REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (12 Septembrie 2022)

Forțele ruse au abandonat orașul Svatove din regiunea Luhansk

Într-o declarație de Duminică, Statul Major al Armatei ucrainene a declarat că forțele ruse au abandonat orașul Svatove din regiunea Luhansk, un oraș care pînă Sîmbătă se afla la 40 de kilometri de linia frontului, scrie CNN, informează mediafax.

Svatove a fost un nod important pe rutele rusești de realimentare a liniilor de front mai la Sud – de-a lungul granițelor regiunilor Donețk și Luhansk.

„Ocupanții au abandonat Svatove în regiunea Luhansk”, a precizat biroul Statului Major General, într-o postare pe Facebook. „Au plecat în grabă cu patru camioane Kamaz, douăzeci de Tigr AV [vehicule blindate] și au furat peste 20 de mașini ale locuitorilor locali”.

CNN nu poate verifica în mod independent relatarea ucraineană.

Statul Major a mai afirmat că, ”în urma contraofensivei reușite a trupelor noastre în direcția Harkov, trupele rusești își părăsesc frenetic pozițiile și fug adînc în teritoriile ocupate temporar sau pe teritoriul Federației Ruse”.

Informația se referă la un presupus episod în care ”150 de membri ai serviciilor forțelor armate ale Federației Ruse au plecat într-un convoi din Borshchova și Artemivka din regiunea Harkov cu două autobuze, un camion și 19 mașini furate”.

Situaţie haotică în magazinele din Croaţia, la intrarea în vigoare a deciziei Guvernului de a limita unele preţuri

Situaţia a fost haotică în magazinele din Croaţia, în ziua intrării în vigoare a deciziei Guvernului de a limita preţurile la unele dintre produse, a declarat, pentru ediţia de Duminică a ziarului Jutarnji List, un membru al Asociaţiei micilor retaileri croaţi, transmite agenţia Hina, potrivit agerpres

„Am scos, Sîmbătă, de pe rafturile magazinului meu toate produsele pentru care Guvernul a limitat preţurile, pentru că afişarea preţurilor stabilite de Guvern ar încălca articolul din legea care interzice practicile comerciale incorecte şi care interzice vînzarea de produse sub preţul de achiziţie”, a declarat, pentru ziarul citat, Robert Fucak.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că decizia Guvernului încalcă respectiva lege, el a răspuns afirmativ, adăugînd că Guvernul croat ar trebui să-şi schimbe decizia.

Asociaţia micilor retaileri are circa 380 de membri, iar informaţiile din teren arată că sunt trei abordări faţă de decizia Guvernului – unii au retras produsele vizate de pe raft, alţii au afişat preţuri noi, iar alţii le-au menţinut pe cele vechi, a menţionat antreprenorul citat, adăugînd că nici marile lanţuri de retail nu ştiu cum să implementeze decizia Guvernului fără să încalce legea.

Echipajul Sea-Watch 3 a recuperat de pe mare mai multe grupuri de migranţi

O navă umanitară germană a recuperat de pe mare mai multe grupuri de migranţi lansaţi în tentativa de a traversa Marea Mediterană în ambarcaţiuni supraaglomerate, în weekendul trecut, informează dpa, potrivit agerpres

Echipajul „Sea-Watch 3” a salvat, în total, 127 de migranţi în aceste ultime operaţiuni, iar avînd în vedere că nava are deja la bord cîteva sute de migranţi recuperaţi din alte operaţiuni, va trebui acum să caute un loc sigur de debarcare pentru 394 de oameni angajaţi în încercarea periculoasă de a traversa apele mării pornind de pe ţărmurile Nord-africane.

Nava „Humanity 1” a organizaţiei SOS Humanity a recuperat, la rîndul, ei mai mulţi migranţi, în total 208 oameni salvaţi de pe mare aflîndu-se la bordul ei, ultimii 25 dintre ei aduşi de pe o barcă supraaglomerată din apele internaţionale din largul Libiei. „Potrivit supravieţuitorilor, leziunile au la origine în cea mai mare parte abuzuri din Libia”, a afirmat grupul.

Nava „Sea-Eye 4” aşteaptă şi ea undă verde pentru a opri într-un port, cu 129 de oameni salvaţi la bord.

Putin şi Macron au discutat despre situaţia de securitate de la centrala nucleară Zaporojie

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său francez Emmanuel Macron au discutat despre situaţia de securitate de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, a anunţat, Duminică, Kremlinul, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Cei doi lideri, care au avut o convorbire telefonică, s-au declarat pregătiţi pentru o „interacţiune nepolitizată” în această problemă, cu participarea Agenţiei internaţionale pentru energia atomică (AIEA), conform unui comunicat postat pe site-ul Kremlinului.

Energoatom, operatorul ucrainean al centralei (ZNPP), a anunţat Duminică, într-un comunicat de presă, că operaţiunile la centrală au fost oprite complet ca măsură de siguranţă.

Centrala „este oprită complet”, după ce Energoatom a deconectat unitatea 6 de la reţeaua de alimentare cu energie electrică la ora 3:41 (00:41 GMT). ”Se fac pregătiri pentru răcirea sa şi transferul în starea de răcire”, a adăugat Energoatom.

Compania a menţionat că Sîmbătă a readus la capacitate operaţională conexiunea la sistemul electric, despre care a spus că a fost afectată de bombardamentele ruse, permiţînd centralei să fie alimentată de la sistemul energetic ucrainean.

Antigua şi Barbuda va organiza un referendum pentru renunţarea la monarhie, în urma decesului Reginei Elisabeta a II-a

Premierul statului insular Antigua şi Barbuda, Gaston Browne, a declarat că, în urma decesului Reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, va organiza un referendum pentru ca ţara să renunţe la monarhie şi să devină republică în termen de trei ani, transmite dpa, potrivit agerpres

Statul din Caraibe este unul din cele 14 naţiuni unde monarhul britanic este şef al statului, premierul Browne semnînd, de altfel, Duminică, un document prin care confirmă statutul Regelui Charles al III-lea în calitate de Suveran. Dar, cîteva minute mai tîrziu, Browne a declarat că va insista să organizeze un referendum pentru renunţarea la monarhie. De altfel, premierul statului insular a făcut referire la un astfel de demers la începutul acestui an, în timpul unei vizite a conţilor de Wessex.

„Acesta nu este un act de ostilitate sau rezultatul unor diferende între Antigua şi Barbuda şi monarhie, ci pasul final menit să încheie cercul independenţei, pentru a ne asigura că suntem o naţiune cu adevărat suverană”, a explicat premierul la postul ITV. Rugat să menţioneze un orizont de timp, Browne a răspuns: „Aş spune că probabil în următorii trei ani”.

Browne a mai declarat, la ITV, că ţara sa va rămîne un membru angajat al Commonwealth-ului, chiar dacă va renunţa la monarhie în urma referendumului.

Comisia Europeană ar putea decide ca fiecare stat membru să aibă un ritm individual de reducere a datoriei

Comisia Europeană va prezenta, în a doua jumătate a lunii Octombrie, modificările propuse la reglementările fiscale ale UE, care vor oferi probabil ţărilor un ritm individual de reducere a datoriei, a anunţat vicepreşedintele CE, Valdis Dombrovskis, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

Reglementările fiscale ale UE prevăd protejarea valorii euro prin limitarea împrumuturilor guvernamentale. Uniunea Europeană a suspendat, în Martie 2020, aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate şi creştere. Printre obligaţiile pe care statele membre UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără şi faimoasa regulă care cere ca deficitul public să nu depăşească 3% din Produsul Intern Brut, precum şi obligaţia de a menţine datoria publică sub pragul de 60% din PIB.

După suspendarea regulilor de disciplină bugetară, statele membre au anunţat cheltuieli publice în valoare de miliarde de euro pentru a ajuta sistemele de sănătate şi a susţine economiile, companiile şi piaţa muncii să facă faţă impactului pandemiei de coronavirus

În prezent, nivelul datoriilor în ţările blocului comunitar se situează de la aproximativ 185% din PIB în Grecia şi aproximativ 150% din PIB în Italia, la doar 18,1% din PIB în Estonia şi 24,4% din PIB în Luxemburg.

Este o schimbare semnificativă faţă de actualele reglementări fiscale din UE, analiştii apreciind că actualele reglementări privind reducerea datoriilor nu sunt fezabile pentru Guvernele cu un grad de îndatorare ridicat.

Criteriul cheltuielilor este o reglementare care permite Guvernelor să majoreze în fiecare an cheltuielile în ritmul creşterii potenţiale a economiei – ritmul la care creşte o economie fără a genera inflaţie excesivă.

În acest mod, cînd economia creşte mai rapid decît potenţialul şi se supraîncălzeşte, cheltuielile mai reduse ajută la răcirea ei. Cînd economia creşte sub potenţial, cheltuielile guvernamentale mai mari ajută la redresarea sa.

Şi Fondul Monetar Internaţional a propus ca fiecare stat membru UE să aibă un ritm diferit de reducere a datoriei.

Nivelul riscului ar trebui stabilit printr-o analiză sustenabilă a datoriei, cu o metodologie comună, dezvoltată de un nou şi independent Consiliu Fiscal European, sau de adjuncţii miniştrilor de Finanţe ai UE, grupaţi în Comitetul economic şi financiar (CEF) al blocului comunitar.

Zelenski declară că nu sunt posibile negocieri cu Rusă, însă Lavrov spune că Rusia nu respinge negocierile cu Ucraina

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, declară că, în prezent, nu sunt posibile negocieri cu Federaţia Rusă privind încheierea războiului, din moment ce partea rusă nu poate formula poziţii adecvate. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că amînarea negocierilor de către Kiev va face şi mai dificilă ajungerea la un acord. "Vrem să punem capăt războiului, dar spaţiul şi oportunităţile s-au schimbat. Societatea nu vrea să discute cu teroriştii. Deşi se poate comunica chiar şi cu teroriştii, pentru că ei ştiu ce vor", a spus şeful statului ucrainean  la cea de-a 17-a întîlnire a Strategiei europene de la Yalta.

Zelenski a subliniat că, în ceea ce priveşte partea rusă, nu există încredere că îşi vor respecta promisiunile.

Conform lui Zelenski, în primul rînd, este necesar ca Federaţia Rusă să părăsească teritoriile ucrainene şi să înceteze să se mai comporte ca un terorist care a început un război pe scară largă împotriva Ucrainei.

Rusia nu respinge negocierile cu Ucraina, dar amînarea acestora de către Kiev va complica posibilitatea de a ajunge la un acord cu Moscova, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, conform TASS.

Lavrov a menţionat că preşedintele rus Vladimir Putin a transmis poziţia Moscovei în timpul unei întîlniri cu liderii din Duma de Stat.

Cumulativ, averea gospodăriilor americane a scăzut cu un record de 6.100 de miliarde de dolari, la cel mai redus nivel din ultimul an

Averea cumulată a gospodăriilor din SUA a scăzut cu un record de 6.100 de miliarde de dolari, la cel mai redus nivel din ultimul an, deoarece impactul evoluţiei negative a preţurilor acţiunilor a depăşit cu mult contribuţia cîştigurilor suplimentare aduse de valorile imobiliare, potrivit unui raport al Rezervei Federale (Fed), citat de Reuters.

Averea cumulată netă a gospodăriilor a scăzut la 143.800 miliarde de dolari, la sfîrşitul lunii Iunie, de la 149.900 miliarde de dolari la sfîrşitul lunii Martie, înregistrînd a doua reducere trimestrială consecutivă, arată datele Fed.

Pînă în Iunie, averea cumulată a americanilor a scăzut cu peste 6.200 mii de miliarde de dolari, de la un record de 150.000 de miliarde de dolari la sfîrşitul anului 2021.

Scăderea netă a bogăţiei în trimestrul al doilea a fost cu aproximativ 30 de miliarde de dolari mai mare decît scăderea record anterioară, înregistrată cu doi ani mai devreme, pe măsură ce debutul pandemiei de Covid-19 a schimbat pieţele financiare.

Responsabilii de la BCE anticipează un risc în creştere a dobînzii cheie la cel puţin 2% pentru a tempera inflaţia record din zona euro

Oficialii Băncii Centrale Europene (BCE) văd un risc în creştere ca ei să fie nevoiţi să majoreze dobînda cheie la cel puţin 2% pentru a reduce inflaţia record din zona euro, în pofida unei posibile recesiuni, au declarat surse pentru Reuters.

În timp ce inflaţia a atins 9,1% în August şi este aşteptată să depăşească ţinta de 2% a BCE în următorii doi ani, Banca Centrală şi-a majorat ratele dobînzilor cu o viteză record şi a cerut Guvernelor să contribuie la reducerea facturilor energiei, care au crescut de cînd Rusia a invadat Ucraina.

BCE anticipează în prezent o inflaţie de 2,3% în 2024, deşi o sursă a spus că o prognoză internă o apropie de 2%, după ce au luat în considerare cele mai recente preţuri ale gazelor.

Sursele au spus că factorii de decizie se pregătesc pentru o recesiune în această Iarnă şi pentru o creştere economică mai slabă anul viitor, decît proiecţia oficială a BCE de 0,9%. Dar unii s-au mai liniştit datorită pieţei puternice a muncii, care ar trebui să atenueze impactul dobînzilor mai mari, au adăugat ei.

Un cuplu britanic a primit o felicitare semnată de Regină în ziua în care Suverana a murit, iar ei celebrau 60 de ani de la căsătorie

Doi soți din Anglia care sărbătoreau 60 de ani de căsnicie au primit o felicitare semnată de mîna Reginei Elisabeta a II-a, în ziua în care Suverana a încetat din viață. Tricia și Ray Pont, din orașul Godalming, la Sud-Est de Londra, sărbătoreau Joi aniversarea a 60 de ani de la căsătorie. Cei doi au aflat despre înrăutățirea stării de sănătate a Reginei în timp ce se aflau în oraș, la un prînz festiv, scrie BBC.

Cei doi pensionari au spus că a fost „o zi cu emoții amestecate”, pe care „n-o vor uita niciodată”. Toate cuplurile care împlinesc 60 de ani de căsnicie primesc o felicitare din partea Reginei. „Am fost atît de emoționată să deschid felicitarea. Era un moment foarte frumos pentru familia noastră”, a spus Tricia Pont, potrivit BBC. „Acum, felicitarea este chiar mai prețioasă și mai emoționantă, noi fiind printre ultimii oameni din lume care au primit corespondență de la ea (Regină)”, a adăugat femeia. „Ne-am întors acasă din oraș și ne-am la felicitare și ne-au dat lacrimile. Eram absolut devastați și copleșiți”, a spus Ray Pont. Tricia Pont a descris felicitarea, care avea pe copertă o fotografie a Reginei în balconul Palatului Buckingham, făcută cu ocazia Jubileului de Diamant, în 2012, cînd a sărbătorit 60 de ani pe Tronul Marii Britanii. „Înseamnă atît de mult pentru noi. Avea un mesaj drăguț înăuntru și era semnată de mîna Reginei”, a mai arătat Tricia Pont, care acum are 80 de ani și se declară o „monarhistă convinsă” încă de cînd era copil. Ea a povestit că părinții au dus-o la Londra în 1947, în noaptea de dinaintea nunții Reginei. „Stăteam pe grilajul Palatului Buckingham, cînd au ieșit la balcon. A fost minunat”, își amintește ea.