PROCURORII AU ÎNCHEIAT URMĂRIREA PENALĂ ÎN DOSARUL CORUPŢIEI DE LA VAMA LEUŞENI
După ce acum o lună Procuratura Anticorupţie a deferit justiţiei un grup de 24 de vameşi de la postul vamal Leuşeni şi 5 angajaţi ai Inspectoratului Naţional de Patrulare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru infracţiuni de corupţie, astăzi, procurorii anunţă că au finalizat urmărirea penală şi au trimis pe banca acuzaţilor 13 poliţişti de frontieră, acuzaţi în cadrul aceluiaşi dosar.
Astfel, Procuratura Anticorupţie a încheiat investigaţiile în unul din cele mai complexe dosare de corupţie, în care au fost puse sub acuzare în total 42 de persoane.
Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de cele incriminate, învinuiţii riscă pînă la 10 ani de detenţie cu aplicarea unei amenzi în mărime de pînă la 60 000 de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.
Amintim că, pe 22 octombrie 2013 în cadrul unei anchete comune, Procuratura Anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie din Republica Moldova în parteneriat cu Direcţia Naţională Anticorupţie din România au desfăşurat descinderi la postul vamal Leuşeni – Albiţa, în rezultat fiind reţinute 42 de persoane. Printre bănuiţi figurau: 24 de vameşi, 13 poliţişti de frontieră, 4 angajaţi ai Inspectoratului Naţional de Patrulare şi un reprezentant al Inspectoratului de Poliţie din Hînceşti. Potrivit celor constatate de procurori, vameşii acceptau, primeau sau extorcau sume între 100 şi 350 euro de la transportatorii de mărfuri din statele Uniunii Europene în Republica Moldova pentru a le facilita procedurile vamale.
Activitatea frauduloasă a învinuiţilor a fost documentată în cadrul acţiunilor speciale de investigaţie, desfăşurată timp de aproximativ jumătate de an, cu implicarea investigatorilor sub acoperire. Procurorii au constatat că acţiunile coruptibile ale învinuiţilor nu aveau un caracter izolat şi unic, ci au devenit deja un fenomen care luase amploare, fapt evidenţiat de activitatea investigativă derulată.
Reieşind din faptele coruptibile şi forma de participaţie a învinuiţilor, Procuratura Anticorupţie a divizat respectiva cauză penală în 4 proceduri separate care vizează 4 categorii de subiecţi: vameşi, poliţişti de frontieră, angajaţi ai Inspectoratului Naţional de Patrulare şi reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie din Hînceşti.
Iniţial, toţi învinuiţii au fost reţinuţi preventiv, ulterior, demersurile procurorilor de aplicare în privinţa acestora a arestului au fost respinse de judecătorii de instrucţie, care au dispus cercetarea lor în stare de libertate.
Procurorii au expediat respectiva cauza penală spre examinare în Judecătoria raionului Hînceşti.
Recent, examinînd demersul Preşedintelui Judecătoriei raionului Hînceşti, Curtea Supremă de Justiţie a decis transferarea examinării dosarului de inculpare a celor 24 de vameşi în Judecătoria sect. Botanica.
Procuratura îndeamnă mass-media să urmărească şi să mediatizeze evoluţia acestor cauze penale la etapa examinării lor în instanţele de judecată.
Serviciul de presă al Procuraturii Generale al R. Moldova