Putin a inceput deja sa vorbeasca tot mai insistent despre conceptul unui ”razboi cu NATO”

Rusia a trecut la alt nivel al invaziei militare în Ucraina, lansînd o serie de atacuri asupra obiectivelor civile, iar preşedintele Vladimir Putin a început să evoce conceptul unui „război cu NATO”, afirmă un oficial de rang înalt din cadrul Uniunii Europene, informează mediafax.

Stefano Sannino, secretar general al Serviciului European de Acţiune Externă (EEAS), a justificat deciziile Statelor Unite şi Germaniei de a furniza Ucrainei tancuri occidentale avansate şi a criticat atitudinea preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, care pare să schimbe linia politică privind conflictul împotriva Ucrainei.

Vladimir Putin „a trecut de la conceptul operaţiunii speciale la un concept al unui război cu NATO şi Occidentul”, a declarat Stefano Sannino, într-o conferinţă de presă organizată în Japonia, în cadrul unui turneu în zona Asia-Pacific, informează agenţia The Associated Press.

Stefano Sannino susţine că furnizarea de tancuri ultramoderne de către Statele Unite şi Germania are rolul de a-i ajuta pe ucraineni să se apere mai eficient, nu de a-i transforma în agresori. ”Cred că cele mai recente acţiuni în privinţa livrărilor de armament sunt o evoluţie a situaţiei şi a faptului că Rusia a început să mute războiul într-o etapă diferită”, a afirmat Stefano Sannino, notînd că Armata rusă comite „atacuri generalizate” asupra civililor şi oraşelor, nu asupra obiectivelor militare.

Uniunea Europeană nu aduce războiul într-o nouă etapă, ci „doar oferă posibilitatea salvării de vieţi”, ”permiţîndu-le ucrainenilor să se apere de aceste atacuri barbare”, a insistat Sannino.

Rusia a acuzat, Joi, naţiunile occidentale de implicare directă în războiul din Ucraina, în contextul deciziei privind transferul de tancuri avansate. ”Există constant declaraţii din Capitalele europene şi de la Washington că trimiterea diverselor sisteme de armament în Ucraina, inclusiv tancuri, nu înseamnă în nici un fel implicarea acestor ţări sau a Alianţei în ostilităţile din Ucraina. Noi, în mod categoric, nu suntem de acord cu această poziţie şi, la Moscova, orice face Alianţa şi Capitalele menţionate este considerată o implicare directă în conflict. Vedem că acest lucru se intensifică”, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvînt al Preşedinţiei Rusiei.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a afirmat că oferirea de asistenţă militară Ucrainei, inclusiv prin furnizarea de tancuri ultramoderne, nu constituie o „ameninţare ofensivă” la adresa Rusiei. La rîndul său, cancelarul german, Olaf Scholz, a reafirmat că, deşi va continua să ofere asistenţă militară Ucrainei, nu vrea ajungerea la un război între Rusia şi Alianţa Nord-Atlantică.

”Am luat toate deciziile prin cooperare strînsă cu aliaţii noştri. Vom continua în acelaşi mod. Germania va continua să ofere sprijin Ucrainei, dar va încerca să evite o escaladare spre un conflict militar între Rusia şi NATO”, a subliniat Scholz. Şi Franţa a respins acuzaţiile Rusiei privind implicarea directă a ţărilor occidentale în războiul din Ucraina. ”Răspundem foarte clar că nu suntem în război cu Rusia şi că nu este nici unul dintre partenerii noştri”, a comunicat Ministerul de Externe de la Paris.