REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (10 Octombrie 2022)

Polițiștii spanioli au anihilat o bandă albaneză implicată în traficul de migranți către Marea Britanie
Autoritățile din Spania au arestat mai mulți membri ai unei grupări albaneze, implicată în traficul de migranți din Spania către Marea Britanie, informează mediafax. Migranții erau ascunși pe bărci și feriboturi, a anunțat Poliția spaniolă.
Migranții, unii dintre ei copii, plăteau bandei între 3.000 de euro și 15.000 de euro pentru a face călătoria spre Marea Britanie. Activitatea ilegală a început în 2014, a anunțat Garda Civilă, dar nu se știe cîte persoane au ajuns în Marea Britanie.
Șapte cetățeni albanezi au fost arestați în cadrul unei operațiuni desfășurate împreună cu British National Crime Agency.
Migranții campau în apropierea porturilor Santander și Bilbao din Nordul Spaniei înainte de a folosi feriboturile și rutele de transport de marfă pentru a ajunge în porturile britanice Portsmouth, Southampton și Liverpool.
„Metodele de disimulare folosite au reprezentat un risc pentru viața sau siguranța fizică a migranților, unii dintre ei minori”, a explicat Garda Civilă.
Suspecții au apărut în fața unui Tribunal din Barakaldo, în Nordul Spaniei. Doi au fost arestați preventiv, iar cinci au fost eliberați pe cauțiune.
Germania anunță mai multe livrări de armament pentru Ucraina
Germania anunță mai multe livrări de armament pentru Ucraina și susține că NATO trebuie să acopere „lacunele din domeniul Apărării”, potrivit CNN, informează mediafax.
NATO trebuie să-și consolideze apărarea, a declarat ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht. „Trăim vremuri grave și, în astfel de vremuri, este important să știm unde avem lacune în Apărare. Apărarea aeriană este un astfel de domeniu în care este urgent să acționăm”, a spus Lambrecht. Germania a anunțat mai multe livrări de armament pentru Ucraina, inclusiv sistemul de apărare aeriană IRIS-T și 100 de tancuri din Grecia și Slovacia.
Confruntîndu-se cu o amenințare sporită la adresa securității, Germania va crea și o brigadă de infanterie blindată care ar putea fi desfășurată rapid în Lituania în caz de nevoie, a adăugat Lambrecht.
Cutremur submarin cu magnitudinea de 5,0 în centrul Greciei
Un cutremur submarin cu magnitudinea de 5,0 a lovit centrul Greciei Duminică, fără a se raporta victime sau pagube materiale, notează AFP, potrivit agerpres.
Potrivit Observatorului Naţional din Atena, cutremurul a avut loc la o adîncime de 12,7 kilometri în Golful Corint, la aproximativ 100 de kilometri Vest de Atena.
Seismul a fost resimţit în Capitală, dar şi în regiunea Peloponez.
Situată pe mai multe linii de falii geologice, Grecia este lovită în mod regulat de cutremure.
În Octombrie 2020, un cutremur cu magnitudinea 7,0 în Marea Egee a ucis două persoane pe insula grecească Samos şi peste 100 în oraşul Izmir de pe litoralul Turciei.
Putin: Rusia este pregătită să participe la rezolvarea problemelor alimentare globale
Rusia este pregătită să participe la rezolvarea problemelor alimentare globale şi să ajute în special ţările cele mai sărace, a declarat, Duminică, preşedintele Vladimir Putin, în discursul video susţinut cu ocazia Zilei Muncitorilor din Agricultură şi Industria de Prelucrare, relatează agenţia de presă rusă TASS, scrie news.ro.
”Răspundem integral cererii interne de produse de bază, esenţiale şi asigurăm securitate alimentară credibilă. În plus, ne dezvoltăm potenţialul de export şi, aş dori să subliniez acest lucru, suntem pregătiţi să ne aducem contribuţia în depăşirea provocărilor alimentare globale şi să oferim asistenţa necesară celor mai sărace naţiuni în curs de dezvoltare”, a afirmat Putin în discursul său.
Liderul rus a subliniat că aceste realizări sunt rezultatul direct al eforturilor muncitorilor din agricultură şi din industria de prelucrare, a căror muncă este dificilă, dar foarte importantă şi responsabilă.
”Munca sub presiunea sancţiunilor fără precedent ridică noi provocări sectorului agricol. Le vom aborda în comun, cu sprijinul statului, folosind restricţiile impuse pentru propria noastră dezvoltare”, a adăugat el.
În plus, Putin a menţionat că Rusia trebuie să îşi îmbunătăţească ”suveranitatea tehnologică în agricultură”.
”Prin urmare, trebuie să ne îmbunătăţim potenţialul în selecţia, genetica seminţelor şi înmulţirea prin seminţe, să încurajăm tranziţia către echipamente şi tehnologii moderne şi să creăm condiţiile pentru un flux suplimentar de investiţii”, a mai spus el.
”Guvernul rus a aprobat în Septembrie strategia sectorială actualizată care include aceste sarcini”, a conchis Putin.
10 oameni au murit și 60 sunt dispăruți, după ce o barcă s-a răsturnat în Sud-Estul Nigeriei
Cel puțin 10 persoane au murit și alte 60 sunt date dispărute, după ce o barcă s-a răsturnat în Sud-Estul statului nigerian Anambra, au anunțat Sîmbătă autoritățile, informează mediafax.
Ambarcațiunea cu 85 de persoane la bord s-a răsturnat din cauza unor inundații puternice, prinzînd pasagerii în capcană, a explicat, pentru Reuters, Thickman Tanimu, coordonatorul zonal al Agenției Naționale pentru Managementul Situațiilor de Urgență. 15 persoane au fost salvate pînă Sîmbătă seara, a precizat acesta.
Guvernatorul statului Anambra, Chukwuma Charles Soludo, a emis o declarație anunțînd că 10 persoane s-au înecat.
Tanimu a mai spus că o unitate militară de intervenție în caz de dezastru din cadrul Armatei nigeriene ajuta la căutarea persoanelor dispărute.
Statul Anambra s-a confruntat cu inundații puternice în acest an. Apele au distrus case, culturi și drumuri și au afectat cel puțin o jumătate de milion de persoane.
Anchetatorii ucraineni au înregistrat 1.100 de cazuri suspecte de crime de război comise în Harkov
Anchetatorii ucraineni au înregistrat 1.100 de cazuri suspecte de crime de război comise de trupele ruse în zona ocupată a regiunii Harkov, potrivit Poliţiei regionale, citată de BBC, scrie news.ro.
Majoritatea procedurilor penale, aproximativ 1.000, au fost demarate pentru încălcarea legilor şi cutumelor războiului, conform agenţiei de presă Interfax-Ucraina.
De asemenea, experţii în deminare au inspectat 1.287 de hectare de teritoriu şi au găsit 20.903 obiecte explozive, dintre care 1.462 au fost pînă acum distruse.
Cinci adolescenți din Hong Kong, condamnați pentru că au incitat la revoluție
Cinci adolescenți din Hong Kong au fost condamnați la detenție într-o instituție corecțională pentru că au incitat la revoluție. Acesta este primul caz în care minorii sunt pedepsiți pentru că se împotrivesc regimului de la Beijing, potrivit Reuters, informează mediafax.
Cei cinci, dintre care unii erau minori cu vîrste cuprinse între 15 și 18 ani la momentul presupusei infracțiuni, au pledat vinovați de „incitare a altora la subminarea puterii de stat” prin intermediul unui grup numit „Returning Valiant”.
Sentințele pentru alți doi, cu vîrste de 21 și 26 de ani, vor fi pronunțate la o dată ulterioară.
Judecătorul Kwok Wai-kin a detaliat modul în care inculpații au pledat pentru o „revoluție sîngeroasă”, pentru a răsturna regimul chinezesc, la chioșcurile de pe stradă, dar și pe Instagram și Facebook.
Kwok a calificat presupusa incitare ca fiind o infracțiune gravă, dar, cu toate acestea, a ținut cont de „vîrsta și imaturitatea” lor, condamnîndu-i la detenție într-un centru pentru tineri, în loc de închisoare.
Durata șederii în centru a fost limitată la trei ani, dar poate fi redusă prin decizia autorităților penitenciare.
„Chiar dacă doar o singură persoană este incitată de aceștia, stabilitatea socială a Hong Kong-ului și siguranța rezidenților pot fi grav puse în pericol. Nu există dovezi care să demonstreze în mod direct că cineva a fost incitat de inculpați să submineze puterea statului, dar acest risc real există”, a adăugat Kwok.
Rusia trimite scafandri să evalueze daunele produse de explozia de la podul peste Strîmtoarea Kerci
Rusia trimite scafandri să evalueze daunele produse de explozia de Sîmbătă la podul peste Strîmtoarea Kerci, a anunţat Duminică vicepremierul rus Marat Husnullin, citat de Reuters, potrivit agerpres.
Podul care leagă peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014, de teritoriul rus are un rol cheie în aprovizionarea forţelor ruse din Sudul Ucrainei. Lung de 19 km, avînd şi o valoare simbolică, obiectivul a fost inaugurat cu fast de preşedintele rus Vladimir Putin în 2018.
Costul construcţiei a fost de circa 3,5 miliarde de dolari, iar Uniunea Asiguratorilor din Rusia a evaluat pagubele produse de explozia de Sîmbătă la trei pînă la opt milioane de dolari (200-500 de milioane de ruble).
Ucrainenii, inclusiv la nivel oficial, şi-au exprimat satisfacţia pentru avarierea podului, dar nu au revendicat o eventuală acţiune de sabotaj, iar Moscova nu a făcut nici o acuzaţie.
„Situaţia poate fi gestionată, este neplăcută, dar nu fatală”, a apreciat guvernatorul rus al Crimeei, Serghei Aksionov. „Desigur, s-au declanşat emoţii şi există o dorinţă sănătoasă de răzbunare”, a adăugat el în faţa presei.
Ucraina va emite timbre cu explozia podului din Crimeea
Serviciul Poștal ucrainean va emite timbre care prezintă podul avariat din Strîmtoarea Kerci, care lega Crimeea de Rusia, a anunțat directorul general al instituției, potrivit CNN, informează mediafax.
„Nu vă voi ura o zi bună, pentru că este deja minunată. Podul de la Kerci este gata”, a declarat șeful Ukrposhta, Igor Smelyansky.
Timbrul va reprezenta două figuri care seamănă cu vedetele de la Hollywood, Leonardo DiCaprio și Kate Winslet, în poziția lor celebră din filmul „Titanic” din 1997.
De asemenea, va fi o imagine a peninsulei Crimeea care rupe cătușele sugerînd despărțirea de Rusia.
Prețul timbrului va fi de 18 grivne ucrainene (0,48 dolari) bucata, iar Kievul intenționează să tipărească șapte milioane de exemplare.
Papa Francisc: "Astăzi Marea Mediterană este cel mai mare cimitir al lumii”
Papa Francisc a luat apărarea migranţilor, Duminică, numind excluderea acestora “scandaloasă, dezgustătoare şi păcătoasă”, declaraţie prin care s-a plasat pe o traiectorie de coliziune cu viitorul Guvern de dreapta al Italiei, relatează Reuters.
Suveranul Pontif a făcut declaraţia la canonizarea unui episcop din secolul XIX, cunoscut ca “părintele migranţilor”, şi a unui bărbat din secolul XX, care a ajutat bolnavi în Argentina.
Papa Francisc a condus ceremonia în faţa a 50.000 de credincioşi strînşi în Piaţa Sf. Petru.
“Excluderea migranţilor este scandaloasă. Într-adevăr, excluderea migranţilor este un act criminal. Îi face să moară în faţa noastră. Astfel, astăzi Marea Mediterană este cel mai mare cimitir al lumii”, a afirmat Papa, făcînd referire la faptul că numeroşi migranţi au murit încercînd să ajungă în Europa.
“Excluderea migranţilor este dezgustătoare, este un păcat. Este un act criminal să nu deschizi uşa pentru cei care au nevoie de ajutor”, a adăugat el.
Giorgia Meloni urmează să devină premierul Italiei în această lună, în fruntea unei coaliţii de dreapta care a promis să ia măsuri împotriva imigraţiei. Meloni a promis repatrieri accelerate şi reguli mai stricte pentru obţinerea de azil.
Papa Francisc, care nu a menţionat Italia, a mai spus că unii migranţi trimişi înapoi ajung în “lagăre de concentrare unde sunt exploataţi şi trataţi ca nişte sclavi”. El a precizat că în trecut acest lucru s-a întîmplat în Libia.












