Președinta Georgiei a participat la manifestația din fața Parlamentului: ”Ne-au furat voturile, ne-au furat viitorul!”

Președinta pro-occidentală a Georgiei, Salome Zurabişvili, a denunțat, Luni, la o manifestație convocată de opoziție în fața Parlamentului de la Tbilisi, furtul alegerilor legislative de către partidul de guvernămînt Visul Georgian al premierului Irakli Kobajidze şi a promis revenirea Georgiei pe drumul european, transmite agenția EFE.

Partidul Visul Georgian a obținut o majoritate de 53,92% în alegerile legislative desfășurate Sîmbătă, față de 37,78% cît au obținut împreună un grup de patru formațiuni pro-occidentale de opoziție, care nu recunosc rezultatul scrutinului și susțin că acesta ar fi fost viciat de fraude și de interferențe rusești și cer desfășurarea de noi alegeri sub o administrație internațională".

”Nu am pierdut alegerile, ne-au furat voturile, ne-au furat viitorul!”, a clamat președinta Zurabişvili în fața celor circa 15.000 de manifestanți care au răspuns apelului său de a veni la protest. "Jur că voi fi alături de voi pe drumul european pînă la capăt", a continuat ea, adăugînd că a discutat cu șase președinți, dintre care ”nici unul nu a recunoscut alegerile cîștigate de partidul Visul Georgian al premierului Irakli Kobajidze”, acuzat de opoziție și Occident de afinități cu Kremlinul.

"Toţi spun că trebuie să investigăm asta pînă la capăt, probabil cu ajutor internațional", a mai spus președinta Zurabişvili despre discuțiile sale cu respectivii șase președinți, ea susținînd că furtul la urne a fost "fără precedent, unic, masiv și sistematic. A fost o operațiune specială, ne-au furat Constituția și Parlamentul", a insistat ea, după ce mai devreme vorbise despre "o operațiune specială rusească" și o "metodologie" rusească.

De partea sa, premierul Irakli Kobajidze a declarat, înaintea manifestației convocate de opoziție, că nu va tolera subminarea ordinii constituționale. "Opoziția și organizațiile neguvernamentale care o susțin nu acceptă rezultatele electorale și încearcă să se opună sistemului constituțional în Georgia. Dar nimeni nu va putea submina ordinea constituțională în țara noastră", a indicat premierul.

În campania electorală, Kobajidze a acuzat opoziția că, în cazul preluării puterii, ea ar putea implica Georgia într-un nou război cu Rusia, după cel pierdut în anul 2008 într-un conflict pentru controlul asupra provinciilor separatiste pro-ruse Abhazia și Osetia de Sud, unde Rusia are în prezent baze militare.

În sprijinul lui Kobajidze a sosit, Luni, la Tbilisi, într-o vizită surpriză, premierul ungar Viktor Orban. "Georgia este un stat conservator, creștin și pro-european", a scris acesta pe rețeaua socială X. "În loc să li se dea lecții inutile, ei au nevoie de sprijinul nostru pe drumul european", a adăugat Orban, a cărui țară deține Președinția semestrială a Consiliului UE, context în care Comisia Europeană s-a delimitat de vizita sa și a cerut investigarea neregulilor semnalate de observatorii internaționali la alegerile din Georgia.

Orban este însoțit de miniștrii săi ai Economiei, Finanțelor și Externelor, cel din urmă, Peter Szijjarto, afirmînd că "alegerile din Georgia nu au fost cîștigate de cei desemnați de Bruxelles și de curentul liberal, ci mai degrabă de partidul de guvernămînt pro-suveranitate, pro-pace și pro-familie care pune în mod deschis interesele naționale pe primul plan".

Potrivit observatorilor internaționali, scrutinul de Sîmbătă "s-a desfășurat în contextul unei puternice polarizări și într-o atmosferă marcată de îngrijorările asupra legislației recent adoptate", referire la legea "agenților străini" adoptată în luna Mai și descrisă de opoziția georgiană și de ONG-uri drept "lege rusească", întrucît aceasta obligă mass-media și ONG-urile finanțate din străinătate să își dezvăluie sursele externe de finanțare.

Observatorii internaționali, din cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și Oficiului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODHIR), au mai remarcat buna organizare a scrutinului, rata ridicată a prezenței la urne și varietatea alternativelor, dar au denunțat acțiuni de coerciție față de unii alegători angajați în sistemul public. 

 

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40