POVARA FALSELOR DEFECTE ALE MOLDOVENCELOR

Eu sînt un mare patriot al țării mele. Poate chiar exagerat de mare, pentru că îmi iubesc și accept patria așa cum o văd azi: frumoasă, dar uneori nespus de proastă și necioplită, şmecheraşă, dar nu prea deşteaptă şi insuficient de instruită, şi principalul - căzută într-un hău de greutăţi apocaliptice din care-i va fi foarte complicat să iasă. Pe toate le înţeleg. Însă sînt, totuşi, o serie de „moldovenisme” clasice cu care nu ştiu dacă am să mă pot împăca vreodată.

Bunăoară, săptămîna curentă în presa de pe la noi a circulat un interviu cu o politiciană din ţara noastră. Vestită, renumită, de unii îndrăgită şi susţinută, de alţii – hulită şi dezaprobată. Nu dau nume şi careva aprecieri aici, pentru că în acest text nu este vorba anume de respectiva persoană publică. Ceea ce m-a deranjat pe mine ţine de altceva. Doamna, ajunsă la o anumită vîrstă, nu este şi nici n-a fost căsătorită. Or, după ce-am făcut cunoştinţă cu interviul, am înţeles că detaliul a fost destul de important în materialul cu pricina, în aşa fel încît a fost scos şi în titluri.

Acum mă întreb, dacă doamna sau domnişoara, să zică care şi cum preferă, ar fi fost o nevastă cu soţ şi doi copii, dar antrenată în politică, ar fi fost oare în acest caz atît de interesant subiectul matrimonial? Nu cred. Pe cine ar interesa, dacă totul e „rînd cu lumea”? Dar cît de incitant devine momentul, cînd la 40+ unei femei încă nu i-a dănţuit Isaie! Şi nu mai contează vagoanele de cărţi citite, şcolile făcute, profesionalismul sau, dimpotrivă, lipsa acestuia, experienţa, valorile de personalitate ori alte măiestrii. În prim plan apare o mulţime de suspiciuni şi interpretări, doar pentru că în opinia de ţaţă ai rămas de tren şi astfel ai devenit un paria.

Cineva îmi povestea odată că prin Moldova mai sînt localităţi, unde o femeie care nu are soţ nu este binevenită pe la ceremonii. Nu este invitată şi poate fi prezentă doar la rude foarte apropiate. Îmi amintesc că rămăsesem perplexă: „De ce!?”, am întrebat, şi răspunsul – „Pentru că n-are bărbat alături, iar ceilalţi cu pereche se mai îmbată şi caută cu ochii la străin ş-apoi încep problemele”. Păi, poate problema e a bărbaţilor care n-au o conduită elementară, fiind lipsiţi de bun-simţ, şi nu a femeilor, vina cărora constă doar în faptul că n-au alături un asemenea dobitoc.

Înţeleg foarte bine atunci cînd se pledează pentru familia tradiţionalistă. Numai că haideţi să fim sinceri şi să lăsăm deoparte tipicul fariseism moldovenesc. Dacă e vorba de respectarea tradiţiilor, atunci o pereche va fi împreună, aşa cum a jurat în faţa altarului, şi la bine, şi la greu, pînă moartea-i va despărţi. Iar bărbatul nu va căuta fund de prospătură de cum soţiei i-au apărut primele riduri, kilogramele în plus şi stările depresive în urma uriaşelor griji legate de maternitate. La fel, familia tradiţionalistă presupune compasiune, înţelegere şi atenţie necondiţionate, în ciuda oricăror circumstanţe, şi nu femei care sînt sistematic bătute, aşa pur şi simplu, „pentru profilactică”, iar ochii vineţi parcă ar fi o uşoară răceală: se mai întîmplă, las-că trece. Lista de exemple poate fi continuată. Şi pot fi oare acuzate femeile care nu acceptă aşa ceva, dar n-au găsit încă ceea ce le convine şi unde s-ar simţi perfect?

Ce vreau să spun pînă la urmă. Familia tradiţionalistă, potrivit tuturor canoanelor religioase, morale şi psihologice, este o treabă bună, numai că din păcate rar se întîmplă şi a ajuns o utilă monedă de schimb, care este scoasă din chimir atunci cînd e nevoia şi momentul X. De aceea fiecare are voie să trăiască aşa cum consideră de cuviinţă, cu o singură condiţie – ca această independenţă şi liberă alegere să se încadreze în cîmpul legal. Atît. În rest, sînt doar nişte fleacuri absolut nesemnficative - dacă eşti sau nu chemată la diferite evenimente, dacă devii ţinta unor glumiţe porcoase, dacă trebuie să explici mereu de ce eşti singură etc. etc. Sper cu o îndîrjire colosală că într-o bună zi lucrurile se vor schimba şi prin părţile noastre şi puţin pe cine va deranja dacă este sau nu o femeie măritată, dacă are sau nu copii ş.a. Iar ca urmare, sumedenie de femei vor scăpa de grava povară a unei false defectuozităţi. Şi vor fi mult mai fericite.

Lilia GRUBÎI