PATRU TIPURI DE PERSONALITATE, IN FUNCTIE DE HORMONI

Antropologul Helen Fisher a identificat 4 tipologii majore în care se pot încadra oamenii, dacă se iau în consideraţie efectele hormonilor şi neurotransmiţătorilor asupra personalităţii.

Teoria susţine că tipul de personalitate al fiecărui individ este determinat de activitatea biochimică specifică de la nivelul creierului. Astfel, din punct de vedere neuronal, orice persoană prezintă un cocteil biochimic unic, în funcţie de proporţia în care se regăsesc doi hormoni sexuali şi doi neurotransmiţători principali: estrogenul, testosteronul, dopamina şi serotonina. Nivelul acestora este determinat încă de la naştere şi nu poate fi influenţat sau modificat.

În funcţie de nivelul de activitate al fiecăreia dintre aceste substanţe, personalitatea individuală se va încadra în una din cele 4 tipuri de personalitate: explorator, constructor, conducător sau negociator.

Iată caracteristicile principale ale fiecărui tip de personalitate:

1. Exploratorul – Dopamina. Acest tip de personalitate este determinat de predominanţa dopaminei, neurotransmiţătorul care controlează senzaţia de plăcere, stimulare şi satisfacţie. Exploratorul are cel mai mare nivel de energie, este mereu în căutarea unor noi aventuri, deoarece are nevoie de stimulare constantă. Creativi, curioşi, impulsivi şi independenţi, exploratorii caută riscul şi sînt deschizători de drumuri. Potrivit studiului efectuat de Fisher, aproximativ 26% dintre oameni sînt exploratori.

2. Constructorul – Serotonina. Neurotransmiţătorul asociat cu ataşamentul, siguranţa şi familia. Constructorii sînt calmi, cooperanţi, prudenţi, dar şi foarte riguroşi. Sînt cei mai ataşaţi de familie şi cei mai loiali prieteni. Constructorul este prototipul cetăţeanului model, care respectă regulile şi preţuieşte tradiţia. Cele mai longevive căsnicii sînt cele încheiate între 2 constructori.

3. Conducătorul – Testosteron. Principalul hormon masculin, testosteronul este sinonim cu dominarea, competitivitatea, gîndirea logică şi independenţa. Conducătorii sînt cei mai raţionali indivizi şi sînt atraşi de domeniile abstracte. Atît bărbaţii, cît şi femeile pot avea un nivel ridicat de testosteron, însă acest tip de personalitate apare mai des în rîndul bărbaţilor.

4. Negociatorul – Estrogen. Principalul hormon feminin, estrogenul, determină o personalitate empatică, intuitivă, idealistă. Negociatorii excelează în comunicare, strategie, planificare şi orice tip de activitate creativă. Acest tip de personalitate se regăseşte la peste 20% dintre bărbaţi şi peste 35% dintre femei.

Sursa: doctorexpres.ro