Procurorul general al Ucrainei: ”Asemenea crime de război nu au mai fost văzute de la Al Doilea Război Mondial încoace”
Rusia duce o politică deliberată de crime de război în Ucraina, unde au fost înregistrate deja 123.000 de cazuri, afirmă procurorul general ucrainean, care subliniază că, dincolo de luptele pe teren, Rusia trebuie învinsă şi în Justiţie.
"Rusia trebuie învinsă nu doar pe cîmpul de luptă, ci şi la Tribunale", a explicat Andrii Kostin, într-un interviu acordat AFP la Bruxelles, unde el a avut întrevederi cu mai mulţi responsabili europeni.
Echipele sale anchetează neîncetat asupra crimelor de război comise, potrivit Kievului şi mai multor experţi internaţionali, de forţele ruse după declanşarea invaziei împotriva Ucrainei, pe 24 Februarie 2022.
Această muncă asiduă a permis deja identificarea a 511 suspecţi, dintre care 357 sunt pe cale să fie aduşi în faţa Justiţiei.
"Am condamnat 81 de criminali de război ruşi. Pentru 17 dintre ei, procesul s-a derulat în persoană. Prin urmare, ei au mers la închisoare", a detaliat procurorul general al Ucrainei. Şi chiar dacă alte condamnări sunt pronunţate în contumacie, este important pentru victime să existe "un verdict".
Ucideri de civili, violuri sau deportări de copii: "este vorba de o politică orchestrată de înalţi lideri ai elitei politice şi militare ruse", a subliniat Kostin.
Asemenea crime de război, la fel ca deportarea în Rusia a circa 200.000 de copii ucraineni, dintre care doar 400 au fost repatriaţi, nu au mai fost văzute de la Al Doilea Război Mondial încoace, potrivit procurorului general al Ucrainei.
"Aceasta este o reeditare a crimelor comise de nazişti", a afirmat el în timpul unei conferinţe la Bruxelles.
Anchetatori internaţionali asistă autorităţile ucrainene în această muncă titanică de colectare de informaţii, care a permis deja să fie adunate mii de elemente de dovezi.
”Războiul din Ucraina este conflictul cel mai documentat din istorie”, a afirmat Andrii Kostin.
Mărturii, interceptări telefonice, conversaţii pe reţelele sociale, documente confiscate în timpul eliberării de teritorii de către forţele ucrainene – atîtea elemente ce îi ajută pe anchetatori.
”Tehnologia joacă de asemenea un rol important, inclusiv Inteligenţa Artificială, fără de care toate acestea ar necesita ani de zile. Aceasta permite analizarea unor cantităţi enorme de informaţii şi crearea de legături între diferite elemente de dovezi şi reunirea lor într-un singur puzzle”, a explicat Andrii Kostin.
Cooperarea internaţională este esenţială în această urmărire a criminalilor de război, fără precedent de la sfîrşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, subliniază el, salutînd, în acest context, mandatele de arestare emise Marţi de Curtea Internaţională de Justiţie împotriva a doi responsabili militari ruşi de prim rang, şefii aviaţiei strategice şi flotei de la Marea Neagră.
”Obiectivul nostru pe anul acesta este ca mai mulţi suspecţi să fie inculpaţi de alte jurisdicţii din afara Ucrainei”, a insistat Kostin, citînd mandate de arestare emise recent de SUA şi o notificare emisă săptămîna trecută de Lituania.
”Este important să arătăm că nu există refugiu pentru criminalii de război”, a subliniat procurorul general al Ucrainei.