POLUAREA ATMOSFERICĂ ALUNGĂ TURIŞTII DIN CAPITALA CHINEI
"Sunt din ce în ce mai puţini vizitatori", a constatat joi cu tristeţe Xiao Yan, o chinezoaică ce lucrează ca ghid turistic în piaţa Tiananmen, în timp ce Beijingul se confruntă cu o nouă perioadă de poluare atmosferică intensă.
"Trebuie spus că pe Internet se vorbeşte fără încetare despre aerul irespirabil", continuă ea în faţa intrării în Oraşul Interzis, învăluit într-o ceaţă densă.
Ceaţa densă obligă vehiculele să meargă cu farurile aprinse în plină zi pe bulevardul Păcii eterne, o arteră care traversează Beijingul pe o distanţă de circa 30 de kilometri.
Mausoleul lui Mao, un impozant cub de beton aflat în centrul pieţei, pare pierdut în ceaţă. În partea de sud a pieţei, masiva poartă Qianmen, ridicată la începutul secolului al XV-lea este aproape invizibilă.
Densitatea particulelor cu diametrul de 2,5 microni (PM 2,5), cele mai nocive, a atins joi dimineaţa pragul de 671 micrograme pe metrul cub la Beijing, potrivit ambasadei americane.
Acest nivel este de 27 de ori mai ridicat decât valoarea maximă preconizată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru o expunere de 24 de ore. Astfel de situaţii sunt de acum supranumite "airpocalypses" în China.
În piaţa Tiananmen, în faţa celebrului portret al Marelui Timonier, turiştii îşi scot măştile doar pentru a face câte o fotografie.
"Nu am văzut niciodată aşa ceva", exclamă Richard Deutsch, un american în vârstă de 59 de ani, care profită de o pauză în călătoria sa de afaceri pentru a merge în Oraşul Interzis.
El povesteşte cum a simţit mirosul caracteristic de cărbune ars când a coborât în holul hotelului său, unde un angajat i-a oferit o mască.
În ianuarie, când la Beijing temperaturile sunt foarte scăzute, centralele termice funcţionează la maxim atât în interiorul, cât şi în exteriorul metropolei. China consumă jumătate din cărbunele din lume şi obţine 70 la sută din energie pe baza lui.
În această săptămână, cotidianul China Daily a anunţat o scădere de peste 10 la sută a numărului de turişti din capitală în primele 11 luni ale lui 2013. Această scădere se explică în principal prin deteriorarea calităţii aerului.
Văzând cerul înnorat când s-au trezit, părinţii au decis să nu îşi mai trimită copiii la şcoală. Nu toate instituţiile de învăţământ dispun de mijloacele Şcolii Internaţionale din Beijing, care s-a dotat cu două corturi gonflabile gigantice, sub care aerul este purificat.
"Îmi pare rău pentru aceşti oameni. Deoarece îşi văd redusă speranţa de viaţă cu câţiva ani", a mărturisit Deutsch.
"În Statele Unite, populaţia nu ar accepta niciodată aşa ceva", a declarat acest locuitor din Vermont, "statul munţilor verzi", cunoscut pentru slaba sa urbanizare.
Poluarea atmosferică a devenit totuşi unul dintre principalele subiecte de nemulţumire a chinezilor, sătui să se sufoce şi să asiste la creşterea numărului de cancere de plămâni în zonele urbane.
Presa oficială evită să fie prea alarmistă. Dar autorităţile responsabile de mediu au recomandat joi evitarea, pe cât posibil, a activităţilor în aer liber, în special pentru copii, persoanele în vârstă şi cele care suferă de probleme cardiace şi pulmonare.
Autorităţile chineze promit periodic că închidă termocentralele, dar continuă să se echipeze cu surse de energie poluante. Potrivit Greenpeace, 570 de centrale pe cărbune sunt programate sau sunt în construcţie în China. (Mediafax)