PETITIE ADRESATA REPREZENTANTILOR SOCIETATII CIVILE, DIRECTORILOR DE OPINIE, PERSONALITATILOR DE NOTORIETATE PUBLICA SI REPUTATIE IREPROSABILA

Republica Moldova stă astăzi în fața unei situații insurmontabile. Clanurile politico-mafiote își revendică controlul asupra instituțiilor fundamentale ale statului pentru satisfacerea intereselor lor economice. Întru realizarea acestui deziderat, părțile beligerante au concentrat în mîinile lor majoritatea resurselor economice, politice, mediatice și sociale.

Alianța pentru o viitoare guvernare dintre Partidul Democrat și Partidul Liberal, sprijinită de un grup numeros de deputați proveniți în urma unor tranzacții dubioase din rîndul partidelor cu doctrine ireconciliabile, este, în speță, o cîrdășie clientelară dintre două personaje controversate, care controlează prin șantaj sau escrocherie cele două partide: Partidul Democrat de către Vladimir Plahotniuc și Partidul Liberal de către Mihai Ghimpu. PLDM este în proces de scindare, o parte din deputați, aderenți la majoritatea parlamentară sînt controlați din celulă de către Vlad Filat, iar ceilalți încă nu și-au identificat o formulă organizatorică de supraviețuire politică.

Premisele pentru instalarea unei asemenea guvernări se conțin în confruntarea majoră pentru vectorii de dezvoltare geo-politici ai Republicii Moldova și în percepția unei părți a populației că forțele parlamentare declarate pro-europene reprezintă interesele lor de integrare europeană și în convingerea indusă acestei părți a electoratului prin mijloace de propagandă că actele de corupție ale reprezentanților unei guvernări pro-europene sînt răul cel mai mic și merită o toleranță deplină.

În prezent, pe fundalul unei revolte populare fără precedent provocată de depresia social-economică generalizată, survenită ca urmare a aflării publice despre furtul miliardului, a acaparării instituțiilor fundamentale ale statului de grupările politico-mafiote care le gestionează în interese de clan, alegerile parlamentare anticipate sînt inevitabile.

Acum un an, mai mulți reprezentanți ai societății civile s-au situat în fruntea mișcării protestatare în scopul declarat de creare a unei puternice mișcări cetățenești pentru schimbarea clasei politice. În scurt timp, însă, reprezentanții societății civile au fost dislocuiți de persoane interpuse ale clanurilor revanșarde, iar mișcarea protestatară, de expresie civică și pro-europeană, prin mijloace de manipulare și propagandă, a fost deturnată spre satisfacerea intereselor de clan.

Ținînd cont de faptul că partidele pro Uniunea Vamală, sprijinite financiar și mediatic de forțe cu afiliere guvernamentală, dar și interlopă din Federația Rusă, care după ultimele alegeri parlamentare au rămas în opoziție, la ora actuală, interesele lor converg spre provocarea alegerilor parlamentare imediate.

În urma unui scrutin electoral desfășurat în condițiile actualei legislații electorale, forțele revanșarde pro-ruse și anti-europene pot obține cu ușurință o majoritate constituțională, iar forțele politice extra-parlamentare care nu sînt conectate la resursele financiare ale grupărilor mafiote sau provenite din Federația Rusă nu au nicio șansă de succes.

Pornind de la această realitate, Mișcarea Populară Antimafie adresează această Petiție reprezentanților societății civile, directorilor de opinie, personalităților de notorietate publică și reputație ireproșabilă în vederea conjugării eforturilor pentru a exercita presiuni fără precedent asupra deputaților din Parlament cu înaintarea următoarelor cerințe:

1. Modificarea legislației electorale cu scopul micșorării pragului electoral pentru formațiuni politice și candidați independenți pînă la cote rezonabile de reprezentativitate a aleșilor poporului în Parlament și transparentizării procesului de finanțare a campaniilor electorale;

2. Modificarea componenței Comisiei Electorale Centrale și Consiliului Coordonator al Audiovizualului cu concursul unor experți din statele europene pentru desemnarea în aceste instituții reprezentanți ai societății civile, oameni competenți și fără afiliere politică sau clientelară;

3. Inițierea unui dialog dintre instituțiile guvernamentale și non-guvernamentale, pe de o parte, și instituțiile europene, pe de altă parte, în scopul monitorizării procesului de pregătire către alegerile parlamentare anticipate și crearea condițiilor egale pentru concurenții electorali, dar și pentru amplificarea presiunilor asupra guvernării actuale, în intenția legitimă de a o determina să renunțe la avantajele pe care și le-a arogat prin prevederile legale potrivite subversiv pe interesul lor de clan și de grup;

4. Publicarea imediată a datelor ultimului recensămînt.

În concluzie, criza sistemică a instituțiilor fundamentale ale statului, situația economico-financiară deplorabilă nu pot fi rezolvate prin desemnarea unui Guvern și alegerea Președintelui. Alegerile parlamentare anticipate sînt inevitabile, iar desfășurarea lor în conformitate cu cadrul legal și administrativ existent înseamnă perpetuarea colapsului actual.

Mișcarea Populară Antimafie Partid Politic

18 ianuarie 2016