PE MARGINEA NEINCREDERII TOTALE A UE IN ACTUALA GUVERNARE
Delirul politic privind aderarea RM la UE
Sursa: Aliona CIGULEA
Votarea de către PE în favoarea acordării RM a unei asistenţe macrofinanciare de 100 de milioane de euro nu este nici pe departe expresia încrederii UE în guvernare, cum dezinformează premierul Pavel Filip şi Andrian Candu, preşedintele Parlamentului, ignorînd condiţiile dure impuse, condiţii care nu se pun decît acelor state lipsite de orice credibilitate, condiţii impuse doar celor despre care se ştie că fură, condiţii impuse doar acelor guverne grav compromise.
După acest vot cu care guvernanţii se laudă de parcă ar fi una dintre cele mai strălucite realizări, europarlamentarul Cristian Preda a declarat răspicat că RM nu va primi absolut nici un ban dacă se va insista pe schimbarea sistemului de vot: „Dacă nu le vine mintea cea de pe urmă şi se apucă să cosmetizeze, să modifice ce au votat în prima lectură şi să creadă că păcălesc pe cineva, se înşeală. Nu poţi să păcăleşti pe toată lumea la nesfîrşit. Cine încearcă să se păcălească singur şi să păcălească pe alţii spunînd că nu sunt condiţii puse trebuie să fie conştient de paguba pe care o aduce cetăţenilor. Dacă ar fi puţin lucizi cei care astăzi iau decizii, ar lăsa la o parte toate discuţiile astea stupide şi s-ar ocupa de lucruri care sunt cu adevărat importante pentru societate, nu de aranjamente pentru realegerea lor eternă. Degeaba încearcă acum să iasă basma curată, nu mai păcălesc pe nimeni. Şi cu atît mai mult n-o să poată păcăli cetăţenii, pentru că o să se vadă că nu vin banii”. „Evident că vocile din Parlamentul European au înţeles că Guvernul de la Chişinău nu e preocupat de chestiuni importante, ci de felul în care pot să-şi asigure mai uşor locuri în Parlament.”
Imediat, guvernanţii şi parlamentarii PD s-au apucat de ceea ce europarlamentarul Preda avertiza că nu este indicat – au început să „cosmetizeze şi să modifice ce au votat în prima lectură”, crezînd că mai pot păcăli pe cineva în continuare. Miercuri, 5 iulie, Candu a declarat cu siguranţă că votul mixt va fi aprobat în Parlament, „căci asta nu-i treaba UE”. Ca orice politician provincial şi şmecheraş care ştie că-şi poate înşela uşor naivii cu care stă la o ţuică la birtul din cartier, Candu continuă să arunce spre UE cele mai năucitoare „iniţiative proeuropene constructive”, de parcă oficialii de la Bruxelles ar fi de nivelul servil al lui, al lui Diacov sau Lupu. Astfel, acesta a anunţată că împreună cu reprezentanţii parlamentelor din Georgia şi Ucraina au adoptat „o rezoluție privind perspectiva aderării la UE”.În plus, el a mai anunţat că în 2018 „ar fi capabili” (guvernanţii) să depună cererea de aderare la UE a RM. Delir politic total! RM nu va fi capabilă să depună o astfel de cerere nici în 2030, ca să adere în 2050, iar asta se ştie prea bine.
Acorduri de Asociere cu UE au şi state ca Algeria, Maroc, Tunisia, Egipt etc., iar acestea întrunesc condiţii de aderare net superioare RM. Asociere şmecherească făcută prin „rezoluţia comună” cu Ucraina şi Georgia este percepută de UE ca o diversiune, ca o acoperire a sfidării recomandărilor Comisiei de la Veneţia, dar şi în scopul manipulării moldovenilor. În subtext, Candu vrea să le sugereze moldovenilor că ei, guvernanţii şi majoritatea parlamentară controlată subversiv de PD, au numai intenţii bune, de deschidere către UE, iar dacă asistenţa de 100 de milioane de euro nu va fi deblocată de vină este Bruxelles, nu ei, care nu au respectat condiţiile impuse.
Acordurile de Asociere cu UE nu presupun şi integrarea automată, mai ales în cazul ţărilor cu probleme ca RM, Ucraina şi Georgia. În aceste condiţii, respectarea integrală a valorilor, principiilor, normelor şi recomandărilor UE ar trebui să se impună cu obligativitate.
Chiar în ziua în care Parlamentul European (PE) a votat favorabil finanţarea RM cu 100 de milioane de euro în condiţiile amintite, Candu a făcut o declaraţie sfidătoare care nu avea cum să nu fie reţinută de către oficialii europeni, în termeni negativi, fireşte. Aflînd că prima tranşă de bani poate sosi doar în Decembrie, iar asta doar dacă vor fi respectate condiţiile anunţate de către europeni, Candu a spus că „aceşti bani trebuie să fie viraţi mai repede, căci cu cît vor sosi mai curînd, cu atîta repeziciune vor fi realizate şi reformele”. Cu alte cuvinte, el sugerează că reformele nu au fost şi nu vor fi aplicate din cauza europenilor, nu din cauza lor, a guvernanţilor şi a majorităţii parlamentare. De parcă europenii sunt de vină că PD nu renunţă la controlul politic absolut asupra tuturor instituţiilor statului, de parcă Justiţia, Procuratura, CNA etc. s-ar afla sub control european, nu sub cel al PD! De fapt, Candu i-a somat indirect astfel pe europeni: Daţi-ne banii dacă vreţi să eliberăm din captivitate aceste instituţii, dar lăsaţi-ne să schimbăm şi sistemul de vot!
Acum însă europenii nu mai au răbdare şi nu-i mai cred, mai ales că numai şi numai de PD a depins reforma şi independenţa Justiţiei în ultimii opt ani. Votarea de către PE a finanţării RM cu 100 de milioane de euro, bani care, după cum aţi înţeles deja, nu înseamnă că vor fi şi livraţi în condiţiile dictate de Chişinău, reprezintă un ultim vot-test pentru o guvernare în a cărei legitimitate reală nu mai crede de mult UE. Este un test pe care îl vor pica, iar asta se vede după activismul înverşunat cu care Candu şi guvernanţii insistă pe introducere votului mixt, simulînd, cosmetizînd dezbateri manipulatorii cu un segment controlat al societăţii civile.
Ştiind prea bine că acest circ este bine perceput în UE, fac asta doar pentru că vor cu înverşunare păstrarea Puterii absolute şi pentru manipularea moldovenilor, pe care vor să-i convingă că ei sunt „cei buni”, „cei preocupaţi de drepturile cetăţenilor”, iar „UE nu înţelege şi este manipulată de opozanţii lor”. Asta vor să transmită – că UE este rea, că impune reguli prea stricte şi „în defavoarea moldovenilor”!
În realitate, UE s-a cam săturat de hoţia la nivel de stat din RM, iar acest lucru este discutat din ce în ce mai des la nivel oficial european. Condiţiile care s-au pus pentru acordarea celor 100 de milioane de euro reprezintă temerea că şi aceşti bani vor fi furaţi la fel cum s-a tot întîmplat în ultimii opt ani cu banii europeni. Dacă moldovenii îşi rabdă astfel de guvernanţi corupţi, UE nu poate interveni în treburile interne ale RM, dar nici nu mai are vreo obligaţie să ofere granturi şi împrumuturi pentru cetăţenii acestei ţări şi din care cei de la guvernare să fure cu neruşinare, iar moldovenii, aşa cum s-a întîmplat în ultimii opt ani, să nu simtă nici o binefacere!