REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (01 Noiembrie 2021)

Ignorînt vitalitatea și virilitatea acestui animal, un spaniol a crezut că se poate pune cu un taur, dar a fost făcut zdrențe

Un bărbat a fost ucis de un taur în timpul unui festival dintr-un oraş din Estul Spaniei. Incidentul a avut loc în timpul tradiţionalei curse cu tauri organizate în localitatea Onda, informează, cu seriozitate, Reuters. Este primul astfel de incident înregistrat în Spania după reluarea acestor evenimente, odată ce restricţiile impuse ca urmare a pandemiei de coronavirus au fost relaxate în timpul Verii.

Spaniolul de 55 de ani, al cărei nume nu a fost dat publicităţii, a fost în repetate rînduri atacat de animal în timpul cursei cu tauri din Onda, a comunicat, Sîmbătă, Consiliul Orăşenesc din această localitate. Alţi participanţi au încercat să ademenească animalul pentru a-l îndepărta de victimă, însă eforturile lor au eşuat. El a decedat mai tîrziu, Sîmbătă, la un spital din Villareal, după ce a pierdut mult sînge, în urma unei răni la coapsa stîngă, care i-a perforat artera, au declarat serviciile de urgenţă. Victima suferise şi o rană la cap. Autorităţile din Onda au anulat restul evenimentelor programate pentru ziua de Sîmbătă în urma atacului.

Excitația francezilor împotriva certificatului sanitar e tot mai flască

Mobilizarea împotriva certificatului sanitar covid-19 scade în Franţa, unde 25.140 de persoane au manifestat în week-end, potrivit Ministerului francez de Interne, mai puţine decît în urmă cu o săptămînă, relatează, cu pudoare, AFP. Ministerul a înregistrat 168 de manifestaţii Sîmbătă, în al 16-lea weekend consecutiv, iar la Paris au manifestat 3.320 de persoane în patru coloane, anunţate la Prefectura de Poliţie. Trei persoane au fost arestate, iar nici un membru al forţelor de ordine nu a fost rănit, potrivit Ministerului.

Ministerul de Interne a înregistrat Sîmbăta trecută 40.090 de manifestanţi, dintre care 5.090 la Paris. Potrivit asociaţiei activiste Le Nombre Jaune, Sîmbăta trecută au manifestat 73.130 de persoane. Mobilizarea lansată la jumătatea lui Iulie scade în Franţa de la 7 August, cînd a atins un vîrf de 237.000 de manifestanţi, potrivit datelor oficiale. Senatul francez – dominat de opoziţia de dreapta – a redus Joi, de la 31 Iulie, la 28 Februarie 2022 data-limită a prelungirii măsurilor anti-covid, inclusiv a certificatului sanitar. Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului francez, poate interveni împotriva acestor modificări operate de către senatori, în urma unei negocieri cu Camera superioară. Consiliul de Stat a validat Vineri sfîrşitul gratuităţii – începînd de la 15 Noiembrie – a testelor ”de confort” covid-19, după ce a respins mai multe cereri de prelungire a termenului încetării acestei gratuităţi.

SUA și UE au bătut palma în privința taxelor vamale pe fiare

Statele Unite şi Uniunea Europeană au ajuns la un acord pentru ridicarea tarifelor suplimentare la importurile de oţel şi aluminiu, conflict care a afectat relaţiile comerciale dintre Washington şi Bruxelles de la impunerea acestor taxe vamale de către Administraţia Trump, transmite, cu acuratețe, AFP.

Secretarul pentru comerţ al SUA, Gina Raimondo, a anunţat acest acord istoric care va „menţine anumite tarife dar va permite cantităţi limitate de importuri europene de oţel şi aluminiu să intre în Statele Unite fără taxe vamale”. Măsurile suplimentare de retorsiune anunţate de UE, care urmau să intre în vigoare de la 1 Decembrie la produse precum motocicletele Harley-Davidson sau whisky-ul Kentucky, nu vor mai fi aplicate, a anunţat oficialul american într-o conferinţă telefonică de la Roma, unde are loc reuniunea G20. Pe Twitter, comisarul european pentru comerţ Valdis Dombrovskis a făcut următorul anunţ: ”Am convenit cu Statele Unite să suspendăm disputa comercială cu privire la oţel şi aluminiu şi să lansăm cooperarea pentru un acord global privind oţelul şi aluminiul durabile”.

Şeful guvernului italian, Mario Draghi, gazda G20, a salutat decizia „care confirmă consolidarea relaţiilor transatlantice deja strînse şi depăşirea treptată a protecţionismului din ultimii ani”. Draghi „speră că acest acord să fie un prim pas către o mai mare deschidere a schimburilor dintre UE şi SUA pentru a promova creşterea celor două economii”, potrivit unui comunicat al şefului executivului italian. Acordul precizează că tot oţelul ce va fi importat din Europa în SUA va fi „fabricat în întregime în Europa”, a insistat Administraţia americană.

Tabloidul german Bild sare la beregata șefei BCE, Christine Lagarde: ”Doamna inflație”! Are și la cine!

Cel mai bine vîndut tabloid german, Bild, a criticat-o dur pe președinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, acuzînd-o că a distrus veniturile și economiile oamenilor obișnuiți prin faptul că a tolerat creșterea inflației, scrie, în deplină cunoștință de cauză, Reuters. Articolul, care reia un atac al Bild la adresa predecesorului lui Lagarde, Mario Draghi, din 2019, ar putea semnala ostilitatea publicului german față de BCE. Mai devreme cu cîteva zile, banca a menținut neschimbate ratele dobînzilor, în ciuda faptului că majorarea prețurilor de consum a atins un maxim al ultimilor 13 ani.

Ziarul a numit-o pe Lagarde „Madam Inflation”, acuzînd-o că este o persoană cu venituri mari căreia îi place să poarte produse de lux și spunînd că nu pare să-i pese de dificultățile oamenilor obișnuiți. „Christine Lagarde topește pensiile, salariile și economiile”, a spus publicația. Întrebat de Reuters în legătură cu articolul, un purtător de cuvînt al BCE a precizat că Lagarde a recunoscut că inflația este „în mod clar un motiv de îngrijorare” pentru cetățeni și a spus că factorii de decizie politică au făcut „o mulțime de analize” înainte de a se abține de la înăsprirea politicii monetare. Atacul lui Bild vine la o săptămînă după ce șeful Băncii Centrale germane, Jens Weidmann, un critic deschis al politicii BCE, și-a dat demisia, argumentînd că 10 ani în funcție sunt suficienți, avertizînd totodată asupra riscurilor inflaționiste.

Jale pandemică în Rusia

Rusia a înregistrat luna Septembrie cu cel mai mare număr de decese de după cel de-Al Doilea Război Mondial, chiar înainte ca vîrful actualului val al pandemiei Covid-19 să oblige autoritățile să dispună oprirea activităților economice în prima săptămînă din Noiembrie, scrie Bloomberg. Luna trecută s-au înregistrat 44.265 de decese asociate cu virusul, ceea ce a dus totalul pandemiei la aproape o jumătate de milion, potrivit datelor Serviciului Federal de Statistică publicate Vineri tîrziu.

SUA, Regatului Unit, Germaniei şi Franţei le dîrdîie fundul de activităţile nucleare ale Iranului

SUA, Regatul Unit, Germania şi Franţa s-au declarat îngrijorate de activităţile nucleare ale Iranului, ele cerînd Guvernului de la Teheran să revină la masa negocierilor cu comunitatea internaţională, informează, în deplină cunoștință de cauză, AFP şi Reuters. În marja summitului G20 de la Roma, Preşedintele american Joe Biden, premierul britanic Boris Johnson, cancelarul german Angela Merkel şi Preşedintele francez Emmanuel Macron s-au întîlnit Sîmbătă pentru a discuta despre strategia viitoare în tratativele cu Iran privind programul său nuclear.

”Suntem convinşi că este în continuare posibil să se ajungă rapid la un acord pentru revenirea la respectarea PAGC pentru a garanta pe termen lung că programul nuclear iranian este destinat exclusiv unor scopuri paşnice şi pentru a avea în vedere o ridicare a sancţiunilor”, indică cei patru lideri într-un comunicat. ”Contăm pe o revenire a Iranului la masa negocierilor. Timpul expiră. În Iran are loc îmbogăţirea uraniului şi acest lucru ne îngrijorează profund”, a spus Merkel la finalul întîlnirii.

În 2015, marile puteri mondiale şi Iranul au încheiat un acord istoric, intitulat Planul de acţiune global comun (PAGC), menit să împiedice dotarea Teheranului cu bomba atomică. SUA au părăsit unilateral acordul în 2018, în mandatul Preşedintelui de la acea vreme Donald Trump.

Cea mai de belea căldură înregistrată vreodată a fost în perioada 2015-2021

Perioada de şapte ani 2015-2021 este, probabil, cea mai caldă perioadă înregistrată vreodată, a anunţat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), evocînd în acest raport anual intrarea climei mondiale ”pe un teren necunoscut”, relatează, cu îngrijorare, AFP. Acest raport anual despre situaţia climei ”relevă că planeta noastră este pe cale să se transforme sub ochii noştri”, comentează secretarul general al ONU Antonio Guterres, care spune că ”din adîncurile oceanelor în vîrful munţilor, din cauza efectului inexorabil al topirii gheţarilor şi fenomenelor meteorologice extreme, pe toată planeta, iar ecosisteme şi populaţii ale planetei sunt puse în dificultate”.

În primele nouă luni ale lui 2021, temperatura medie a crescut cu aproximativ +1,09°C faţă de nivelul din perioada preindustrială. Din cauza impactului fenomenului Niña, care a scăzut temperatura la începutul anului, 2021 nu va bate recorduri, însă ”probabil” se va clasa, cu toate acestea între locurile cinci şi şapte. Ultimii şapte ani urmează să fie, din nou, cei mai calzi înregistraţi vreodată. Cel mai cald an rămîne 2016, iar creşterea temperaturii medii în ultimii 20 de ani (2002-2021) depăşeşte – pentru prima oară – pragul simbolic de +1°C. Acordul de la Paris vizează o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în vederea unei limitări a încălzirii globale de sub +2°C faţă de nivelul din era preindustrială, iar dacă este posibil de +1,5°C.

Numai în 2021, lumea a înregistrat canicule excepţionale în America de Nord şi Europa de Sud, incendii devastatoare în Canada şi Siberia, un val de frig spectaculos în centrul Statelor Unite, precipitaţii extreme în China şi în Europa de Vest, o secetă care a provocat foamete în Madagascar.

Nu-i destul că pădurile sunt defrișate de bandiți pe rupte, dar acum România e și cea mai afectată țară din UE de incendiile de vegetație

România a fost cea mai afectată țară din Uniunea Europeană de incendiile de pădure, potrivit unui raport al Comisiei Europene pentru anul 2020. Potrivit unui comunicat al CE, în 2020, incendiile au distrus suprafețe extinse de teren în Europa. Astfel, aproximativ 340.000 de hectare au ars în UE în 2020, o suprafață cu 30% mai mare decît Luxemburgul. Situația este și mai gravă în sezonul incendiilor forestiere din 2021. Pînă la momentul publicării acestui raport, au ars aproape 0,5 milioane de hectare, 61% dintre acestea fiind păduri a căror regenerare va dura mulți ani. Aproximativ 25% dintre zonele care au ars în Europa se aflau în interiorul siturilor „Natura 2000”.

Conform CE, de la an la an, schimbările climatice sunt și ele tot mai prezente. Anul acesta, aproximativ 130.000 de hectare au ars pînă în Iunie, luna care marchează debutul tradițional al sezonului incendiilor. Incendiile au început să nu mai afecteze doar statele sudice, ci devin o amenințare tot mai mare și pentru Europa Centrală și de Nord. Peste nouă din 10 incendii din UE sunt provocate de acțiuni umane. Din raportul pe 2020 despre incendiile forestiere reiese că România a fost țara cea mai afectată, urmată de Portugalia, Spania și Italia, după cum se indică în raportarea națională. De asemenea, ca și în 2019, România a însumat din nou aproape jumătate din suprafața distrusă de incendii în cadrul siturilor „Natura 2000”, cea mai mare suprafață situîndu-se în Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Ce vrăjeală ipocrită: Biden a discutat cu Erdogan despre ”respectarea drepturilor omului în Turcia!, în același context cu chestiunea ”pacifistelor” avioane F-16!

Preşedintele american Joe Biden i-a spus Preşedintelui Turciei Tayyip Erdogan că cererea sa pentru avioanele de luptă F-16 trebuie să treacă printr-un proces în Statele Unite şi şi-a exprimat dorinţa de a gestiona eficient dezacordurile dintre cele două ţări, transmite Reuters.

La cîteva zile după ce aliaţii NATO au evitat o criză diplomatică din cauza filantropului întemniţat turc Osman Kavala, Biden şi Erdogan au avut o întîlnire de 70 de minute pe marginea summitului G20 de la Roma, unde Biden a ridicat şi problema drepturilor omului, a declarat reporterilor un înalt oficial al Administraţiei americane. Un alt oficial al Administraţiei americane a declarat că Biden îl va avertiza pe liderul turc că orice acţiune ”precipitată” nu ar aduce beneficii relaţiilor dintre SUA şi Turcia şi că ar trebui evitate crizele, după ce Erdogan a ameninţat că îl va da afară pe ambasadorul SUA în Turcia şi pe alţi trimişi străini care au cerut eliberarea lui Kavala.

Erdogan şi-a retras ulterior ameninţarea de a-i expulza pe ambasadori. Preşedinţia turcă a afirmat că cei doi lideri au discutat despre măsurile de stimulare a comerţului, a relaţiilor bilaterale şi dezvoltărilor regionale într-o întîlnire despre care un înalt oficial turc a spus că a avut loc într-o ”atmosferă foarte pozitivă”. Preşedinţii  au discutat şi despre cererea Turciei de a cumpăra avioane de luptă F-16, la care parlamentarii americani s-au opus pe motiv că Turcia a achiziţionat sisteme ruseşti de apărare antirachetă. Legăturile dintre Ankara şi Washington au fost tensionate în ultimii ani din cauza diferenţelor de politică cu privire la Siria, achiziţionarea de către Turcia a sistemelor de apărare S-400 ruseşti, drepturile omului şi problemele legale.

Smintiții ăștia de antivacciniști au amenințat-o cu moartea pe șefa Serviciului de sănătate publică din Israel

Şefa Serviciului de sănătate publică din Israel se află sub protecţia Poliţiei, ca urmare a unor ameninţări cu moartea, care este posibil să provină din partea unor „antivaccinişti”, relatează, curajos, dpa. Decizia a venit după un mesaj pe Twitter al soţului lui Sharon Alroy-Preis, care le-a cerut autorităţilor să ia măsuri, a confirmat Duminică un purtător de cuvînt al Ministerului Securităţii Publice. Meir Preis a indicat în mesajul de Joi că au fost proferate ameninţări la adresa soţiei sale, care a primit telefoane de ameninţare şi ale cărei date de contact telefonic au fost publicate în social media.

Conform mai multor informaţii din media, în spatele acestor ameninţări s-ar afla antivaccinişti, informaţii pe care purtătorul de cuvînt citat a refuzat însă să le confirme. Joi, premierul izraelian, Naftali Bennett, i-a acuzat pe antivaccinişti că duc un război al dezinformării împotriva lui Sharon Alroy-Preis şi a altora şi le-a cerut oamenilor să ignore ştirile false şi să se vaccineze. O proporţie semnificativă din populaţia lumii rămîne convinsă că pandemia cu noul coronavirus este o creaţie a media şi a rezistat eforturilor de vaccinare, scrie dpa.

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:29
03.05.24 - 12:22
03.05.24 - 12:37
01.05.24 - 00:07
01.05.24 - 00:06