REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (15 Septembrie 2022)

Danemarca va antrena soldaţi ucraineni pe teritoriul său

Danemarca va antrena soldaţi ucraineni pe teritoriul său, a anunţat ministrul Apărării, după exemplul a ceea ce face deja Marea Britanie pentru a sprijini Ucraina în faţa invaziei ruse, transmite AFP, potrivit agerpres

”Vor fi antrenamente în Danemarca. Nu pot să dau mai multe detalii, dar vor fi antrenamente ale Armatei ucrainene în Danemarca”, a declarat ministrul Morten Bodskov pentru agenţia daneză Ritzau.

Pînă acum, Copenhaga a trimis instructori în Marea Britanie, care a luat conducerea în materie de formare pe teritoriul său de combatanţi pentru Armata ucraineană.

Londra s-a angajat, în Iunie, să formeze 10.000 de militari ucraineni în mai mult baze britanice pe durata a patru luni.

La fel ca alte ţări occidentale, Danemarca a promis, în August, că va trimite instructori în Marea Britanie pentru a susţine iniţiativa acesteia, cu 130 de ofiţeri.

Rusia a finanţat partide politice şi candidaţi în peste 20 de ţări cu 300 milioane de dolari din 2014

Rusia a trimis în mod discret cel puţin 300 milioane de dolari în total unor partide politice şi candidaţi în peste 20 de ţări, începînd din 2014, pentru a-şi exercita influenţa, potrivit unei estimări a serviciilor de informaţii americane, transmite AFP, potrivit agerpres.  

”Statele Unite consideră că este vorba despre estimări minimale şi că Rusia, probabil, în secret, a transferat mai multe fonduri care nu au fost reperate”, a indicat un înalt responsabil american, fără a preciza ţările vizate.

Potrivit acestuia, un ambasador rus la post într-o ţară asiatică nespecificată i-a dat milioane de dolari unui candidat la alegerile prezidenţiale.

Înaltul responsabil a declarat că diplomaţia americană va pune aceste concluzii la dispoziţia Guvernelor a peste 100 de ţări.

Această nouă evaluare nu a analizat ingerinţa rusă în politica americană, însă serviciile de informaţii americane declaraseră anterior că Moscova intervenise în alegerile din SUA din 2016, mai ales recurgînd la reţelele sociale pentru a-l susţine pe Donald Trump.

Ursula von der Leyen: Sancţiunile împotriva Rusiei rămîn. La fel şi sprijinul financiar pentru Ucraina 

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunţat, în discursul privind starea Uniunii rostit în Parlamentul European, că Europa nu ridică sancţiunile impuse Federaţiei Ruse, în urma agresiunii asupra Ucrainei, şi a reafirmat susţinerea faţă de Ucraina. Anunţul a fost făcut în şedinţa la care era prezentă şi prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska.

„Astăzi, curajul are un nume. Acest nume este Ucraina. Curajul are un chip şi acest chip este chipul tuturor bărbaţilor şi femeilor din Ucraina care rezistă în faţa agresiunii Rusiei. (...) Am văzut în ultimele zile că acest curaj dă rezultate”, a spus preşedinta Uniunii Europene. 

Von der Layen a adăugat că sectorul financiar al Rusiei „este în pragul colapsului”, iar „industria rusească este sfîrtecată”, prezentînd cifre în acest sens. Ea a spus că „Kremlinul este cel care a pus această economie pe calea pierzaniei”. 

”Vreau să spun foarte clar: sancţiunile rămîn în continuare. Este momentul să fim în continuare hotărîţi şi nu să facem concesii. Şi acelaşi lucru este valabil şi în ceea ce priveşte susţinerea noastră financiară pentru Ucraina. (...) Vom fi alături de ei pe termen lung” mai spune ea.

SUA analizează opțiunile pentru un pachet de sancțiuni împotriva Chinei pentru a descuraja acțiunile în Taiwan

Statele Unite analizează opțiunile pentru un pachet de sancțiuni împotriva Chinei pentru a o descuraja să invadeze Taiwanul, iar Uniunea Europeană se află sub presiunea diplomatică a Taipeiului pentru a face același lucru, potrivit unor surse apropiate discuțiilor, citate de Reuters , informează mediafax.

Sursele au declarat, pentru Reuters, că atît deliberările de la Washington, cît și lobby-ul separat făcut de Taipei pe lîngă trimișii UE se află într-un stadiu incipient – un răspuns la temerile privind o invazie chineză, care au crescut pe măsură ce tensiunile militare se intensifică în strîmtoarea Taiwan.

În ambele cazuri, ideea este de a lua sancțiuni care să depășească măsurile deja luate în Occident pentru a restricționa anumite schimburi comerciale și investiții cu China în domeniul tehnologiilor sensibile, cum ar fi cipurile de calculator și echipamentele de telecomunicații.

Sursele nu au oferit detalii despre ceea ce se ia în considerare, dar noțiunea de sancțiuni asupra celei de-a doua economii a lumii și una dintre cele mai mari verigi ale lanțului de aprovizionare global ridică semne de întrebare cu privire la fezabilitate.

Președintele chinez, Xi Jinping, a promis că va reunifica Taiwanul, guvernat democratic, cu partea continentală și nu a exclus folosirea forței. El urmează să obțină un al treilea mandat de conducere de cinci ani la congresul Partidului Comunist de luna viitoare.

Ursula von der Leyen cere includerea Ucrainei în zona liberă de roaming europeană

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, Miercuri, în discursul său anual privind starea Uniunii Europene susţinut în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, că doreşte includerea Ucrainei în zona liberă de roaming europeană pentru utilizatorii de telefoane mobile, potrivit DPA şi agerpres.

”Vom aduce Ucraina în zona noastră liberă de roaming europeană”, a declarat şefa Executivului UE în faţa eurodeputaţilor.

Decizia va însemna că utilizatorii ucraineni vor putea telefona, trimite SMS-uri şi naviga pe internet pe echipamentele lor electronice mobile fără nici un cost suplimentar.

Aceeaşi regulă se va aplica şi consumatorilor din UE care călătoresc în Ucraina.

Polonia ar putea îngheţa anul viitor preţurile la electricitate pentru gospodării

Polonia intenţionează să îngheţe anul viitor preţurile la electricitate la actualul nivel, pentru gospodăriile care consumă mai puţină energie, Guvernul căutînd modalităţi de a atenua efectul majorării inflaţiei asupra consumatorilor, transmite Reuters, potrivit agerpres.

În August, rata anuală a inflaţiei în Polonia s-a situat la 16,1%, cel mai ridicat nivel din peste două decenii.

„Luăm măsuri pentru a ne asigura că electricitatea pentru fiecare familie, pentru o gospodărie care consumă pînă la 2.000 kilowaţi-oră (kWh), este la un preţ fix, de fapt la cel actual”, a anunţat Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), cea mai importantă formaţiune din cadrul coaliţiei de guvernare din Polonia.

Acesta a adăugat: „Dacă cineva îşi reduce consumul cu cel puţin 10%, comparativ cu anul precedent, va primi un discount suplimentar”.

Următoarele luni nu vor fi uşoare pentru europeni, a anunțat Ursula von der Leyen

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat, Miercuri, la Strasbourg, că va urma o perioadă dificilă pentru companiile şi gospodăriile din Europa, ea evocînd consecinţele economice ale războiului din Ucraina.

''Momentele care ne aşteaptă nu vor fi uşoare. Fie că vorbim de familii care fac eforturi pentru nevoile zilnice, fie că ne referim la companii care se confruntă cu alegeri dificile legate de viitorul lor'', a spus şefa Executivului UE.

''Să fim foarte clari. Miza este mare, nu numai pentru Ucraina, dar şi pentru întreaga Europă şi pentru lume în general'', a adăugat ea. ''Acesta nu este doar un război declanşat de Rusia contra Ucrainei. Este şi un război împotriva valorilor noastre, este un război împotriva viitorului nostru'', a adăugat preşedinta CE.

Inflaţia în zona euro a ajuns la 9,1% în luna August, în mare parte fiind alimentată de creşterea preţurilor energiei cu 38,3% faţă de perioada similară a anului trecut, ceea ce a amplificat temerile privind o recesiune economică gravă.

O libaneză necăjită a luat ostatici într-o bancă și a cerut să-i fie returnați banii din cont

O deponentă a unei bănci libaneze a luat ostatici angajații unei filiale din Beirut, cerînd bani, a declarat, pentru Ria Novosti, o sursă de rang înalt de la Blom Bank. Potrivit Reuters.

"O deponentă a Blom Bank a dat buzna într-una dintre sucursale, amenințînd că se va arde și cerînd o sumă de bani pentru tratamentul surorii sale în spital", a declarat sursa citată. Acesta a precizat că femeia cerea returnarea a 20.000 de dolari din depozit. După ce a primit banii, femeia a fost reținută.

Un incident similar a avut loc în luna August: unul dintre deponenții băncii, după ce personalul a refuzat să-i dea banii din depozit, a scos o armă de foc, a baricadat ușile instituției financiare și a turnat benzină peste el. Depozitarul Bassem Hussein a refuzat ulterior oferta băncii de a debloca 10.000 de dolari din depozitul său în loc de 200.000 de dolari, cît a cerut.

Sistemul bancar din Liban este în criză din 2019. Băncile refuză să deblocheze banii din depozitele cetățenilor în valută "forte" din cauza lipsei de valută străină, oferindu-le acestora posibilitatea de a primi fonduri în lire libaneze la un curs mult sub cel de pe piața neagră.

”Rămîne ca proletarii din toate țările să se unească și Lenin poate fi trezit”, astfel a reacționat Zaharova față de planurile UE pentru energie

Purtătoarea de cuvînt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a reacționat sarcastic la planurile anunțate de Comisia Europeană pentru plafonarea profiturilor companiilor din domeniul energetic. Zaharova sugerează că UE a trecut la o agendă comunistă, demnă de Lenin.

”Comisia Europeană recomandă ca țările UE să retragă profiturile excedentare ale companiilor energetice de pe urma prețurilor ridicate ale energiei, canalizîndu-le pentru a sprijini cetățenii și companiile consumatoare, și să reducă consumul de energie cu 5% în această Iarnă”.Comuniștii și socialiștii ovaționează în picioare. Aceasta nu mai este o agendă verde, ci una roșie. Rămîne ca proletarii din toate țările să se unească și Lenin poate fi trezit”, scrie Zaharova pe canalul său de Telegram.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, Miercuri, propunerea de plafonare a veniturilor companiilor care produc energie electrică la un cost redus și a afirmat că marile companii de petrol, gaze și cărbune trebuie să plătească o contribuție la criză. 

Regele Charles al III-lea ”e bolnav”

Regele Charles al III-lea nu se bucură de o sănătate de fier. Cel puțin asta cred medicii din Marea Britanie, care au intrat în alertă după ce i-au văzut degetele umflate.

Regele Charles al III-lea, în vîrstă de 73 de ani, este cunoscut publicului larg din mai multe motive, dar în ceea ce privește sănătatea, singurul lucru cu care s-a luptat sunt degetele de cîrnați – mîinile umflate cunoscute medical sub numele de dactilita. Dactilita determină degetele și mîna să devină umflate. Unul dintre modurile în care sistemul imunitar al organismului răspunde la boli și leziuni este printr-un proces numit inflamare. Inflamația determină umflarea, durerea și alte modificări fizice, în timp ce corpul se luptă cu o infecție, scrie Exquis.ro.

Dactilita este o formă de inflamație la nivelul degetelor mîinilor sau degetelor de la picioare. Simptomele includ umflarea unuia sau a mai multor degete de la mîini sau a degetelor de la picioare, adesea în întreaga mînă sau picior. Umflarea poate fi dureroasă și poate face dificilă deplasarea zonei afectate.

01.02.25 - 12:17
01.02.25 - 12:18
01.02.25 - 12:25
01.02.25 - 12:22
01.02.25 - 12:26
04.02.25 - 13:14
04.02.25 - 13:10
03.02.25 - 12:56
03.02.25 - 12:51
03.02.25 - 12:54
03.02.25 - 12:52
05.02.25 - 00:08
02.02.25 - 14:37
01.02.25 - 12:21
04.02.25 - 13:17