REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (13 Iunie 2022)
Cel puţin 287 de copii au fost ucişi şi alţi 492 au fost răniţi în Ucraina de la declanşarea invaziei ruse
Cel puţin 287 de copii au fost ucişi şi alţi 492 au fost răniţi în Ucraina de la declanşarea invaziei ruse, a anunţat Parchetul general de la Kiev, potrivit dpa, scrie agerpres. Numai în oraşul Mariupol, unde soldaţi ucraineni au opus o rezistenţă curajoasă timp de cîteva săptămîni în combinatul siderurgic Azovstal, au fost ucişi 24 de copii în bombardamentele efectuate de forţele ruse. Aceste date nu sunt definitive, întrucît în prezent sunt în desfăşurare anchete în zonele disputate, dar şi în cele recucerite recent de Armata ucraineană. Raportul Parchetului ucrainean mai arată că bombardamentele au avariat 1.971 de şcoli şi alte instituţii educaţionale, dintre care 194 au fost distruse complet.
Berlinul cere Bulgariei să renunţe la vetoul faţă de negocierile de aderare a Macedoniei de Nord la UE
Cancelarul german Olaf Scholz i-a cerut Bulgariei, Sîmbătă, la Sofia, să renunţe la vetoul faţă de negocierile de aderare a Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană, afirmînd că blocul comunitar trebuie să evite năruirea speranţelor ţărilor din Balcanii Occidentali privind perspectiva lor europeană, transmite Reuters, potrivit agerpres.
Şeful Executivului german a făcut din aderarea Balcanilor de Vest la UE o prioritate de politică externă, pentru a reduce tensiunile regionale tot mai mari şi pentru a contracara influenţa Rusiei şi a Chinei. De partea sa, Petkov a reiterat poziţia ţării sale potrivit căreia Macedonia de Nord trebuie să îndeplinească trei condiţii referitoare la diferendul istoric şi cel cultural dintre Sofia şi Skopje, el solicitînd UE garanţii că ele vor fi respectate. Bulgaria insistă ca Macedonia de Nord să adopte garanţii constituţionale pentru protejarea drepturilor etnicilor bulgari şi să facă progrese în privinţa unor dispute istorice. Sofia a refuzat în anul 2020 să aprobe cadrul de negociere pentru aderarea Macedoniei de Nord la UE din cauza diferendelor legate de istorie şi limbă.
Ursula von der Leyen: Comisia Europeană va finaliza săptămîna aceasta avizul său privind ambiţiile Kievului
Comisia Europeană va finaliza, săptămîna aceasta, avizul său cu privire la ambiţiile Ucrainei de a obţine statutul de candidat al aderarea la Uniunea Europeană, a anunţat şefa Executivului comunitar, Ursula von der Leyen, transmit AFP şi dpa, potrivit agerpres.
În urmă cu cîteva zile, ministrul ucrainean al Dezvoltării Regionale, Oleksii Cernişov, a declarat că se aşteaptă ca, la summitul de la Bruxelles de la finalul acestei luni, cele 27 de ţări membre ale UE să aprobe acordarea statutului de candidat pentru Ucraina dacă săptămîna aceasta Comisia Europeană va face o recomandare în acest sens. Cernişov este unul dintre cei patru emisari speciali ai Preşedintelui Zelenski care în prezent fac lobby în Capitalele ţărilor UE pentru aderarea Ucrainei.
Nicaragua a autorizat intrarea de trupe, avioane şi nave ruseşti în ţară
Guvernul Preşedintelui nicaraguan Daniel Ortega a autorizat ca trupe, avioane şi nave ruseşti să fie desfăşurate în Nicaragua în scopul instruirii, al aplicării legii sau al intervenţiilor de urgenţă, informează mediafax. Într-un decret publicat săptămîna trecută şi confirmat de Rusia, Ortega va permite trupelor ruseşti să îndeplinească sarcini de aplicare a legii, „ajutor umanitar, misiuni de salvare şi căutare în situaţii de urgenţă sau dezastre naturale”. Guvernul nicaraguan a autorizat, de asemenea, prezenţa unor mici contingente de trupe ruseşti pentru „schimb de experienţă şi formare”.
Purtătoarea de cuvînt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat pentru postul de ştiri rus Sputnik că măsura este „de rutină”. Ea a precizat că legea autorizează, de asemenea, trupe din Statele Unite, Mexic şi alte ţări din America Centrală în astfel de scopuri. Ortega a fost un aliat ferm al Rusiei încă de pe vremea cînd conducea revoluţia din 1979 care l-a înlăturat pe dictatorul Anastasio Somoza. Ortega a ocupat funcţia de Preşedinte între 1985 şi 1990, înainte de a fi reales la putere în 2007.
Moscova susţine că 800.000 de persoane din Estul Ucrainei au primit paşaport rusesc în ultimii trei ani
Peste 800.000 de persoane din regiunile separatiste din Estul Ucrainei au primit cetăţenia rusă printr-o procedură simplificată în ultimii trei ani, conform agenţiei ruse de presă TASS, preluată de DPA, potrivit agerpres. Numai 1% dintre solicitările rezidenţilor din autoproclamatele republici Lugansk şi Doneţk au fost respinse, conform Ministerului de Interne rus. În 2019, Preşedintele rus Vladimir Putin a emis un decret care facilitează emiterea de paşaport pentru persoanele din regiunea Donbas. Paşapoarte vor fi distribuite şi în zonele ocupate de trupele ruse de la începutul războiului din Ucraina, la 24 Februarie. Rubla va fi, de asemenea, introdusă ca mijloc de plată.
Italia ia în calcul naţionalizarea unei rafinării Lukoil din Sicilia
Ministrul italian al tranziţiei ecologice a declarat că naţionalizarea se numără printre opţiunile luate în considerare pentru o rafinărie Lukoil din Italia, cu sediul în insula Sicilia, în contextul sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, transmite Reuters. Rafinăria ISAB reprezintă aproximativ 20% din capacitatea italiană de rafinare. Are aproximativ 1.000 de muncitori şi obişnuia să cumpere 30-40% din materia primă din Rusia, restul venind de pe pieţele internaţionale. De la invadarea Ucrainei de către Rusia, totuşi, a trebuit cumpere aproape tot ţiţeiul de la Lukoil, deoarece băncile internaţionale nu îi mai oferă credit.
Ministrul chinez al Apărării: China va lupta pînă la capăt pentru a împiedica Taiwanul să-şi declare independenţa
China va ”lupta pînă la capăt” pentru a împiedica Taiwanul să-şi declare independenţa, a declarat, Duminică, ministrul chinez al Apărării Wei Fenghe, pe fondul creşterii tensiunilor între Beijing şi Washington cu privire la viitorul insulei, relatează Le Figaro. Declaraţia oficialului chinez de rang înalt sună ca un răspuns la afirmaţia secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, care a denunţat activitatea militară ”provocatoare şi destabilizatoare” a Beijingului, lîngă Taiwan. ”Vom lupta cu orice preţ şi vom lupta pînă la capăt. Aceasta este singura alegere posibilă pentru China”, a declarat Wei Fenghe, în cadrul forumului de securitate ”Shangri-La Dialogue” din Singapore. Beijingul ar ”zdrobi în o mie de bucăţi” orice încercare de independenţă, a avertizat ministrul chinez al Apărării.
La rîndul său, Lloyd Austin i-a spus lui Wei Fenghe că Beijingul ar trebui să ”se abţină” de la orice altă acţiune destabilizatoare în această regiune, potrivit Pentagonului. Ministerul de Externe al Taiwanului a respins ”afirmaţiile absurde” ale Beijingului.
Inflaţia din SUA ar putea dura o vreme, a avertizat Preşedintele Joe Biden
Preşedintele Joe Biden a avertizat că inflaţia din SUA ar putea dura ”o vreme”, după ce datele au arătat că presiunile asupra preţurilor sensibile din punct de vedere politic s-au intensificat în mod neaşteptat în ultimele săptămîni, transmite Reuters. ”Vom trăi cu această inflaţie o vreme. Va scădea treptat, dar vom trăi cu ea pentru o vreme”, a spus Biden.
Comentariile îngrijorătoare au venit în timp ce Administraţia se confruntă cu o presiune tot mai mare înaintea alegerilor intermediare din 8 Noiembrie, în care este în joc controlul colegilor democraţi ai lui Biden asupra Congresului. Inflaţia de consum din SUA a atins un maximal ultimilor 40 de ani, de 8,6%, în cele 12 luni încheiate în Mai, preţul benzinei marcînd un nivel record, în timp ce costul alimentelor a crescut la rîndul său, au arătat datele Departamentului Muncii. Creşterea costurilor a devenit o problemă politică pentru Administraţia Biden, care a încercat mai multe măsuri pentru a reduce preţurile, dar a spus că o mare parte din responsabilitatea de a controla inflaţia revine Rezervei Federale.
Mitinguri în SUA pentru schimbarea legislaţiei asupra armelor
Zeci de mii de protestatari s-au adunat în SUA pentru a cere legi mai stricte asupra armelor, după două atacuri în masă, scrie BBC. Preşedintele american Joe Biden a susţinut protestele, cerînd Congresului "să adopte o legislaţie de bun simţ privind siguranţa armelor”. În ciuda acestui fapt, şansele de schimbare legislativă sunt susceptibile să fie anulate de republicani. 19 copii şi 2 adulţi au fost ucişi în împuşcătura din 24 Mai de la Robb Elementary din Uvalde, Texas. Atacul respectiv şi cel cu cîteva zile mai devreme din Buffalo, New York, în care 10 persoane au fost ucise, a dus la apeluri reînnoite la acţiune privind controlul armelor în SUA.
Sîmbătă, grupul pentru protecţia armelor March For Our Lives – fondat de supravieţuitorii atacului din 2018 la şcoala Parkland din Florida – a declarat că vor avea loc aproximativ 450 de mitinguri în toată ţara, inclusiv Washington DC, New York, Los Angeles şi Chicago. March For Our Lives (MFOL) a declarat că inacţiunea liderilor politici îi ucide pe americani. Printre alte politici, MFOL a cerut interzicerea armelor de asalt, verificarea a antecedentelor pentru cei care încearcă să cumpere arme şi un sistem naţional de licenţiere, care ar înregistra proprietarii de arme.
Comportamentul Chinei este îngrijorător, spune ministrul canadian al Apărării
Comportamentul Chinei într-o serie de domenii este „îngrijorător”, cu referire la creșterea tensiunilor geopolitice, a declarat ministrul canadian al Apărării, conform Bloomberg, informează mediafax.
„Trebuie să examinăm comportamentul Chinei în general: un comportament îngrijorător în relațiile diplomatice, un comportament îngrijorător în ceea ce privește furtul de proprietate intelectuală, un comportament îngrijorător în spațiul cibernetic, precum și în spațiul aerian propriu-zis”, a declarat Anita Anand într-un interviu acordat Bloomberg News. Comentariile vin după rapoartele recente privind avioane de vînătoare chineze care au survolat avioanele canadiene care ajută la aplicarea sancțiunilor împotriva Coreei de Nord, un act pe care premierul canadian Justin Trudeau l-a numit „iresponsabil și provocator”. Relațiile dintre Canada și China s-au deteriorat, de asemenea, din cauza unor probleme, inclusiv interzicerea de către Canada a echipamentelor Huawei Technologies la rețelele wireless de generația a cincea.