Pedepse cu inchisoarea in dosarul cocainei de la Ambasada rusa in Argentina
Un Tribunal din Rusia a condamnat Joi la pedepse între 13 şi 18 ani de închisoare patru bărbaţi acuzaţi că au încercat să aducă în ţară aproape 400 kg de cocaină ascunse în Ambasada rusă în Argentina, o afacere rocambolescă de mare răsunet la vremea respectivă, transmite AFP.
Tribunalul Dorogomilovski din Moscova l-a condamnat pe Andrei Kovalciuk, prezumtivul creiere al grupului, la 18 ani de detenţie, a declarat pentru AFP avocatul său, Serghei Iuroş.
Ali Abianov, fostul administrator al Ambasadei Rusiei la Buenos Aires, a primit 17 de închisoare, în timp ce Vladimir Kalmîkov şi Iştimir Hudjamov, care încercaseră să recupereze drogurile la Moscova, au fost condamnaţi la 13, respectiv 16 ani de detenţie, conform agenţiilor de presă ruse.
În timpul procesului, cei patru inculpaţi şi-au declarat nevinovăţia, iar Parchetul a cerut împotriva lor pedepse între 15 şi 19 de închisoare.
Afacerea cocainei de la Ambasadă, demnă de un film cu gangsteri, a fost dezvăluită de Ministerul de Interne argentinian în Februarie 2018.
Potrivit autorităţilor de la Buenos Aires, 389 kg de cocaină, ascunse în valize, fuseseră descoperite pe 13 Decembrie 2016 într-o şcoală din incinta Ambasadei ruse, după primirea unei semnalări de la ambasadorul aflat atunci la post.
Anchetatorii s-au deplasat în aceeaşi seară în piaţa en-gros din Buenos Aires, de unde au cumpărat 400 kg de făină, cu care au înlocuit cocaina din valize, în interiorul cărora au plantat dispozitive cu care să urmărească tranzacţia.
În lunile următoare, membrii reţelei, dintre care unii lucrau la Ambasadă, au încercat de mai multe ori, fără succes, să expedieze făina în Rusia, în timp ce se aflau sub supravegherea unei echipe de anchetatori ruşi şi argentinieni.
Potrivit autorităţilor de la Buenos Aires, în cele din urmă Guvernul rus a fost acela care a procurat un avion pentru a asigura transferul valizelor la Moscova, în ziua de 12 Decembrie 2017.
Potrivit anchetatorilor, cocaina, de o foarte mare puritate şi valorînd pe piaţa neagră în jur de 50 milioane de euro, era destinată Rusiei, Ţărilor de Jos şi Germaniei. Kovalciuk a fost arestat în Martie 2018 în Germania, apoi extrădat în Rusia.
Alţi doi suspecţi ruşi, care au şi cetăţenie argentiniană, sunt în prezent judecaţi în Argentina.
În legătură cu acest caz, în mai multe media s-a speculat despre posibila implicare a unor responsabili şi diplomaţi.