REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (10 Ianuarie 2022)

Surorile gemene care de 10 ani împart același bărbat

Anna, Lucy și Ben dau lecții de viață cuplurilor care cred că iubirea nu durează mai mult de 3 ani. Sunt de 10 ani împreună, într-un trio amoros care a impresionat toată planeta. Cele două surori gemene, care seamănă mai mult decît orice altă pereche de frați din lume, sărbătoresc în stil mare 10 ani de relație. Anna și Lucy DeCinque au fost cooptate într-un reality-show în SUA în care dezvăluie cum e viața lor în trei.

„Ne privim unii pe alții ca pe o singură persoană. Nu putem trăi separați”, spun cele două surori pentru nypost.com. Singura lor mare problemă a fost care dintre ele să se mărite cu Ben Byrne, electricianul care s-a îndrăgostit de amîndouă în egală măsură. „În seara în care l-am cunoscut, amîndouă l-am sărutat. Este mult mai ușor pentru noi să împărțim un iubit. Nu mă deranjează cînd vine și o sărută pe Lucy, pentru că atunci mă va săruta și pe mine”, spune Anna.

În vîrstă de 35 de ani, cele două australience au vrut să se mărite în același timp cu Ben, însă legea din Australia nu le permitea acest lucru. Așa că au preferat să nu-și oficializeze relația. Să împartă același bărbat nu este singurul lucru ieșit din comun pe care-l fac. Anna și Lucy DeCinque mărturisesc că merg la toaletă împreună și fac duș împreună, ca și cînd ar fi siameze. 

Grupul de la Vişegrad este divizat: V4 s-a transformat în V2+2

Cehia şi Slovacia se alătură celorlalte democraţii liberale din UE, în timp ce Ungaria şi Polonia se îndreaptă în direcţia opusă, informează mediafax. Grupul de la Vişegrad format din Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia este cunoscut sub numele de V4, dar se transformă într-un V2+2. În timp ce Ungaria şi Polonia au luat mai multe măsuri în ultimii ani ce le-au îndepărtat de curentul principal al Uniunii Europene, Cehia şi Slovacia au făcut reforme şi sunt văzute drept democraţii liberale în UE. Divizarea a fost evidenţiată de ministrul ceh al Afacerilor Uniunii Europene, Mikuláš Bek, săptămîna trecută. „Ungaria şi Polonia se află în prezent într-o dispută serioasă cu restul UE, în timp ce Slovacia şi Cehia nu sunt pe aceeaşi notă”, a declarat noul ministru. Acum există multe lucruri care le dezbină: de la politicile faţă de Rusia şi China pînă la legarea plăţii fondurilor UE de statul de drept, scrie POLITICO.

Motivul principal este o schimbare de ton de la Bratislava şi Praga. Prim-ministrul slovac Eduard Heger a preluat puterea anul trecut, lucru ce a dus la o ruptură cu Guvernele populiste din trecutul recent. Acest lucru a făcut ca Slovacia să fie izolată la Vişegrad pînă cînd prim-ministrul ceh Petr Fiala a preluat mandatul la sfîrşitul anului trecut, promiţînd o trecere spre Occident. Marea ruptură este asupra statului de drept. „Slovacia şi acum cehii sunt în altă parte în comparaţie cu Ungaria şi Polonia cînd vine vorba de statul de drept, ambele administraţii au un interes foarte puternic să consolideze, nu să submineze UE”, a spus un oficial slovac.

Autorul unei crime comise pentru a-și satisface „fanteziile canibalice” și-a aflat sentința

Un caz de canibalism sexual care de mai bine de un an a îngrozit opinia publică din Germania, părînd desprins dintr-un adevărat film horror, a ajuns la aproape de final. Un Tribunal regional din Berlin l-a condamnat la închisoare pe viață pe Stefan R., un profesor în vîrstă de 42 de ani, care a ucis un bărbat pentru a obține „satisfacție sexuală” din acest act, avînd intenția de a consuma ulterior părți din cadavru, relatează CNN. Acuzatul a fost găsit vinovat pentru crimă și profanare de cadavre. Oribila crimă s-a petrecut în apartamentul din Berlin al profesorului, în Septembrie 2020. Cei doi bărbați au intrat în contact pe o platformă de dating online. Au stabilit ca victima, în vîrstă de 43 de ani, să vină acasă la acuzat. În apartament, Stefan R. l-a sedat pe bărbatul cu care și-a dat întîlnire, l-a ucis și apoi i-a tăiat organele genitale pentru a le mînca. Anchetatorii nu au putut stabili cu certitudine dacă inculpatul și-a pus sau nu în practică această fantezie, dar instanța a spus că este „probabil”.

Procurorii au spus că Stefan R. avea obiceiul să discute despre canibalism în conversațiile cu alți parteneri sexuali și „a vrut să își trăiască fanteziile”, așa că i-a întins o capcană victimei.

După ce l-a ucis, a dezmembrat corpul partenerului și a ascuns părțile corpului în diverse locuri din Pankow, o suburbie a Capitalei germane. Oasele victimei au fost găsite la cîteva săptămîni după ce a avut loc crima. Cîinii i-au condus pe oamenii legii la apartamentul din Berlin al suspectului, iar Stefan R. a fost arestat în Noiembrie 2020. După ce a audiat mai mulți martori și a cerut o evaluare psihiatrică a acuzatului, instanța a ajuns la concluzia că acesta a acționat avînd o motivație „canibalică” și l-a găsit vinovat pentru „crimă deosebit de gravă”. Instanța a mai decis că profesorul nu poate fi eliberat condiționat automat după ce execută 15 ani de închisoare, așa cum legea dă posibilitatea. Sentința nu este însă definitivă și poate fi încă atacată în apel.

Cel mai scurt zbor comercial din lume durează 53 de secunde

Cel mai scurt zbor comercial din lume durează, în zilele bune, doar 53 de secunde. Avionul nu are cele mai bune condiții de zbor, dar leagă o mică insulă de restul lumii, relatează CNN. Pilotul se află la doar cîțiva centimetri distanță de pasagerii săi. Întinde mîna și acționează întrerupătoarele metalice care îi pornesc motoarele. Două elice, vizibile prin ferestrele de pe ambele părți, se învîrt zgomotos. Micul avion sprintează pe pietriș cîteva sute de metri. Apoi se ridică în aer virează spre dreapta. Pămîntul dispare și este înlocuit de apă. Zborul Loganair LM711 nu este cea mai confortabilă experiență. Opt pasageri se strecoară într-o cabină de dimensiunea unei furgonete. Zgomotul motorului este necruțător. Și nu există facilități la bord. Dar nici nu ai timp să-ți dai seama de asta.

Conform Cărții Recordurilor Guinness, acesta este cel mai scurt serviciu de transport aerian din lume, o călătorie care acoperă doar 1,7 mile (2,7 kilometri) în mai puțin timp decît au nevoie majoritatea avioanelor de pasageri să ajungă la altitudinea de croazieră. Într-o zi bună, cu vînturi favorabile și bagaje ușoare, zborul durează doar 53 de secunde. Dacă vîntul bate din direcția opusă, poate dura peste 2 minute.

Zborul, care se face de două-trei ori pe zi, leagă Westray, o insulă aflată la marginea arhipelagului Orkney din Nordul Scoției, de o insulă și mai mică și mai îndepărtată, Papa Westray. Pe tot parcursul anului, este o legătură cu lumea pentru cei aproximativ 80 de oameni care locuiesc pe această insulă. Vara, aduce și turiști care doresc să experimenteze călătoria cu avionul și să descopere numeroasele delicii ale insulei Papa Westray. Fanii aviației, în special cei care reușesc să prindă primul dintre cele patru rînduri de scaune pentru pasageri, vor aprecia că pot urmări un pilot la lucru. Dar nu poți alege unde te așezi. Alocarea se bazează pe distribuirea uniformă a greutății în avion. Cu tot cu îmbarcare și manevrele de decolare și aterizare, cursa durează cel mult 15 minute. Zborul, în sine, este mai scurt decît majoritatea pistelor de pe marile aeroporturi.

Alcoolul și canabisul se vor putea cumpăra doar cu certificat de vaccinare în Quebec

Magazinele care vînd băuturi alcoolice și canabis în provincia Quebec din Canada trebuie să le ceară cumpărătorilor certificat de vaccinare, relatează BBC. Măsura, care intră în vigoare în 18 Ianuarie, vine pe fondul unui val tot mai mare de cazuri noi de COVID-19. Oficialii din domeniul Sănătății speră că noua regulă va încuraja mai mulți oameni să se vaccineze. Ministrul Sănătății din Quebec, Christian Dubé, a spus că clienții vor trebui să prezinte dovada vaccinării pentru a intra în magazinele Société des alcools du Québec și Société québécoise du cannabis.

„Ceea ce vreau să spun este că, dacă nu vrei să te vaccinezi, stai acasă”, a spus el, adăugînd că în curînd vor veni mai multe restricții. „Dacă oamenii nevaccinați sunt nemulțumiți, există o soluție foarte simplă: să se vaccineze”, a adăugat Dubé.

Dovada vaccinării este deja necesară în unitățile sanitare, teatre, baruri, săli de sport și spectacole în spații închise. De asemenea, circulația este interzisă noaptea, între orele 22:00 și 05:00.

România și Bulgaria, la coada Europei. Pe continent, 80% dintre adulţi sunt vaccinaţi cu două doze

Populaţia adultă europeană vaccinată împotriva Covid este în creştere şi atinge praguri de natură să producă mulţumire în UE. Cetăţenii UE şi rezidenţii adulţi continuă să utilizeze diferitele seruri anti-coronavirus autorizate de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), informează mediafax. S-a atins pragul în care 80% dintre cei care au cel puţin 18 ani au primit două doze de vaccin. „O altă piatră de hotar atinsă în lupta împotriva virusului”, a comentat comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakide, interpretînd cele mai recente actualizări oferite de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC). Tradus fenomenul în cifre, sunt peste 296,5 milioane de adulţi protejaţi cu doză dublă în întreaga Uniune, pe lîngă alte 312 milioane de persoane cu vîrsta de cel puţin 18 ani care au primit primul vaccin (84,4% din total). Date încurajatoare, care însă determină Executivul UE să reînnoiască apelurile pentru a accelera campaniile naţionale de vaccinare. „Continuaţi cu vaccinările şi rapelurile” este invitaţia lui Kyriakides, valabilă pentru toată lumea, dar cu atît mai mult pentru acele ţări care sunt încă în urmă.

Este cazul Bulgariei şi României, unde întîrzierile sunt evidente, scrie presa europeană. În Bulgaria, doar 33,2% din populaţia considerată adultă a primit o doză dublă, în timp ce indicele de protejat cu o singură doză a ajuns la 34,1% din totalul tinerilor de 18 ani şi peste. Cifre diferite, dar totuşi mici şi pentru România, unde se efectuează 49,3% doză unică şi 48,5% doză dublă.

Acum 30 de ani, un container cu rățuște de cauciuc s-a răsturnat în Pacific. Incidentul a dat naștere unui fenomen

Un container care transporta rățuște de cauciuc s-a răsturnat în Oceanul Pacific în 10 Ianuarie 1992, dînd naștere unui nou fenomen. 29.000 de rățuște au început să cutreiere oceanele lumii. De atunci, rățuște de cauciuc sunt aruncate în apă în diferite competiții, în toată lumea. Rățuștele răsturnate în 1992 au călătorit de pe coasta Chinei pînă în Alaska, iar în 1995 au înghețat în Arctica, unde au rămas cîțiva ani. În 2000, au ajuns în Islanda, iar în 2001 s-au aflat în zona Atlanticului de Nord unde s-a scufundat Titanicul. Această călătorie a rațelor de cauciuc îi ajută acum pe oamenii de știință să înțeleagă mecanismul detaliat al mișcării maselor de apă în oceanele lumii.

Rusia se declară dezamăgită de semnalele transmise de SUA înaintea negocierilor de la Geneva

Duminică, Rusia a declarat că este dezamăgită de semnalele pe care Washingtonul şi Bruxellesul le transmit înaintea negocierilor de Luni de la Geneva şi de faptul că Statele Unite ale Americii insistă pe concesii unilaterale din partea Rusiei, au relatat agenţiile Interfax şi RIA, citate de Reuters. Negocierile dintre diplomaţi americani şi ruşi încep Luni la Geneva, după săptămîni la rînd de confruntare pe tema desfăşurării de trupe ruse în apropierea graniţei cu Ucraina, cu trimişi speciali cu experienţă de ambele părţi încercînd să evite o criză. Agenţia de presă Interfax l-a citat pe ministrul de Externe adjunct rus, Serghei Riabkov, care a declarat că Moscova nu se duce cu optimism la negocieri.

Deltacron, o nouă tulpină de coronavirus care combină variantele delta și omicron, descoperită în Cipru

Un cercetător din Cipru a descoperit o tulpină de coronavirus care combină variantele delta și omicron, a anunțat Bloomberg News. Leondios Kostrikis, profesor de științe biologice la Universitatea din Cipru, a numit tulpina „deltacron”, din cauza semnăturilor genetice asemănătoare cu omicron în cadrul genomului delta, potrivit Bloomberg. Pînă în prezent, Kostrikis și echipa sa au descoperit 25 de cazuri de virus. Este încă prea devreme pentru a spune dacă există mai multe cazuri sau ce impact ar putea avea. „Vom vedea în viitor dacă această tulpină este mai patologică sau mai contagioasă sau dacă va prevala” față de cele două tulpini dominante, delta și omicron, a declarat Kostrikis într-un interviu acordat postului Sigma TV. El crede că omicron va depăși și deltacron, a adăugat el. Cercetătorii și-au trimis concluziile săptămîna trecută către GISAID, o bază de date internațională care urmărește virușii. Varianta deltacron vine în timp ce omicron își continuă răspîndirea rapidă în întreaga lume, provocînd o creștere a cazurilor de Covid-19.

OMS: Potenţialul ucigaş al variantei Omicron este mult subestimat

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat împotriva descrierii variantei Omicron ca fiind uşoară, spunînd că potenţialul ucigaş al noii mutaţii este mult subestimat, potrivit BBC News. Studiile recente sugerează că tulpina Omicron are şanse mai mici să îmbolnăvească grav oamenii decît variantele anterioare de Covid. Dar numărul record de persoane infectate a lăsat sistemele de sănătate sub o presiune severă, a declarat şeful OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. OMS – agenţia de sănătate a ONU – a declarat că numărul cazurilor globale a crescut cu 71% în ultima săptămînă, iar în America cu 100%. Dintre cazurile grave din întreaga lume, 90% au fost nevaccinaţi.

„Deşi Omicron pare a fi mai puţin sever în comparaţie cu Delta, în special la cei vaccinaţi, aceasta nu înseamnă că ar trebui clasificat drept uşor”, a declarat doctorul Tedros într-o conferinţă de presă. „La fel ca variantele anterioare, Omicron ucide oameni”. „De fapt, tsunami-ul de cazuri este atît de mare şi rapid, încît copleşeşte sistemele de sănătate din întreaga lume”.

Omicron este foarte contagios şi poate infecta oamenii chiar dacă sunt complet vaccinaţi. Cu toate acestea, vaccinurile sunt în continuare esenţiale, deoarece ajută la protejarea împotriva formelor severe de boală care ar putea duce la spitalizare. Anul trecut, şeful OMS a spus că lumea va avea suficiente doze de vaccin în 2022 pentru a imuniza întreaga populaţie adultă la nivel global, dacă ţările occidentale nu adună vaccinuri pentru a le folosi în programele de rapel.