Pragul de cheltuieli e pe cale de a fi atins doar de către o treime din membrii NATO
Sunt totuși mai mulți decît în 2022, iar în Europa și Canada cheltuielile au crescut cu 8,3%.
11 din cei 31 de membri NATO sunt pe cale să atingă anul acesta ținta de investiții militare a Alianței, scrie POLITICO, potrivit RADOR.
Sunt mai mulți decît în 2022, cînd numai șapte membri au atins pragul de cheltuieli, dar tot mai puțini decît și-ar fi dorit NATO. Ultimele cifre arată totuși că Europa și Canada sunt pe cale să cheltuiască cu mai mult de 8% în plus pentru apărare, comparativ cu anul trecut, conform NATO.
Subiectul va fi unul important la reuniunea anuală NATO la nivel înalt care va avea loc la Vilnius zilele acestea.
Aliații au convenit în 2014 să încerce să-și mărească cheltuielile militare pînă la 2% din PIB în decurs de un deceniu. E probabil ca la Vilnius statele membre să decidă că 2% constituie așteptarea minimă.
Demnitari occidentali au subliniat, în ultimele săptămîni, că mulți aliați vor fi nevoiți să cheltuiască peste 2% pentru a satisface cerințele noilor planuri militare ale NATO, cît și pentru a continua să ajute Ucraina.
Polonia, SUA, Grecia, Estonia, Lituania, Finlanda, România, Ungaria, Letonia, Regatul Unit și Slovacia vor depăși anul acesta pragul de 2% din PIB, conform calculelor NATO.
La cealaltă extremă, țările cu cele mai mici cheltuieli militare raportate la PIB vor fi Luxembourg, Belgia și Spania.
Franța va cheltui 1,9 din PIB anul acesta, iar Germania numai 1,57%.
Secretarul general Jens Stoltenberg a declarat Vineri presei că aliații au realizat progrese.
„În 2023 va fi o creștere reală totală de 8,3% la aliații europeni și Canada”, a declarat el.
„E cea mai mare creștere din ultimele decenii și al nouălea an consecutiv de creștere a cheltuielilor noastre militare”, a afirmat șeful NATO.