REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (10 Februarie 2022)

Un crocodil care a avut timp de 6 ani un cauciuc blocat în jurul gîtului a fost eliberat
Un crocodil sălbatic din Indonezia a fost eliberat după ce a avut timp 6 ani (atît cît a fost observat) un cauciuc în jurul gîtului. Reptila a fost urmărită timp de 3 săptămîni de către un localnic pentru a putea fi capturată şi salvată. Localnicul Tili este un salvator de reptile independent. El a folosit un fierăstrău pentru a tăia anvelopa, după care a eliberat crocodilul înapoi în apă. „Am prins singur crocodilul. Am cerut ajutor oamenilor, dar au fost speriaţi. Reptila a scăpat de două din capcană pînă să reuşesc să o prind definitiv”, a spus localnicul. Acesta a spus că a mai salvat crocodili, şerpi, şopîrle şi că mai multă lume i-a spus că nu va reuşi să ajute şi acest crocodil.
Prima condamnare pentru hărţuire online decisă de Justiția românească
O femeie are de plătit o amendă penală, după ce a hărţuit un preot. Aceasta i-a trimis bărbatului mii de mesaje şi l-a sunat de cel puţin 3.000 de ori. Decizia, care a fost luată de judecătorii de la Curtea de Apel Oradea, este prima condamnare definitivă pentru hărţuire online, în România. Femeia a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 5.400 de lei, iar dacă nu va achita această sumă, ea va trebui să execute 18 zile de închisoare, iar pedeapsa ar putea fi majorată pînă la trei luni de detenţie conform Codului Penal. Femeia a fost acuzată că l-ar fi sunat de peste 3.000 de ori pe un preot din Oradea, căruia i-ar fi transmis mii de mesaje şi fotografii indecente. Totodată, femeia mai are un dosar de şantaj, care are ca termen de judecată data de 10 februarie.
Cum îi vede Biden pe liderii mondiali: Putin este tipul cu arme nucleare, Scholz nu este Merkel, iar Macron se visează Charles de Gaulle!
În discuţiile sale private, Preşedintele american Joe Biden se referă la lideri străini mai puţin oficial, pe care îi caracterizează într-o manieră colocvială, ca de exemplu pe Preşedintele rus Vladimir Putin, pe care îl consideră ”tipul cu arme nucleare şi fără prieteni”, sau pe cancelarul german Olaf Scholz, care nu este Angela Merkel, a dezvăluit postul de ştiri american NBC News, preluat de agerpres, care citează persoane care l-au auzit folosind aceste descrieri în timpul unor întîlniri cu uşile închise. Tot conform surselor citate, premierul britanic Boris Johnson este un impulsiv, iar Preşedintele francez Emmanuel Macron vrea să fie un nou Charles de Gaulle. Întrebată despre presupusele comentarii ale Preşedintelui american despre liderii menţionaţi, Emily Horne, purtătoarea de cuvînt a Consiliului de Securitate Naţională al SUA, a replicat: ”Această bîrfă anonimă nu seamănă în nici un fel cu ceea ce spune sau gîndeşte Preşedintele despre omologii săi, pe care îi respectă şi îi preţuieşte”.
În acest context, portalul rusesc RBC, care a preluat articolul NBC, aminteşte că într-un interviu pentru ABC News, în Martie trecut, Biden a fost întrebat dacă îl consideră pe Putin un ”ucigaş”. ”Mmm, da. Cred că este”, a răspuns atunci Joe Biden.
O româncă a fost prăduită de 300.000 de euro de către un escroc sentimental
O femeie, în vîrstă de 54 de ani, a cunoscut un bărbat pe un site de întîlniri cu scopul de a-şi reface viaţa după ce a rămas văduvă cu doi copii, relatează stirileprotv.ro. Din păcate, bărbatul perfect pe care l-a crezut la început s-a dovedit a fi coşmarul vieţii acesteia după ce a lăsat-o fără 300.000 de euro. Individul a pretins că este un spion cu afaceri de milioane în străinătate. După ce a profitat de naivitatea femeii, a fugit cu toţi banii împrumutaţi de aceasta. Întîlnirea dintre cei doi a fost exact ca în filme. Bărbatul i-a cîştigat încrederea plimbînd-o prin oraş într-o maşină de lux şi la vila care părea a fi a lui. Timp de doi ani, bărbatul i-a cerut bani pretinzînd că fiscul din Italia este pe urmele sale şi că lucrează pentru un serviciu secret românesc. Acesta i-a cerut sume importante de bani, de mai multe ori pînă cînd femeia a ajuns să apeleze la credite. Femeia a realizat prea tîrziu că a fost păcălită deoarece atunci cînd i-a cerut banii înapoi, bărbatul a dispărut şi nu i-a mai răspuns. Suspectul a fost identificat, Marţi, iar avocata femeii a declarat că acesta încă nu a fost chemat la audieri. Femeia este acum disperată că nu va mai putea recupera banii şi riscă să rămînă pe drumuri.
Pfizer se așteaptă să depășească 54 de miliarde de dolari din vînzările pentru 2022 ale vaccinului și pastilei Paxlovid
Pfizer a declarat că se așteaptă ca vînzările pentru 2022 ale vaccinului și pastilei antivirale pentru COVID-19 să depășească 54 de miliarde de dolari, dar estimarea este inferioară celor de pe Wall Street, iar acțiunile companiei au scăzut cu aproape 5%, anunță Reuters. Deși Pfizer și-a majorat prognoza pentru vaccinul dezvoltat împreună cu compania germană BioNTech cu 1 miliard de dolari, pînă la 32 de miliarde de dolari, producătorul de medicamente a avertizat că este posibil ca vînzările finale pentru anul respectiv să nu depășească această cifră. Anul trecut, compania și-a majorat de mai multe ori prognoza privind vînzările de vaccin COVID, pe măsură ce a semnat mai multe contracte pentru furnizarea acestuia în întreaga lume. Analiștii au prognozat vînzări de 33,79 miliarde de dolari pentru acest vaccin în 2022, potrivit datelor Refinitiv.
Compania a anunțat că prognoza sa pentru tratamentul antiviral oral COVID-19 Paxlovid ar putea crește. Pfizer a declarat că se așteaptă la vînzări de 22 miliarde de dolari în 2022, comparativ cu estimările de 22,88 miliarde de dolari. Compania se așteaptă să producă cel puțin 120 de milioane de cure de Paxlovid, tratament menit să fie administrat la domiciliu. În general, Pfizer se așteaptă la vînzări de 98 miliarde de dolari pînă la 102 miliarde de dolari pentru acest an, de asemenea sub estimările de 105,48 miliarde de dolari. Compania a raportat vînzări de 36,8 miliarde de dolari pentru vaccinul COVID-19 în 2021.
Peste 400 milioane de oameni au fost infectaţi cu SARS-CoV-2
Numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 depistate la nivel global a depăşit pragul de 400 de milioane de la debutul pandemiei, potrivit celor mai recente statistici ale Universităţii Johns Hopkins, informează DPA, potrivit agerpres. Bilanţul realizat de Universitatea Johns Hopkins a marcat depăşirea unui alt prag sumbru în urmă cu o lună, cînd au fost înregistrate peste 300 de milioane de cazuri. La nivel global, bilanţurile oficiale plasează numărul deceselor la circa 5,8 milioane. Cu toate acestea, observatorii se aşteaptă ca numerele reale să fie semnificativ mai mari întrucît multe cazuri de infectări şi de deces rămîn neînregistrate. Există totodată diferenţe minore în datele raportate. Cifrele comunicate de Universitatea Johns Hopkins (JHU) sunt relativ mai mari decît cifrele oficiale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care a înregistrat recent circa 397 de milioane de infectări la nivel global. În acelaşi timp, au fost administrate circa 10 miliarde de doze ale unor vaccinuri împotriva COVID-19 la nivel global, potrivit atît OMS, cît şi JHU.
Statele Unite au înregistrat cel mai mare număr de infectări confirmate în cifre absolute, cu 77 de milioane de cazuri la o populaţie de circa 330 de milioane. India a raportat circa 42 de milioane de cazuri în rîndul populaţiei sale de aproximativ 1,3 miliarde. Brazilia a înregistrat aproape 27 de milioane de cazuri, la o populaţie de 210 milioane.
Comisia Europeană a aprobat decontarea a 427 de milioane de euro pentru fermierii români
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a transmis la sfîrșitul lunii Ianuarie Comisiei Europene solicitarea de decontare a sumei de 426,8 milioane de euro reprezentînd rambursarea plăților realizate din bugetul național către fermieri în perioada 16 Octombrie – 31 Decembrie 2021. Potrivit AFIR, declarația transmisă însumează totalul plăților efectuate de agenție în trimestrul IV către beneficiarii proiectelor de investiții finanțate prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). De asemenea, sunt prinse plățile directe și compensatorii aferente măsurilor delegate către Agenția de Plăți pentru Intervenție în Agricultură (APIA). Banii vor ajunge în România peste o lună și jumătate.
„Conform procedurilor de lucru stabilitate la nivelul Comisiei Europene, declarația de cheltuieli aferentă trimestrului IV a fost încărcată direct de către AFIR în sistemul informatic utilizat pentru schimbul de date între statele membre și CE, urmînd ca, după verificarea sumelor cuprinse în declarația de cheltuieli, Comisia să ramburseze României, în termen de 45 de zile, fondurile europene alocate pentru agricultură și dezvoltare rurală”, a anunțat AFIR, potrivit Mediafax.
Pînă în prezent, Comisia Europeană a rambursat României peste 6,4 miliarde de euro pentru agricultură și dezvoltarea durabilă a mediului rural prin PNDR 2014 – 2020.
De Vineri, Italia renunță la obligativitatea purtării măştii
Autorităţile sanitare italiene intenţionează să ridice Vineri obligaţia purtării măştii în exterior, pe măsură ce numărul cazurilor de infecţii cu coronavirus scade, informează miercuri DPA. Cu toate acestea, italienilor li se va cere în continuare să aibă măşti la ei şi să le poarte, mai ales în mulţimi, a spus el. Obligativitatea purtării măştii încă se aplică în interior, în cadrul unui regulament ce urmează să rămînă în vigoare pînă la 31 Martie cel mai devreme. Starea de urgenţă în Italia legată de pandemie este de asemenea în vigoare pînă la această dată. În Italia, numărul cazurilor a scăzut semnificativ în ultimele zile.
Meniul cu care Putin l-a așteptat pe Macron. Jurnalist francez: "Măcar știm ce au mîncat"
În ce priveşte întîlnirea dintre Putin şi Macron s-a scris nu numai despre ce s-a discutat şi despre cît de lungă a fost masa la care au stat cei doi. Presa franceză a aflat şi cu ce meniu l-a aşteptat liderul de la Kremlin pe cel de la Paris. În timpul celor peste cinci ore de discuţii despre criza din Ucraina, cei doi au servit mere coapte cu langustine, supă cu cinci specii de peşte, ravioli cu spanac, sturion, carne de ren, sorbet de ghimbir şi tartă de pere cu îngheţată. "Nu știm ce și-au spus unui altuia, dar măcar știm ce au mîncat...", a scris pe Twitter jurnalistul și corespondentul Radio France în Moscova, Sylvain Tronchet. Postarea sa a fost însoțită și de o fotografie cu meniul oferit celor doi. O atenție deosebită a fost acordată vinurilor – Chardonnay și un vin propus de Putin, despre care jurnalistul francez spune că ar proveni de pe domeniul de lux pe care Președintele rus îl are la malul Mării Negre.
Arhiepiscopul român al Tomisului: Domnul Putin nu este atît de negru pe cum îl prezintă toată lumea. Este cel mai mare ctitor la Sfîntul Munte şi la Ierusalim
Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a afirmat că Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu este “atît de negru pe cum îl prezintă toată lumea”, precizînd că este cel mai mare ctitor la Sfîntul Munte şi la Ierusalim. ÎPS Teodosie a menţionat că atît Putin, cît şi Medvedev sunt ctitori şi ”noi îi judecăm ca pe nişte răufăcători”. “Şi de ce să n-o spun, domnul Putin, care este atît de vehiculat în zilele acestea şi e văzut atît de negru, nu e negru cum îl prezintă toată lumea. Am spus-o şi o spun, fără frică şi fără nici o ezitare: este cel mai mare ctitor la Sfîntul Munte şi la Ierusalim”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului, la o emisiune la Radio Dobrogea. IPJ Teodosie a adăugat: ”Şi în ţara sa, şi Putin şi Medvedev sunt ctitori şi am fost pe urmele lor în excursie şi m-am minunat cîte jertfe au făcut şi noi îi judecăm ca pe nişte răufăcători”.










