PD ISI SCHIMBA DISCURSUL - DE LA „MAJORITATE PRO-EUROPEANA” TRECE LA „MAJORITATE POLITICA STABILA”

Democrații din Parlamentul de la Chișinău trec la „planul B” de identificare a unei noi majorități parlamentare, după ce au demis, la sfîrșitul lunii octombrie, guvernul pro-european, ajutați de comuniștii și socialiștii pro-ruși. Aceștia au anunțat demararea consultărilor cu comuniștii „în vederea constituirii cît mai grabnice a unei majorități politice stabile”.

PD numește negocierile de marți cu comuniștii lui Vladimir Voronin „întîlnire consultativă” și susține că a obosit să aștepte decizia PLDM „care ține alianța în situație de blocaj”. „Despre această întîlnire consultativă, noi i-am anunţat inclusiv pe colegii noştri din Parlament - reprezentanţi ai Partidului Liberal, Partidului Popular European din Moldova şi deputaţi independenţi”, se arată într-un comunicat de presă al PD, care nu precizează cine sînt „deputații independenți” și nici de ce nu au fost anunțați și PLDM-iștii despre „întîlnirea consultativă” cu PCRM. „Scopul acestei discuţii consultative este de a vedea în ce măsură putem să ne bazăm pe un sprijin larg în Parlament pentru alegerea viitorului preşedinte, dar şi pentru revizuirea Constituţiei şi votarea unor importante proiecte legate de parcursul nostru european", precizează PD.

PD își argumentează gestul prin faptul că „PLDM foloseşte diferite tertipuri pentru a amîna începutul acestor negocieri”: „Considerăm că partidele pro-europene şi societatea nu sînt obligate şi nici nu îşi pot permite în contextul actual să aştepte la infinit ca problemele din interiorul PLDM să se clarifice”.

PLDM: „PD nu și-a dorit niciodată reforme - le-a mimat și le-a blocat”

Referindu-se la „întîlnirea consultativă” a democraților cu comuniștii, actualul lider al liberal-democraților, Valeriu Streleț, a spus că discuțiile între ei fac parte „dintr-un scenariu mai vechi”, iar scopul liderilor „formali și neformali” ai Partidului Democrat este „crearea unei majorități docile și ușor manevrabile”. Streleț a declarat pentru „Ziarul Național” că această majoritate ar urma să voteze un guvern comod, să păstreze sistemul actual și să fie menținut în continuare controlul asupra unor instituții care ar trebui să fie independente”. Streleț a reamintit că miercuri, la ora 15.00, va avea loc ședința Consiliului Politic Național al PLDM în cadrul căreia se va decide dacă partidul va merge la negocierile pentru crearea unei noi coaliții cu democrații. Unii analiști politici privesc sceptic graba democraților de a merge la consultări cu comuniștii cu doar cîteva ore înainte ca liberal-democrații să ia decizia finală. „PD nu și-a dorit niciodată reforme cu adevărat - le-a mimat și le-a blocat. Pentru ei este importantă menținerea la guvernare în orice formulă”, susține deputatul PLDM, Iurie Țap.

Pe de altă parte, Valeriu Streleț a menționat într-un interviu pentru „Europa Liberă” că „orice alegeri oferă o nouă speranţă”: „Putem spera şi noi că alegerile anticipate ar putea mobiliza partea bună a societăţii noastre în faţa unor atentate la parcursul european al Moldovei, la temeliile existenţei statului. În opinia sa, un eventual scrutin anticipat ar putea furniza poate alt rezultat decît îl estimează astăzi anumiţi actori politici sau anumite sondaje.

Grupul de deputați condus de Iurie Leancă nu a reacționat, deocamdată, la decizia PD-ului de a se consulta cu comuniștii. În februarie 2015, învestirea guvernului „Leancă-2” a eșuat tocmai pentru că s-a mizat pe votul comuniștilor, care au păstrat suspansul pînă în momentul votării.

Mihai Ghimpu: „PL nu-și vede locul într-o coaliție fără PLDM”

La rîndul său, liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat luni, la TV, că „fără PLDM, PL nu-și vede locul într-o coaliție”: „Noi trei trebuie să ne întîlnim, să terminăm cu trucurile politice”, a menționat Ghimpu, care le-a sugerat liberal-democraților „să rabde și să participe la negocieri”. „Noi nu vom merge într-o alianță cu partidele de stînga. Nu am mers niciodată și nici măcar nu am votat cu ei, cu excepția unui singur caz. Așa cum sîntem noi, diferiți, supărați unul pe altul, trebuie să negociem. Nu există o altă cale… Noi astăzi nu mai putem fără finanțatori din afară și fără reforme, dar pentru reforme trebuie bani. Iată de ce noi, aceste trei partide, trebuie să ne întîlnim, să avem o discuție serioasă”, a spus Ghimpu.

Comuniștii fac apel la „maturitate politică”

Pe de altă parte, Partidul Comuniştilor propune lansarea unui „dialog pe platforma parlamentară”. Potrivit deputatului comunist Artur Reşetnikov, „Parlamentul are obligaţia să voteze executivul şi este datoria fiecărei fracţiuni parlamentare, a deputaţilor care au mandatul cetăţenilor, să se aşeze la aceste discuţii şi să încerce, în baza acestui dialog, să identifice un guvern care ar face faţă provocărilor prezente şi care ne aşteaptă în viitorul apropiat”. În ceea ce privește vectorul de dezvoltare pe care ar trebui să-l urmeze în continuare Moldova, Reșetnikov a spus că „nu trebuie să trecem brusc de la o extremă la o altă extremă – ori realizarea necondiţionată, ori denunţarea Acordului de Asociere. Trebuie să dăm dovadă de maturitate politică”.

PLDM acuzat că ar fi făcut „alianță” cu socialiștii

În timp ce PLDM acuză PD că vrea să facă alianță cu comuniștii, PD acuză PLDM că a făcut deja „alianță” cu socialiștii, semnînd același proiect de amendare a Constituției, care prevede revenirea la formula de alegere a șefului statului de către cetățeni (în prezent parlamentarii aleg președintele). Inlusiv liderul PLDM Vlad Filat, care se află în arest, a semnat inițiativa. Marți, 3 noiembrie, inițiativa legislativă urma să fie înaintată Curții Constituționale pentru avizare, dar documentul a fost întors la PLDM, deoarece nu a fost semnat de doi deputați liberal-democrați.

Pentru ca proiectul să fie depus la Curtea Constituțională acesta trebuie să fie semnat de cel puțin 34 de deputați. Pentru depunerea inițiativei au semnat 24 de deputați socialiști și 17 liberal-democrați (din 19). Însă, pentru modificarea Constituției în Parlament, astfel încît președintele să poată fi ales de către popor, sînt necesare 67 de voturi ale deputaților.

Vitalie CĂLUGĂREANU (DW-Chișinău)

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:07
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31