R. MOLDOVA A PRIMIT UN ÎMPRUMUT DE 40 MLN DE EURO DIN PARTEA UE

Comisia Europeană a anunțat că a debursat un împrumut în valoare de 40 de milioane de euro drept sprijin financiar pentru Republica Moldova. Banii fac parte din asistența macrofinanciară acordată Chișinăului, în valoare totală de 150 mln de euro. Anunțul a fost făcut pe pagina oficială a Comisiei Europene.

Împrumutul de 40 mln de euro completează plata celei de-a doua tranșe de 50 mln de euro, din care 10 mln de euro sub formă de grant au fost plătite deja la începutul lunii aprilie curent.

Debursarea celei de a doua tranșe a fost posibilă după ce „Comisia a ajuns la concluzia că R. Moldova a îndeplinit, în linii mari, condițiile de politică convenite cu UE pentru eliberarea plății”. „Moldova a consolidat, de exemplu, guvernanța sectorului public, a făcut progrese în ceea ce privește guvernanța sectorului financiar și a consolidat statul de drept”, este specificat în comunicatul de presă al Comisiei Europene.

Pachetul de asistență macro-financiară de 150 mln de euro anunțat de UE este oferit în trei tranșe. Prima tranșă, de 50 mln de euro, a fost debursată în august 2022.

Sursa: Moldpres