme cardiace. Medicii au decis să îl interneze pentru investigaţii suplimentare, însă, pe timpul nopţii, a ieşit pe fereastra unei băi, a ajuns în zona sălilor de operaţie, unde a descărcat extinctoarele aflate pe holul spitalului. 

Imediat după incident, românul a reuşit să fugă din spital, deşi alarmele s-au declanşat. El a fost găsit în zona centrală a localităţii, ascuns printre maşini, avînd asupra sa unul dintre extinctoare. Autorităţile italiene l-au dus la spitalul de psihiatrie Sant’Andrea din La Spezia.

Pentru că praful din extinctoare a făcut ca echipamentele sanitare din cele patru săli de operaţie să fie inutilizabile temporar, spitalul a fost nevoit să amîne operaţii programate pentru ziua de Vineri, fiind necesare curăţarea echipamentelor şi sterilizarea sălilor.

Astfel, au fost amînate, pentru perioada de pînă la 29 Octombrie, 12 operaţii oftalmologice. De asemenea, au fost întîrziate patru operaţii de urologie şi tot patru intervenţii de chirurgie plastică.

În premieră, după 25 de ani, în Biroul politic al Partidului Comunist chinez nu se află nici o femeie

Biroul politic, organul decizional al Partidului Comunist Chinez, nu are nici o femeie în componenţă, pentru prima dată, după 25 de ani, informează La Libre.

Sun Chunlan, singura femeie care făcea parte din Biroul politic, format din 25 de persoane, s-a retras, şi nici unul dintre noii membri nu este femeie.

Noul Birou politic are 24 de membri.

Sîmbătă s-a decis noua componenţă a Comitetului Central, de 205 membri, din care fac parte doar 11 femei. Prezenţa femeilor în Comitetul Central a scăzut de la 5,4 la sută la 4,9 la sută.

Femeile reprezintă 48,8 la sută din populaţia Chinei şi 29,4 la sută din totalul membrilor Partidului Comunist.

Cu ipocrizie, Şoigu acuză că Ucraina ar folosi o ”bombă murdară”

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a discutat, Duminică, la telefon, cu omologul său francez, Sebastien Lecornu, despre situaţia din Ucraina, situaţie care "are o tendinţă spre o escaladare necontrolată", informează AFP şi Reuters.

Serghei Şoigu "i-a împărtăşit omologului său francez îngrijorările sale legate de eventualele provocări din partea Ucrainei, prin recurgerea la o ”bombă murdară”, însă fără a oferi dovezi în susţinerea afirmaţiilor că Ucraina ar putea folosi o astfel de armă. Cei doi miniştri "au discutat despre situaţia din Ucraina, care se deteriorează rapid", a informat Ministerul Apărării rus într-un comunicat. "Există, în continuare, o tendinţă către o escaladare necontrolată", adaugă comunicatul.

Aşa-zisa "bombă murdară" combină explozivi tradiţionali cu materialele radioactive şi are, prin urmare, un efect dublu: provoacă o explozie şi contaminează radioactiv zona.

La scurt timp după invazia în Ucraina, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, într-un discurs încărcat de reproşuri, că Ucraina foloseşte tehnologie sovietică pentru a-şi crea propriile arme nucleare şi că aceasta echivalează cu pregătirea unui atac împotriva Rusiei.

Japonezii au început să matureze berea în adîncurile mării

Japonia schimbă jocul privind producția de bere și vine cu o idee inovatoare: maturarea băuturii în adîncul mării. Mai exact, 200 de sticle au fost ținute la o adîncime de 3 pînă la 4 metri, timp de trei luni și jumătate, potrivit Știrile TVR.

Specialiștii susțin că, în acest fel, berea are mai multe bule o aromă mai puternică, dar se depune și mai mult sediment decît de obicei. Toți cei care au gustat această bere spun că schimbările sunt în bine. Următorul pas este plasarea sticlelor la diferite adîncimi și pentru diferite perioade, pentru a studia diferențele.

Ce șanse ar putea avea Boris Johnson ca să ajungă din nou premier?

Boris Johnson, fost premier al Marii Britanii, și Rishi Sunak, fost ministru de Finanțe, au avut o întîlnire secretă, susțin surse BBC. Cei doi sunt posibilii succesori ai lui Lizz Truss. Sunak are sprijinul a 128 de parlamentari din toate aripile partidului său, inclusiv foști aliați ai lui Johnson, scrie adevarul.ro. El a anunțat, Duminică, 23 Octombrie, pe Twitter, că va candida la funcţia de prim-ministru al Regatului Unit, pentru a "redresa" economia ţării şi a "uni" Partidul Conservator, informează Reuters şi AFP, arată Agerpres.

Boris Johnson se află pe locul al doilea, avînd 53 de susținători, potrivit BBC. Cu toate acestea, stafful susţine că are sprijinul a 100 de parlamentari, numărul necesar pentru a intra oficial în cursă.

Penny Mordaunt este prima candidată care a declarat oficial că este în cursă, dar colegii de partid nu o susțin. Conform procedurii, candidaţii au timp pînă Luni, la prînz, să obţină sprijin pentru a candida. Dacă parlamentarii partidului susţin un singur candidat, noul prim-ministru ar putea fi anunţat Luni, după-amiază. În cazul în care vor fi mai mulți candidați, membrii Partidului Conservator vor vota online, iar cîștigătorul va fi anunțat Vineri. Sondajele de opinie au arătat că Boris Johnson ar putea cîștiga alegerile din interiorul partidului și să obțină un nou mandat ca premier.