REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (04 Noiembrie 2021)

”Hîrjoană” cu miros de praf de pușcă la granița polono-belarus

Ministerul de Externe polonez a anunţat Miercuri că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Belarusului, Guvernul de la Varşovia acuzînd că pe teritoriul polonez a avut loc o incursiune dinspre Belarus a unor persoane înarmate şi care purtau uniforme, incident calificat drept ”provocare” de serviciile speciale poloneze, relatează AFP.

Acest incident, care s-a produs în noaptea de 1 spre 2 Noiembrie, survine în contextul unui val fără precedent de migranţi veniţi mai ales din Orientul Mijlociu şi care pătrund dinspre Belarus în Polonia, Letonia şi Lituania, val migrator orchestrat de Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko ca represalii pentru sancţiunile europene.

”Polonia este hotărîtă să-şi protejeze propriile frontiere şi frontierele externe ale UE”, afirmă MAE polonez, într-un comunicat în care a anunţat convocarea şefului misiunii diplomatice a Belarusului.

Acesta a mai fost convocat la MAE polonez şi în Octombrie, atunci după ce asupra unor soldaţi polonezi au fost trase focuri de armă la frontieră dinspre Belarus.

Pentru a opri afluxul de migranţi, Polonia a trimis mii de militari la graniţa cu Belarus, unde a ridicat un gard de sîrmă ghimpată şi a instituit starea de urgenţă în zonă, aprobînd recent şi ridicarea unui zid acolo.

Tunel secret lîngă reşedinţa ambasadorului francez în Tunisia

Forţele de securitate tunisiene au descoperit în apropierea reşedinţei ambasadorului Franţei un tunel subteran, care făcea conexiunea cu o locuinţă frecventată de un element extremist cunoscut serviciilor de informaţii, a anunţat Ministerul de Interne tunisian, relatează agenţia EFE.

Descoperirea a fost făcută în timpul unei incursiuni a Poliţiei, după ce au fost observate mişcări suspecte în acea zonă rezidenţială din suburbia Marsa, la circa 20 de kilometri Nord de Capitala Tunis. Serviciile antiteroriste şi Garda naţională investighează acest caz.

Autorităţile tunisiene au arestat în 2020 în total 1.020 de persoane suspectate de implicare în organizaţii teroriste. Regiunile din Sudul Tunisiei sunt din 2011 o rută de trecere şi zonă de activitate a teroriştilor locali asociaţi unor grupări precum Statul Islamic, organizaţia al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI) sau Gruparea de Sprijin pentru Islam şi Musulmani (JNIM), o grupare transnaţională care acţionează în toată regiunea Sahel.

Conform datelor Centrului de investigaţii şi studii private privind mişcările jihadiste ”The Soufian Group”, în anul 2015, perioada de vîrf a activităţii Statului Islamic, tunisienii erau a patra naţionalitate în rîndul combatanţilor străini ai acestei grupări, precedaţi de saudiţi, ruşi şi iordanieni.

Rusia a anunțat 1.189 de decese asociate COVID, un nou record

Miercuri, Rusia a raportat în ultimele 24 de ore un nou record de decese asociate COVID-19, cu 1.189 de morţi, mai mult cu 11 decît în ziua precedentă, potrivit Centrului operativ de luptă împotriva pandemiei de coronavirus, relatează EFE.

Luna Noiembrie însumează deja două recorduri de decese deşi se află de abia la început, iar ruşii se află de cinci zile într-o vacanţă plătită la ordinul Preşedintelui ţării, Vladimir Putin, tocmai pentru a încerca o reducere a ratei mortalităţii.

Noul record ridică la 242.060 numărul total al deceselor de COVID-19, deşi potrivit statisticilor oficiale numărul morţilor ar fi de două ori mai mare.

Potrivit datelor furnizate de Worldometer, Rusia se află în prezent pe primul loc în lume, şi în Europa, cu cele mai multe decese de coronavirus, înaintea Ucrainei.

Moscova, focarul pandemiei în Rusia, a înregistrat 95 de decese în ultimele 24 de ore, urmată de Sankt Petersburg (86) şi de regiunea Moscovei (53).

În ultima zi s-au înregistrat şi 40.443 noi cazuri de COVID-19 în 85 de regiuni ale ţării, astfel încît ţara a depăşit pragul de 40.000 de infecţii.

La Moscova au fost depistate 6.827 de noi infecţii în ultima zi, la Sankt Petersburg 3.269, iar în regiunea Moscovei 2.744.

Rusia a înregistrat în total de la declanşarea pandemiei de coronavirus 8.633.643 de contagieri şi se menţine pe locul cinci în lume cu cele mai multe cazuri, în urma SUA, Indiei, Braziliei şi Marii Britanii.

Însă se află pe primul loc în privinţa deceselor, potrivit Worldometer.

Preşedintele Putin a oferit regiunilor posibilitatea de a prelungi perioada de vacanţă plătită, în funcţie de situaţia lor epidemiologică.

Deocamdată, regiunile Novgorod, Sud-Estul Sankt Petersburgului, Celeabinsk în Urali şi Kursk, în Vestul ţării, au anunţat o prelungire a vacanţei retribuite.

Guvernatorul Moscovei, Andrei Vorobiov, şi primarul Capitalei, Serghei Sobianin, au anunţat însă că vacanţa nu va fi aici prelungită.

La Moscova însă, toate persoanele de peste 60 de ani şi cei cu boli cronice vor trebui să rămînă acasă pînă la 25 Februarie, iar companiile să trimită angajaţii în telemuncă în această perioadă, sau cel puţin 30% din personalul care nu s-a vaccinat sau care nu a trecut prin boală.

Autorităţile ruse atribuie numărul mare al noilor contagieri şi decese agresivităţii variantei Delta, nerespectării măsurilor sanitare şi ratei scăzute a vaccinării.

În Rusia, ţară pionieră la momentul înregistrării propriului vaccin anti-COVID-19, doar 50.960.796 dintre cetăţeni s-au vaccinat cu schema completă, astfel încît rata imunizării colective a ajuns la 46,8%.

Pentru că nu crede în lacrimi ucrainene, Rusia păstrează 90.000 de militari la frontiera cu Ucraina

Rusia a lăsat efective militare în apropierea frontierei sale cu Ucraina după exerciţiile recente, numărul soldaţilor ruşi din zonă totalizînd în prezent 90.000, a anunţat Miercuri Ministerul Apărării ucrainean, relatează Reuters.

Forţele armate ruse au desfăşurat recent o serie de aplicaţii militare de amploare, la care au luat parte inclusiv trupe aeropurtate.

După aceste exerciţii, militari din cadrul Armatei 41 ruse au rămas la circa 260 kilometri de graniţa cu Ucraina, a precizat Ministerul Apărării ucrainean.

Ministerul Apărării ucrainean a dezminţit Luni o informaţie apărută în presă conform căreia Rusia comasează trupe la frontiera sa cu Ucraina, precizînd că nu a observat o suplimentare a efectivelor sau a echipamentelor militare.

Kremlinul a declarat, Miercuri, că Rusia menţine o prezenţă militară pe teritoriul său acolo unde consideră necesar.

Egiptul va avea o altă Capitală administrativă

Guvernul egiptean va începe, în Decembrie, procesul de transferare a birourilor sale în noua Capitală administrativă localizată la Est de Cairo, a anunţat, într-un comunicat, un purtător de cuvînt al Preşedinţiei Egiptului, informează Reuters.

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi „a ordonat Guvernului să înceapă transferul către districtul guvernamental din Noua Capitală Administrativă, din Decembrie, pentru o perioadă de probă de şase luni”, a precizat purtătorul de cuvînt.

Noua Capitală este descrisă ca un „oraş inteligent cu înalte tehnologii”, în care vor locui 6,5 milioane de oameni şi care va permite decongestionarea metropolei Cairo.

Noul oraş va include un district guvernamental, un district al afacerilor, parcuri mari şi un district diplomatic.

China îndeamnă cuplurile să nu se rușineze, să fie mai active, așa că încurajează natalitatea cu un concediu plătit de pînă la un an

O provincie din Nord-Vestul Chinei ia în considerare, în scopul stimulării natalităţii, creşterea semnificativă, de pînă la un an, a duratei concediului maternal plătit, un interval similar cu cel oferit de state dezvoltate din Europa.

Shaanxi a lansat în dezbatere publică acordarea unei perioade suplimentare de o jumătate de an de concediu maternal, în plus faţă de cele 168 de zile prevăzute în prezent. Măsura ar aşeza provincia chineză alături de naţiuni europene care au implementat politici similare, cum ar fi Germania şi Norvegia, potrivit Reuters.

Shaanxi ia în considerare dublarea duratei concediului de paternitate pînă la 30 de zile pentru cuplurile care doresc să aibă un al treilea copil.

China a anunţat în Mai că persoanele căsătorite pot avea pînă la trei copii, după ce statisticile au arătat o scădere dramatică a numărului de naşteri în ţara cu cea mai numeroasă populaţie din lume.

Decizia de a permite familiilor să aibă pînă la trei copii a fost iniţial întîmpinată cu scepticism în ceea ce priveşte efectele sale. Au fost totodată solicitate informaţii suplimentare referitoare la măsurile de sprijin pe care le va include.

Ulterior, 14 provincii chineze, printre care şi Shaanxi, fie au modificat reglementările locale privind planningul familial, fie au iniţiat consultări publice pentru a aduce amendamente legislative care să confere un concediu suplimentar de maternitate sau de paternitate.

Unele au creat o nouă formă de concediu – ”concediu pentru creşterea copilului” – pentru cuplurile care au copii cu vîrste sub trei ani sau mai mici, a relatat presa de stat.

Provincia sudică Hainan oferă chiar o învoire de o oră zilnic pentru creşterea copilului, destinată părinţilor cu copii mai mici de trei ani.

Provincia Heilongjiang permite cuplurilor din oraşele de frontieră să aibă chiar patru copii, în contextul unei rate a natalităţii sub medie în regiunile izolate din Nord-Estul Chinei.

În 2016, autorităţile de la Beijing au renunţat la politica copilului unic, care a fost în vigoare timp de decenii, înlocuind-o cu o limită de doi copii pentru a contracara îmbătrînirea rapidă a populaţiei.

Măsura nu a dus la o creştere semnificativă a numărului de naşteri parţial din cauza costurilor relativ ridicate ale creşterii unui copil în zonele urbane din China – o provocare care se menţine şi în prezent.

China a înregistrat o rată a fertilităţii de doar 1,3 copii per femeie în 2020, potrivit unor date recente, la acelaşi nivel cu societăţi îmbătrînite precum Japonia şi Italia. 

Guvernul german se confruntă cu o ”pandemie masivă de nevaccinaţi”

Germania se confruntă cu o pandemie „masivă” de nevaccinaţi, a avertizat ministrul Sănătăţii, Jens Spahn, cerînd o înăsprire a măsurilor pentru a limita recrudescenţa cazurilor de COVID-19 în ţară, relatează AFP.

Paturile libere la secţiile de terapie intensivă încep din nou să fie insuficiente, a afirmat ministrul german.

„Al patrulea val al pandemiei evoluează, din păcate, aşa cum ne temeam, pentru că numărul persoanelor vaccinate nu este suficient”, a completat directorul Institutului Robert Koch de la Berlin (RKI), Lothar Wieler.

El şi-a exprimat regretul că regulile de acces în spaţiile publice, restaurante şi săli de spectacol nu au fost întotdeauna aplicate suficient.

Jens Spahn a cerut tuturor landurilor, cu competenţe în probleme sanitare, să înăsprească regulile pentru persoanele nevaccinate în caz de creştere a numărului de infecţii, interzicîndu-le accesul în anumite locuri publice sau cerîndu-le un costisitor test PCR. Unele landuri, precum Saxonia, în Est, şi Baden-Württemberg au pus în practică sau sunt pe punctul de a aplica astfel de măsuri.

„Nu este vorba de hărţuire” împotriva persoanelor nevaccinate, ci de a „evita o saturare a sistemului sanitar”, a subliniat el.

Spahn a declarat că doreşte o accelerare a vaccinărilor de rapel, în prezent recomandate persoanelor peste 70 de ani, la şase luni după prima vaccinare.

Cazurile de contaminări cu COVID-19 au crescut vertiginos în Germania după finalul concediilor, în Toamnă. Miercuri, RKI a raportat peste 20.000 de noi cazuri în ultimele 24 de ore şi 194 de decese.

Cancelarul Angela Merkel şi-a exprimat îngrijorarea faţă de această situaţie în weekend. Deşi a pledat ca vaccinarea să nu fie obligatorie în ţară, Angela Merkel s-a declarat „foarte întristată” că „între două şi trei milioane de germani de peste 60 de ani nu sunt în continuare vaccinaţi”.

Conform celui mai recent bilanţ al RKI, 55,6 milioane au primit două doze de vaccin, sau 66,8% din populaţie.

”Tristețe economică” deoarece nu sunt destule războaie: Exporturile germane de arme au scăzut cu 17%, dar tot au depăşit 2 miliarde de dolari

Exporturile germane de arme au scăzut cu 17% în prima jumătate a anului 2021 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui raport întocmit de Ministerul Economiei de la Berlin, relatează DPA.

Din Ianuarie și pînă în Iunie, Guvernul a aprobat exporturi de arme şi alte echipamente militare din Germania în valoare totală de 2,3 miliarde de euro (2,6 miliarde dolari), potrivit raportului.

Ponderea exporturilor controversate către ţări din afara Uniunii Europene şi NATO a scăzut în mod deosebit.

Pentru aceste aşa-numite ţări terţe, au fost emise licenţe de export cu o valoare totală de 499 milioane de euro – mai puţin de o treime din 1,74 miliarde înregistrate pentru prima jumătate a anului 2020.

Exporturile de arme din Germania către aceste ţări sunt controversate din cauza situaţiei drepturilor omului sau a conflictelor în curs în unele dintre statele implicate.

Exporturile de arme au scăzut continuu între 2016 şi 2018, dar apoi au crescut la o valoare record de peste 8 miliarde de euro în 2019.

În 2020, exporturile au scăzut din nou cu mai mult de un sfert la 5,82 miliarde de euro. Această tendinţă a continuat în prima jumătate a anului 2021.

Poliția nu poate fi condusă de către activiști civici ignoranți: Locuitorii din Minneapolis resping prin vot reforma radicală a Poliţiei

Locuitorii din Minneapolis au respins ideea unei reforme radicale a Poliţiei oraşului, la aproape un an şi jumătate după ce afro-americanul George Floyd a murit asfixiat sub genunchiul unui poliţist alb, ceea ce a dus la manifestaţii masive în întreaga lume, relatează AFP.

După moartea în Mai 2020 a bărbatului de 46 de ani, în Minneapolis şi în alte oraşe din SUA au apărut numeroase apeluri la „destructurarea Poliţiei”.

Aproape un an şi jumătate mai tîrziu, alegătorii din această metropolă, aflată în centrul marilor manifestaţii antirasiste din Vara lui 2020, au fost chemaţi la urne să spună dacă doresc „înlocuirea serviciilor de Poliţie cu servicii de securitate publică”, ce ar urma să pună accentul în mai mare măsură pe prevenirea criminalităţii.

Peste 56% dintre locuitorii acestui mare oraş din statul Minnesota au votat împotrivă.

Primarul democrat din Minneapolis, Jacob Frey, care candidează pentru un nou mandat, s-a opus propunerii de reformă şi a salutat rezultatul votului.

„Avem nevoie de o schimbare profundă şi structurală a menţinerii ordinii în America”, le-a spus Frey susţinătorilor, conform Washington Post. „În acelaşi timp, trebuie să ne asigurăm că poliţiştii lucrează direct cu comunitatea, pentru a ne garanta securitatea”, a precizat el.

Dacă măsura ar fi fost adoptată, puterile Departamentului de Poliţie ar fi fost stabilite de primar şi Consiliul local şi ar fi fost alocate mai multe resurse pentru recrutarea de lucrători psihosociali.

În Aprilie, Departamentul de Justiţie a anunţat o anchetă asupra Poliţiei din Minneapolis pentru a stabili dacă aceasta a folosit sistematic forţa excesivă şi dacă „s-a angajat într-un model sau o practică de menţinere a ordinii neconstituţională sau ilegală”. 

Armata rusă va primi de anul viitor rachete hipersonice Zircon, a anunţat Preşedintele Putin

Testele cu racheta hipersonică rusească Zircon sunt aproape de final şi livrările acestei rachete pentru forţele navale ruseşti vor începe anul viitor, a declarat Miercuri Preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit Reuters.

Această acţiune se înscrie în încercările Moscovei de a lua un avans în competiţia cu SUA şi cu alte state în desfăşurarea următoarei generaţii de rachete cu rază lungă de acţiune care sunt mai dificil de detectat şi de interceptat.

Rusia a susţinut luna trecută că a efectuat cu succes un test cu rachetă Zircon lansată pentru prima dată de pe un submarin.

„Acum este în mod special important să dezvoltăm şi să implementăm tehnologiile necesare creării unor noi sisteme de arme hipersonice, a unor lasere de înaltă putere şi sisteme robotice capabile de a contracara eficient potenţiale ameninţări militare, ceea ce înseamnă că ele vor consolida şi mai mult securitatea ţării noastre”, a afirmat Putin într-o declaraţie televizată.

Preşedintele rus a mai spus că, în cadrul testelor efectuate, racheta a lovit cu succes atît ţintele terestre, cît şi pe cele marine în urma lansărilor submarine sau de pe navele de suprafaţă.

Unii experţi occidentali pun la îndoială avansul tehnologic al rachetelor ruseşti de nouă generaţie, dar admit că prin combinaţia formată din viteză, manevrabilitate şi altitudine rachetele hipersonice sunt greu de detectat şi interceptat. Viteza acestor rachete este de peste cinci ori mai mare decît cea a sunetului, sau mai mult de 6.200 de kilometri pe oră.