PRESEDINTELE IGOR DODON A PARTICIPAT LA SEDINTA SAPTAMINALA CU PRESEDINTELE PARLAMENTULUI SI PRIM-MINISTRUL

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a participat la ședința săptămînală cu Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi și Prim-ministrul, Ion Chicu.

“Am discutat despre rezultatele activității instituțiilor noastre în săptămîna ce s-a scurs și am stabilit un plan de acțiuni pentru săptămîna curentă.

În special am salutat faptul că Parlamentul Republicii Moldova a votat în ultima lectură pentru adoptarea pachetului de legi în cadrul Memorandumului cu Fondul Monetar Internațional.

Am constatat cu satisfacție că au fost îndeplinite cu succes condițiile acestui acord, de menționat că fără majorarea impozitelor, reducerea salariilor sau a plăților sociale, deci, fără încălcarea intereselor naționale ale țării noastre.

Am salutat faptul că printre aceste legi, FMI a susținut mecanismul propus de Guvern care permite redistribuirea a 50% din veniturile Băncii Naționale a Moldovei în bugetul de stat, pentru diminuarea poverii care a apărut în urma furtului miliardului și care a fost pusă pe umerii cetățenilor.

De asemenea, am susținut eforturile Guvernului Moldovei în vederea semnării Acordului cu Guvernul Japoniei pentru finanțarea în continuare a modernizării agriculturii, acordul cu Guvernul Franței, care prevede evitarea dublei impozitări, precum și acordarea unui credit în valoare de 200 de milioane de euro din partea Federației Ruse pentru reabilitarea drumurilor din țara noastră. Decizia de a acorda acest credit a fost luată în urma negocierilor cu Federația Rusă. Împrumutul va fi oferit pe un termen de 10 ani, cu o dobîndă de aproximativ 2% annual”, a menţionat şeful statului.